Äänestä USA:n presidenttiä… ainakin symbolisesti

“USA:n asia on meidän“, kuten eräs koiranleuka pakinoi Voima-lehdessä. Koska USA:n poliittinen, taloudellinen ja kulttuurinen vaikutus on globaalinen, tulisi maailman kaikkien kansalaisten saada äänensä kuuluville USA:n vaaleissa. Tällainen oli pakinoitsijan pointti, joka ei ollenkaan ole mitenkään uusi oivallus.

USA:n presidentin- ja meidän omien kunnallisvaalien lähestyessä kiinnostus mielipidemittauksia ja internetin vaalikoneita kohtaan kasvaa. Yhä useampi äänestäjä tutustuu mahdollisiin ehdokkaisiin “matchaamalla“ omat ja ehdokkaan mielipiteet ja “rankkaamalla“ heidät sopivuutensa mukaisesti. Välillä vaalikoneet saattavat antaa yllättäviäkin tuloksia, kun vannoutunut vasemmistolainen löytää itsensä kovimman kapitalistin kimpasta.

Demokratiassa äänestäminen on oikeus, joidenkuiden mielestä jopa velvollisuus, josta moni kuitenkin kieltäytyy eri syistä. Ollaan tyytymättömiä valintamenetelmiin, ääntenlaskentaan sekä varsinkin pallinsa päälle päässeiden ehdokkaiden toimintaan. Siihen ne meidän vaikutusmahdollisuutemme taitavat jäädäkin, eikä meillä juuri ole mahdollisuutta ilmaista raivoamme petetyistä lupauksista eikä varsinkaan perua ääntämme jos vaaliläski olikin liian paksua.

Suoran demokratian kokeiluja, joissa kansan ja ehdokkaiden/päättäjien yhteys olisi välittömämpi, on tehty monta ja kauan. Nykyteknologian, esim. internetin, keinoin voidaan luoda toimivampia poliittisia kommunikaatio- ja vaikuttamisvälineitä. Suurimpia haasteita on äänestys- ja ääntenlaskentamenetelmien tarkkuus itsessään. Saamme aika ajoin ikäviä uutisia ns. banaanivaltioiden, entisten itädiktatuurien ja jopa globaalin demokratian ja vapauden luvatun maan USA:n vaalituloksista.

Symboliset äänestyskoneet netissä

Eräs varteenotettava pyrkimys toimivaan suoraan demokratiaan ja vilpin sekä epämääräisten tuloksien vähentämiseen on Leader of the Free World, kansainvälisesti kehitelty vaalikoneisto ja ehdokkaiden ranking-lista, jossa suomalaiset ovat olleet vahvasti mukana. Villiin, vapaaseen työryhmään kuuluu monien alojen tietäjiä ja tekijöitä: sosiologeja, poliittisia historijoitsijoita, matemaatikkoja, filosofeja, viestintätaitajia sekä muita, joita yhdistää vaikuttamistahto ja pehmeä anarkismi.

Netissä voi tutustua projektin historiaan ja itse vaalikoneen käytäntöön, osoitteessa http://www.leaderofthefreeworld.com. Muotoilu on tiukan asiallinen, vaikutus ammattimainen, mutta tekijöiden kuivahko virkamieshuumori saisi jopa Alivaltiosihteerin, tuon Suomen virallisimman tahon, nyökkäämään hyväksyntäänsä hillitysti. Projekti on siis vakava, yhtä vakava kuin sen ironia.

Juuri globaalin merkityksensä takia ohjelma käsittelee nyt USA:n presidentinvaaleja. Voit osallistua, äänestää ja vaikuttaa… no, ainakin symbolisesti. Verrattuna toiseen, meilläkin tuttuun symboliseen äänestyspaikkaan http://www.betavote.com, jossa kävijä antaa yksinkertaisesti äänensä joko John Kerrylle tai George W. Bushille, Leader of the Free World listaa USA:n koko ehdokaskirjon 65 rekisteröityä, joista myös löytyy poliittisesti vihreää ja punaista, rodullisesti mustaa, ruskeata ja keltaista ja – oho! – naisiakin. Ehdokkaita, joita media ei mainitse koskaan.

Kunhan nämä ulkopoliittisesti ja globaalisti mielenkiintoiset vaalit ovat ohi – ja kahdesta huonosta toivottavasti vähemmän huono istuu Valkoisessa talossa – olisi mielenkiintoista tutustua Leader of the Free World:in sovellutukseen kotimaisissa vaaleissa.

Miten Leader of the Free World toimii?

(toimituksen lisäys)
Sivuilla voi joko äänestää suoraan tai ensin vastata vaalikonekysymyksiin, minkä jälkeen sivusto laittaa ehdokkaat vaalilippuusi paremmuusjärjestykseen. Voit vielä muuttaa tätä järjestystä.

Vaalitapa beatpath muistuttaa äänestäjän näkökulmasta siirtoäänivaali STV:tä (Single Transferable Vote), jossa yli puolet ykkössijoista saanut valitaan, mutta jos sellaista ei ole, vähiten ykkössijoja saanut pudotetaan, jolloin häntä äänestäneiden äänet siirtyvät ko. äänestäjien kakkosehdokkaille jne.

Samaan tulokseen kuin STV:ssä päästäisiin Suomen presidentinvaaleissa, jos kierroksia olisi kahden sijasta monta ja joka kierroksella pudotettaisiin vähiten ääniä saanut ehdokas.

Osmo Soininvaara ehdottikin äsken STV:tä käytettäväksi Suomessakin, jotta taktikointitarve ja gallupien turha vaikutus eliminoitaisiin ja äänestäjät voisivat reilusti rankata ehdokkaat paremmuusjärjestykseen. Näin myös puheet gallupien kieltämisestä voitaisiin lopettaa alkuunsa.
Beatpathilla on samanlaiset edut kuin STV:lle.

Linkkejä:
http://www.leaderofthefreeworld.com
http://www.betavote.com

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on mediasekatyöläinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s