Kaupan sääntelyn vähentäminen toisi kuluttajille 200 miljoonan säästöt

Päivittäistavarakauppa ry:n työryhmän arvion mukaan kaupan sääntelyn vähentäminen toisi 200 miljoonan euroon säästöt kuluttajille joka vuosi. Tämä tarkoittaisi pienellekin lapsiperheelle sadan euron köyhyyspakettia, joka ei edes maksaisi mitään vaan päinvastoin tehostaisi taloutta.

Komponentteina laskelmassa oli aukioloaikojen vapauttaminen, mietojen alkoholijuomien ja itsehoitolääkkeiden myynti kaupoissa sekä kaupan rakentamisen vapauttaminen.

Korruptio johtuu sääntelystä

Laskelma saattaa olla jopa tehty pahasti alakanttiin, muistettakoon vaikkapa täkäläisten kilpailevien yrittäjien korruptoimien kunnallispoliitikkojen harjoittama jarrutus, joka lykkäsi IKEA:n maahantuloa pari vuosikymmentä, kun se ei saanut rakentaa liikettä tontilleen. IKEA on osoittautunut aarteeksi erityisesti juuri köyhimmille kotitalouksille ja kilpailua kiristämällä se on vähentänyt yrittäjien ylivoittoja ja pakottanut ne tyydyttämään kuluttajien tarpeita paremmin ja halvemmalla. Yritysten pitäisi laajemminkin joutua toimimaan juuri näin sen sijaan, että kaupan rakentamisen sääntely tekee poliitikoista asiakkaita tärkeämmän sidosryhmän.

Poliitikot eivät saisi olla mikään erityinen yrittäjien sidosryhmä, vaan yrittäjien ja kapitalistien rooli politiikassa tulee rajoittaa siihen missä tavallisten kaduntallaajienkin. Monet kehitysmaat ovat surullisia esimerkkejä siitä, mitä syntyy, kun sosialismin oppien mukaisesti taloudellista ja poliittista valtaa annetaan samoihin käsiin, vaikkei edes Suomella ole syytä liialliseen ylpeyteen tässä suhteessa.

Kuka voittaa?

Sen sijaan siinä yhdistys saattaa olla ylioptimistinen, että hyöty valuisi kokonaan kuluttajille. Vaikka kilpailu kaupan alalla on kiristynyt, pieni murto-osa hyödystä jäänee kaupoille ja niiden muille sidosryhmille (mm. työntekijöille ja alihankkijoille), ainakin siirtymäkauden ajan. Parinsadan miljoonan suuruusluokka lienee silti tähänasti paras arvio kuluttajien hyötyjen suuruusluokasta.

Tanskan kokemusten perusteella lääkevapautus ei lisäisi lääkkeiden myyntiä mutta sentään säästäisi ihmisten aikaa, kun tutut päänsärkylääkkeet voisi ottaa toisinaan kauppareissun yhteydessä eikä aivan joka kerta tarvitsisi käydä erikseen apteekissa niitä ostamassa.

Itsekkään ay-liikkeen kannat voi arvata

Ay-liike suhtautunee myönteisesti muihin uudistuksen osiin mutta vastustanee aukioloaikojen laajentamista, joka – vaikka lisäisikin alan työllisyyttä – auttaisi lähinnä työmarkkinoiden marginaali-ihmisiä, vähätuloisia, työttömiä ja osa-aikaisia työntekijöitä, ei niinkään niitä, joilla on jo nyt varma työpaikka ja tarve työskennellä arkipäivisin ja joilla on valta ay-liikkeessä. Taloustieteessä näistä ryhmistä käytetään nimitystä ulkopiiri- ja sisäpiirityöntekijät.

Valitettavasti yrittäjäpuolella ei olla sen solidaarisempia: ne yrittäjät (mm. erikoistavarakaupassa), jotka eivät aio pitää liikkeitään auki sunnuntaisin, vastustavat sunnuntaiaukioloa, samoin ne (mm. pikkuliikkeenomistajat), jotka jo saavat pitää kauppoja auki sunnuntaisin. Onkohan ollut ainuttakaan ay-liikkeen tai yrittäjien lausuntoa, joka ei olisi ko. tahon omia etuja ajava. Yrittäjien edut vain sattuvat toisinaan osumaan yksiin työttömien ja kuluttajien etujen kanssa, ay-liikkeen edut kuluttajien etujen kanssa – toisinaan taas ay-liike liittoutuu yrittäjien kanssa kahmimaan veronmaksajilta, kuluttajilta tai ympäristön laadulta tukiaisia alalleen.

PTY ry: päivittäistavarakaupan sääntelyn purkaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s