Matalapalkkatöiden puute Suomen työttömyyden takana

Yleisradio tarttui innokkaana työministeriön virkamiehen Matti Sihdon kirjoitukseen, jossa tämä väitti EU:n työllisyysraportin pohjalta, että Yhdysvaltoja ja EU:ta vertaillut EU:n tutkimus ei selittänyt USA:n parempaa työllisyyttä matalapalkka-alojen vaikutuksella.

Perusteluna Sihto käytti vain korrelaatioita, jolloin ei ole mitään näyttöä siitä, mikä on syy ja mikä seuraus. Jopa Ylen haastattelussa hän totesi, että matalapalkka-alojen esteiden purkua kyllä tarvitaan työllisyysongelman ratkaisemiseksi ja että hänen tarkoituksenaan oli vain korostaa sitä, että matalapalkka-alat eivät ole ratkaisu koko työttömyyteen, vain osaan siitä. Samoilla linjoilla oli haastateltu ay-toimihenkilö, joka korosti myös veronalennusten merkitystä; elinkeinoelämän tai yliopistojen asiantuntijoita ei haastateltu.

Sihto ei myöskään huomioinut sitä, että USA:ssa paitsi työllisyys, myös palkat ovat keskimäärin paljon parempia kuin Euroopassa. Sääntelyn vähentäminen ei siis tarkoita alhaisempia palkkoja.

Suomi on apukoulun luuseri

Sihto myös totesi, että Suomessa matalapalkkatöiden puuttuminen on jopa Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen suuri ongelma ja että meillä vähän koulutettujen työttömyys on erityisen korkeaa. Korkeat minimipalkat estävät töiden tarjoamisen heille ja kannustamaton sosiaaliturva rankaisee töihin hakeutuvia. Työministeriö ostaa työmarkkinoilta pois viidenneksen työvoimasta työttömyyskorvauksilla, ”työvoimakoulutuksella”, keinotekoisilla tukityöllistämisillä ym., jolloin vain neljä viidennestä työllistyy.

USA palvelut työllistävät paremmin

Sihdon mukaan USA:ssa on enemmän myös hyvinpalkattuja palvelualan töitä kuin Euroopassa. Hän ei maininnut tämän johtuvan siitä, että siellä ihmisiä ei syrjäytetä työttömyyteen vaan matalapalkkatyöt tarjoavat mahdollisuuden hankkia työkokemusta ja edetä ylöspäin tikas kerrallaan. Ylivoimainen enemmistö matalapalkkaisista eteneekin paremmin palkattuihin töihin. Nekin, jotka eivät etene, pärjäävät taloudellisesti ja sosiaalisesti paremmin kuin työttömät. Euroopassa taas ay-liike yrittää potkia tikapuista alimmat puolat rikki, jotta työttömät eivät tulisi kilpailemaan sisäpiirityöläisten kanssa töistä.

Lisäksi USA:n matalampi verotus ei rajoita yhtä pahasti ihmisiä päättämästä omasta ajankäytöstään: sielläkin verotus rankaisee palkkatöiden tekemisestä kotitöiden sijaan muttei tee palveluiden ostamista yhtä vähäiseksi kuin Euroopassa – siksi USA:n palvelusektori on täkäläistä kehittyneempi.

Myös hyödykemarkkinat vapaiksi

Sihto lienee silti oikeassa siinä, etteivät matalapalkkatyöt koko työttömyysongelmaa ratkaise. Eräiden tutkimusten mukaan Euroopassa hyödykemarkkinoiden sääntely on työllisyydelle vieläkin pahempi ongelma kuin työmarkkinoiden sääntely. Työmarkkinoiden vapautuksen yhteydessä pitäisi siis myös apteekkien ja taksien määrän sääntely poistaa – kohtuulliset kelpoisuusvaatimukset riittävät – yritysten byrokratiaa ja toimintaesteitä vähentää, poistaa tukiaisia, vapauttaa kauppojen aukioloajat jne.

Mitä tehdä?

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen (sd) kertoi 30.3., että nykytasolta työllisyyttä ei voi enää vähentää kulutusta lisäämällä, vain rakenneuudistuksilla. Hän ei täsmentänyt, mitä uudistukset olisivat, mutta yleensä tehokkaimpina on pidetty työn verotuksen alentamista, sosiaaliturvan tekemistä kannustavaksi (esim. perustulo), työ- ja hyödykemarkkinoiden sääntelyn vähentämistä ym.

Yhden niksin rakennetyöttömyyteen Liikanen kuitenkin mainitsi: rakennusoikeutta tulisi kaavoittaa paljon nykyistä enemmän, jotta asumiskulut (hinnat ja vuokrat) saataisiin alemmiksi ja rakennusinvestoinnit lisääntyisivät. Samaa on asiantuntija toisensa jälkeen toistellut, mutta käytännössä kunnallispoliitikot vain kuuntelevat ei minun takapihalleni –lobbausryhmiä, ja tonttipula nostaa asuntojen hinnat ja vuokrat pilviin. Vaikka lähivuosina hinnat saattavat jonkin verran laskeakin, ilman runsasta lisäkaavoitusta lasku jää niin pieneksi, että kaupunkilaisten asumisväljyys ei tule paljon paranemaan.

Linkkejä:
VS: Matalapalkkatyön veroale työllistää Ranskassakin
VS: Juha Siltalan työelämän valheilla on lyhyet jäljet
VS: Minimipalkkojen turmiollisuus ja USA:n working poor
VS: Ay-liike nojaa työpaikkakiusaamiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s