Ajankohtaisia

YK ihmisoikeustoimikunta yhä totalitaristien hallussa

Sudan valittiin YK:n ihmisoikeustoimikunnan puheenjohtajaksi, minkä jälkeen USA:n edustaja poistui kokouksesta vastalauseena Sudanin kammottavalle ihmisoikeustilanteelle. Toimikunnassa on perinteisesti ollut enemmistö puolitotalitaristisilla diktatuureilla. YK:n turvallisuusneuvostossa parilla autoritaarisella maalla on veto-oikeus.

Ei kai kukaan tosissaan väitä, että USA tarvitsisi YK:n luvan vapauttaakseen totalitarismin ikeessä olevan kansan johtajistaan? Toisaalta nykytilannekaan ei ole hyvä, sillä USAn presidenttionni ei ole taattu jatkossakaan. Tulisiko siis jonkin Euroopan neuvoston tai ETYJin kaltaisen liberaalien demokratioiden järjestön olla portinvartijana sille, milloin ihmisoikeusloukkauksien kohteena olevaa kansaa saa auttaa? Siinäkin tapauksessa pitäisi tyytyä enemmistöpäätöksiin eikä vaatia yksimielisyyttä, mihin viittaa jo sekin, että vuonna 2003 Saddamin öljyllä korruptoima Ranska oli tiukimpia Saddamin vallan takaajia YK:ssa aivan kuten katujen ”rauhan”mielenosoittajat koti-Suomessamme. Euroopassakin lähinnä vain sorron alla eläneet ja vankiloissa toisinajattelijoina istuneet itäeurooppalaiset valtiomiehet asettuivat Irakin vapauttamisen kannalle. Olisivat tosin varmaan vaatineet Bushilta kunnon jälkihoitosuunnitelmaa, jos olisivat aavistaneet tämän surkean valmistautumisen.

Työttömät eivät halua töihin

Stakesin tuoreen tutkimuksen mukaan 41 % työttömistä on kannustinloukussa: lisätulot huonontavat toimeentuloa tai korkeintaan parantavat sitä mitättömästi.

Karjalainen-lehden kyselyssä työvoimatoimistojen johtajat arvostelevat ankarasti nykyistä työvoimapolitiikkaa. Enemmistö heistä katsoo, että nykyinen työttömyysturvajärjestelmä on passivoiva.

Luultavasti silti enemmistö työttömistä olisi valmis tekemään töitä, jos saisivat sellaista työtä kuin haluavat, sellaisella palkalla kuin haluavat ja sellaisesta paikasta kuin haluavat. Järjestelmä pitäisi muuttaa siten, että työttömät valitsisivat niistä töistä, joita oikeasti on tarjolla, sen sijaan, että vapaaehtoisesti jäävät odottamaan unelmatyötä, jota ei koskaan tule, ainakaan sellaiselle, joka ei jatkuvasti paranna valmiuksiaan tekemällä töitä.

Tarvittaisiinko perustulomalli, jossa työikäisen työkykyisen perustulo olisi niin niukka, että ainakin ajoittain pitäisi tehdä keikkahommia, jotta tulisi siedettävästi toimeen, enemmänkin, jos haluaisi tulla toimeen hyvin? Kun kaikki saadaan töihin, talouskasvu nopeutuu, palkat kasvavat, verot kevenevät, ja ajan mittaan kaikki jäävät voitolle nykytilaan verrattuna.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että nykylinjalla ei päästä edes hallituksen vaatimattomaan työllisyystavoitteeseen. Liberaalit sanoivat samaa hallitusohjelmasta jo hallitusta muodostettaessa. Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara vaatiikin hallitusta esittelemään suunnitelman B, joka oikeasti parantaisi työttömyyttä, ja kertoo, että toimiakseen sen pitäisi mm. mahdollistaa matalapalkkatyöt. Silti hallitus ei uskalla tehdä muutoksia, kun SDP:n puheenjohtajuudesta kilpailevat Kalliomäki ja Heinäluoma kilvan nuoleskelevat SAK:ta.

Valtiontuet tuhoavat talouden perusrakenteet

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto (Sitra) on tuhonnut suurimman osan biotekniikan sijoitussalkustaan. 0-7 vuodessa 93 miljoonaa euroa on kutistettu 43 miljoonaan, ja siinäkin voi olla ilmaa. Yksityistetty 31 miljoonan salkku puolestaan on pudonnut 16 %. Eikö julkinen sektori ole vieläkään ymmärtänyt, että se ei osaa bisnestä, ja jos se kuitenkin haluaa sellaista tehdä, ulkoistakoon homman edes ammattilaisille, niin tappiot jäävät pienemmiksi?

Parasta yritystukea kuitenkin olisi lopettaa kaikki yritystuet ja sen sijaan alentaa verotusta. Tällöin henkiin jäisivät kannattavimmat eivätkä tuetuimmat yritykset, ja taloudellemme syntyisi terveempi ja tuottavampi pohja. Sitran sijoitussalkku on peräisin valtion lahjoittamista Nokian osakkeista ja rahoista, joille olisi veronmaksajien ja hyvinvointivaltion asiakkaiden näkökulmasta tärkeämpääkin käyttöä kuin Sitran työntekijöiden bisnesharrastuksen ja -tärkeilyn rahoitus.

Linkkejä:
Vihreiden kannanotto työllisyydestä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s