Paavi Johannes Paavali II – äärikonservatiivi

Paavi Johannes Paavali II (1920-2005) (Giovanni Paolo II, John Paul II) menehtyi lauantai-iltana 2.4. Hän oli kärsinyt pitkään mm. hengityselinsairauksista ja Parkinsonin taudista. Nuorena hän oli ollut vankkarakenteinen ja urheilullinen jalkapallomaalivahti, mutta ikä, vaivat ja KGB:n vuonna 1981 teettämä murhayritys olivat verottaneet hänen terveyttään.

Karol Wojtyla joutui Puolan natsimiehityksen aikana tekemään rankkoja tehdastöitä, hän pelasti juutalaisia ghetoista ja joutui sitten elämään yli kolme vuosikymmentä sosialismissa. Jo vuonna 1945 hän oli päätyä venäläismiliisien vangiksi laulettuaan opiskelijatovereittensa kanssa isänmaallisia lauluja Krakovan torilla. Kokemukset tekivät hänestä totalitarismien vastustajan muttei liberaalia vaan uskonnollisen konservatiivin.

Miehityksen aikana Wojtyla kiinnostui uskonnosta, eräiden väitteiden mukaan siksi, että hän kävi kahdesti lähellä kuolemaa liikenneonnettomuuksien uhrina. Papiksi hänet vihittiin 1946, sitten hän väitteli tohtoriksi ja toimi Krakovan moraalifilosofian professorina kunnes vuonna 1964 hänet nimitettiin Krakovan arkkipiispaksi, 1967 myös kardinaaliksi.

Edeltäjän äkkikuoleman jälkeen vuonna 1978 Wojtyla valittiin paaviksi ensimmäisenä ei-italialaisena sitten vuoden 1522. Seuraavana vuonna hän vieraili kotimaassaan, ja tästä sai Solidaarisuus-liike alkunsa. Paavin tiheät vierailut ja rohkeat puheet kommunismia vastaan antoivat puolalaisille uskoa siihen, että kommunismi ei olekaan voittamaton – Puolan vallanpitäjät eivät uneksineetkaan uskaltavansa koskea häneen. Puolalaisten mielestä Solidaarisuus-liikkeen toiminta Puolassa rapautti kommunismin ja aiheutti sen kaatumisen etuajassa. Paavin osuus Puolan tapahtumissa on merkittävä, koko kommunismin kaatumisen aikataulussa kiistanalainen.

Paavin mukaan sosialismin ihmiskäsitys on virheellinen: jos ihmisellä ei ole omaisuutta eikä mahdollisuutta ansaita elantoaan omatoimisesti, hän tulee riippuvaiseksi valtakoneistosta, poliitikoista ja byrokraateista. Tällainen ihminen ei voi tuntea itseään arvokkaaksi yksilöksi, eikä aitoa inhimillistä yhteisöllisyyttä voi tällaisissa oloissa syntyä.

Pesunkestävä konservatiivi

Paavi oli kuitenkin konservatiivi, joka halusi kaiken olevan kuten ennen. Papeilla ei saa olla perhe-elämää eikä naisista tule pappeja. Homous on synti, samoin avoliitto. Kapitalismi on pahasta, abortti on murha, kierukka sarjamurha, ehkäisy on syntiä, biotekniikan lahjat lääketieteelle ovat pahuuden ilmenemiä. Konservatiivit ja vasemmistokonservatiivit riemuitsevat, liberaalimmat vasemmistolaiset eivät tiedä, mitä ajatella paavista, kapitalismin vaikutusvaltaisimmasta vastustajasta ja suurkapitalistista, jonka USA:n organisaatiokin on maan suurin valtion jälkeen ja jonka salamyhkäisestä toiminnasta sikiää salaliittoteorioita toisensa jälkeen.

