EK:n avauksesta limbo

Paperiteollisuuden työtaistelu repi paperin lailla rikki eräitä kulisseja paljastaen idyllin, johon olemme vakaasti uskoneet. Ensimmäinen uhri oli ajan muutoksia uhmaten tupon voimalla eteenpäin puskeva pyhä kolmikanta. Samoin se paljasti, miten paljon onttoa oli Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n komeiden kulissien takana. Sillä ei ollut voimaa, jolla se olisi saanut omia teitään kulkevan ay-liikkeen ruotuun, järjestä puhumattakaan.

EK sanoi syksyllä jämerästi, että edellytyksiä tupoon ei ollut. Niin kaukana sen reunaehdot olivat palkansaajien tavoitteista. Sitten se yllättäen olikin valmis tupoon, kunhan saadaan kattava työrauha, jossa ns. avainalatkin ovat mukana, niin että ne eivät voi vaarantaa vientiä jälkirahastuksella.

Tuloksena oli, että keskeisiin avainaloihin kuuluva AKT nöyryytti työnantajia kahteen kertaan. Helsingin kaupungin liikennelaitoksen inspiroiman ja tuponeuvottelut pysäyttäneen bussilakon jälkeen työnantajaliiton puheenjohtaja kommentoi tulosta sanoen, että AKT sai kaiken, minkä oli pyytänytkin. Tupon ulkopuolelle jääneisiin satamiin AKT taas kiristi sopimuksen, jonka korotus oli noin nelinkertainen tupoon verrattuna. Ja jos työnantaja haluaa käyttää hyväkseen lievästi lisääntynyttä joustoa, se saa maksaa lähes toisen mokoman lisää.

Itse tupo syntyi asiallisesti vanhan mallisena ”kaikilla herkuilla”, ja yleiskorotus ylitti noin kolminkertaisesti EK:n ennakoiman sietorajan.

Vain paperiteollisuus jäi yksin tupon ulkopuolelle puolustamaan aiempaa tiukkaa linjaa. EK:n puheenjohtaja Christoffer Taxell sanoi metsätyönantajien kokouksessa, että keskusliitto antaa paperin toimille täyden tukensa, siis myös sen julistamalle työsululle. Hän jätti kuitenkin kertomatta, millä tavoin se tapahtuu.

Tosiasiassa EK on ollut asiassa statistina. Solmimalla tupon se jätti paperityönantajien selustan avoimeksi muiden ammattiliittojen hyökkäykselle, sillä nämä pitävät tietenkin majesteettirikkomuksena sitä, että työnantajaliitto ei tyydy tupon antimiin, vaan on ihan tosissaan. Onhan vuosien saatossa aiemminkin totuttu siihen, että työnantajien tiukkojen puheita ei tarvitse ottaa vakavasti, vaan ne korkeintaan haudataan työryhmiin.

Ehkä paperiteollisuus saa nyt maistaa omaa lääkettään. Kun sillä Kekkosen aikaan oli pysyvänä takapiruna ja jokerina pöydässä devalvaatio, ei oltu köyhiä eikä kipeitä eikä huudeltu naapureille, paljonko oli sulassa sovussa pantu tupon päälle. Sopimusten todellisesta hinnasta ei kellään ollut selvää kuvaa, tuskin sopijoilla itselläänkään.

Muistan hyvin, kun kerran silloisen STK:n suurimpien jäsenliittojen keskinäisessä palaverissa vastapäätä istuva paperiteollisuuden neuvottelija lipsautti erään ylimääräisen ”kukkasen”. Kun metalliteollisuuden edustajana kysyin, oliko sellaisesta todella sovittu salaa muilta, oli kengänkärkiin suunnattu katse ainoa mutta riittävä vastaus.

Paperitessin surullisen kuuluisa 11 § sisälsi säännöksen, jonka mukaan olosuhteiden muuttuessa olennaisesti palkka määritellään uudelleen. Paperiliiton kanta oli, että muutos oli olennainen, jos sen saattoi havaita. Ja palkka nousi muutoksen laadusta riippumatta. Säännöksessä ei ole tapahtunut olennaista muutosta. Lukuisista lisistä saunalisä on legendaarisin.

Tuore noteeraus kylvetyn löysän rahan määrästä saatiin, kun Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen sanoi, että ulkopuolisten siivousfirmojen tulo tehtaalle tietäisi siivoojille noin 30 prosenttia pienempiä palkkoja, täsmälleen samasta työstä. Marginaali tuskin on ainakaan liian pieni.

Nyt oli kyseessä EK:n avauskierros, johon oli ladattu suuria odotuksia, mutta joka päättyi juhannuksen kynnykselle saakka ulottuvaan mahalaskuun. Saatiin jälleen yli emu-maiden menevien ”maltillisten” palkankorotusten pitkään sarjaan pari vuotta lisää, talouden ollessa hiipumaan päin. Ja sopimusten vanhoja kummajaisia pikemminkin vahvistettiin kuin siivottiin. Paperi ei varmasti jää ainoaksi, missä tosiasioitten tunnustamista ei voi loputtomasti väistää.

Huono enne oli jo se, että uuden keskusjärjestön puheenjohtajaksi ei saatu ketään, jolla olisi ollut ”allaan” oma yritys johdettavanaan, vaan entinen poliitikko ja virkaheitto yritysjohtaja, joka oli osoittanut arvostelukykynsä noustessaan palkkarenkinä kapinaan omistajien sopimia yrityskauppoja vastaan.

Saattoi käydä niinkin, että koko yhdistysmisprosessi meni väärässä järjestyksessä, kun omalaatuista sopimuspolitiikkaa harjoittaneita palvelutyönantajia ei saatu ajoissa yhteiseen keskusliittoon.

Kun nyt koko elinkeinopolitiikka on yhteisen suuren katon alla työmarkkinapolitiikan kanssa, siihen liittyy ainakin kaksi varjopuolta. Myös elinkeinopolitiikan imago ryvettyy voimakkaita ristiriitoja herättävissä työmarkkinakahinoissa. Samoin asioita hoitelevat nyt ulospäinkin henkilöt, joilta amatööreinä puuttuu sopimuspolitiikan syvällinen tuntemus. Voisi kysyä, oliko pätevän ammattimiehen Seppo Riskin yllättävä sairasloma neuvottelujen alkuvaiheessa osaltaan vaikuttamassa lopputulokseen.

Ainakin jossakin määrin asiaa voisi auttaa ulkoistamalla työmarkkinatoiminnot eri järjestöksi. Yrityspohjaiseen järjestelyyn ei liene vielä valmiutta.

Uusi tilanne näyttää tarjonneen markkinaraon myös EVA:lle, joka käyttää sitä suuremmalla innolla kuin taidolla. Metallityöväen Liiton neuvottelijat sanoivat aikoinaan tuon tuosta, että olimme työnantajapuolella esittäneet jonkin asian p…e edellä. EVA:lla tämä näyttää olevan nimenomaisena tavoitteena.

Metallityöväen Liitonkin tutkijana kauan toiminut Kimmo Kevätsalo sanoo uudessa kirjassaan Yhdestoista hetki, että ”ay-liikkeen ainoa mahdollisuus olla vahva tulevaisuudessa liittyy siihen, miten se auttaa palkansaajia työpaikkatasolla kehittämään työtään ja työorganisaatiota”. Paperiliitto on jo kauan toiminut ja toimii edelleen täsmälleen päinvastoin.

Kirjoittajasta:
Kauko Parkkinen on juristi ja valtiotieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s