Sosialismi vaarantaa henkesi

Helsingin Sanomain (10.12.) mukaan 28 kuntaa käyttää keikkalääkäreitä virkojen hoitoon, näistä 24 ilmoitti palkat. Miltei kaikille maksetaan 10 – 15000 e/kk (Hangossa 23000 e/kk), tosin eivät vakinaistenkaan palkatkaan ole näissä kunnissa yleensä kuin 15-30 % halvempia.

Kesän 2002 sopimuskorotukset olivat 11,1 %, mutta lääkärien palkat ovat nousseet 16,6 %. Siis muissakin kunnissa palkkojen nousu on tapahtunut lähinnä kysynnän ja tarjonnan lakien, ei ay-liikkeen monopolihinnoittelun kautta. Työmarkkinat siis toimivat oikein?

Tavallaan – mutta ne vain minimoivat poliitikkojen tekemien virheiden seurauksia, hyvänä tilannetta ei voi pitää. 90-luvulla Lääkäriliitto sai houkuteltua valtion supistamaan lääkärikoulutusta, minkä seurauksena lääkärien tarjonta on liian alhainen ja hinta on siksi noussut. Kun ammatti on kielletty muilta kuin koulutuksen saaneilta, tulisi koulutusta tarjota riittävästi palkkojen pitämiseksi kohtuullisina.

Toinen ongelma on siinä, että julkisen sektorin työolot ovat järjestään huonompia kuin yksityisen. Tätäkin voisi auttaa yksityistämällä palveluntuotantoa.

Jo HUS:n leikkausten kilpailutus johti 20 %:n säästöihin – ts. samalla rahalla voidaan hoitaa neljännes enemmän potilaita. Silti niin asiakkaat kuin työntekijätkin olivat tyytyväisiä kilpailutettujen palvelun laatuun, ja em. lukujen takana olleen tutkijan mukaan lukuja käytettiin HUS:ia suosivalla tavalla, joten todennäköisesti säästöt olivat sitäkin suurempia.

Kuitenkin ensi vuonna leikkauksia ei aiota kilpailuttaa lainkaan. Eräs argumentti on ollut se, ettei ”terveysrahoja haluta käyttää kapitalistien voittoihin”.

Onko siis pääkaupunkiseudun poliitikkojen mielestä parempi käyttää julkista sektoria, joka järjestää asiat niin tehottomasti, että samalla rahalla yksityisellä puolella saadaan hoidettua neljännes enemmän (samoja!) potilaita ja laadukkaammin, maksettua voittoa kapitalisteille ja järjestettyä asiakkaiden ja työntekijöiden olot viihtyisämmiksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s