Toisaalta paavi ei ole sortunut kaappimarksilaiseen ”vapautuksen teologiaan”, vaan on suoraan sanonut sen olevan ”jokseenkin marxilainen ideologia”. Hän on myös jossain määrin puolustanut ihmisoikeuksia. Köyhien asiaa hän on ajanut sanoissa, mutta teot ovat olleet päinvastaiset: talouden, ehkäisyn ja naisten aseman vapauttaminen ovat hänestä Saatanasta. Monet pitävät hänen näkemyksiään ehkäisystä suurimpana syynä AIDS:in nopeaan leviämiseen Afrikassa.

Paaviksi häntä voi silti pitää poikkeuksellisen edistyksellisenä: hän edisti uskontojen vuoropuhelua ja suvaitsevaisuutta, pyysi mm. juutalaisilta anteeksi katolisen kirkojen tekoja, hyväksyi evoluutioteorian ja irtisanoutui tiukasti sosialismista ja ”kolmansista teistä”. Hän myös piti vapaata markkinataloutta ainoana eettisesti hyväksyttävänä talousjärjestelmänä. Toisinaan hän kuitenkin esitti ”liian vapaan kapitalismin” vastaisia näkemyksiä, joista osan voi panna toimittajien suurentelun, osan sen itsestäänselvyyden piikkiin, että raha on hyvä väline mutta huono elämän päämäärä, mutta joista osaa on vaikea tulkita muuksi kuin pakkovallan oikeutuksiksi keskivertokokoomuskonservatiivin tapaan.

Samalla logiikalla Deng tai Hrutshev olisi poikkeuksellisen edistyksellinen kommunisti ja Pinochet heihinkin (tai vaikka Castroon) verrattuna todella humaani diktaattori, mutta sanoja tai tekoja ei voi oikeuttaa vertaamalla huonompiin. Paavi ei tietenkään kuulu samaan sarjaan, ja hänen uudistuksistaan voi syystä olla kiitollinen mutta niiden mittavuudesta huolimatta niihin tulee olla tyytymätön.

Seuraava paavi?

Varmistaakseen 1,1 miljardin ihmisen (50 % Amerikoissa, 25 % Euroopassa) katolisen kirkon pysymisen konservatiivisena paavi on kuolemansa lähestyessä nimittänyt tukuittain äärikonservatiivisia kardinaaleja, jotta seuraajaksi valittaisiin hänen kaltaisensa ja tämä jälleen nimittäisi uusia konservatiivisia kardinaaleja, hamaan ikuisuuteen – tai Jeesuksen toiseen tulemiseen – asti.

Valinta tapahtunee muutamassa päivässä tai parissa viikossa. Kardinaalit tuskin valitsevat vahingossa liberaalia paavia. Ainoa toivo lienee siinä, että paavit vallassa ollessaan vähä vähältä mukautuvat maailman muutoksiin ja antavat sen näkyä kardinaalinimityksissään. Katolinen kirkko tullee yleensä olemaan muutaman sukupolven muuta maailmaa jäljessä, joissain asioissa vuosisatoja.

Vai voisivatko sittenkin maantieteelliset tai muut kriteerit ratkaista valinnassa enemmän kuin konservatismi? Toistavatko kardinaalit Puolan mallin valitsemalla Kuuban arkkipiispan paaviksi ja antamalla näin kuoliniskun eräälle viimeisistä sosialistisista totalitarismeista? Tuskin, ja kiinalaista paavia saamme vielä odottaa kauan. Pahimmassa tapauksessa valituksi tulee kirkon äärikonservatiivinen pääideologi Joseph Ratzinger, inkvisition (nykyään nimellä ”uskonopin kongregaatio”) johtaja. Pääehdokkaista puolet on Wojtylaa vähemmän, puolet enemmän konservatiivisia. Kehitysmaiden ehdokkaat ovat miltei järjestään hyvin konservatiivisia.

Linkkejä:
Smedjan:Vem blir näste påve?
BBC4: Kardinaali Joseph Ratzinger
Fi-lib: Paavi sosialismista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s