Armeija kasvattaa miehistä huonompia

Helsingin sanomat 26.5. kertoi, miten ”Armeijassa asenteet tuntuvat kovenevan ja sekä sukupuolten että rotujen väliset tasa-arvopyrkimykset unohtuvan.”

Tutkimuksen oli tehnyt kasvatussosiologian professorin Elina Lahelma. Sen mukaan varusmiespalvelusaika vahvisti ”myös kielteisiä asenteita naisia ja maahanmuuttajia kohtaan. ’Naisiin armeijassa suhtauduttiin vähättelevästi ja seksistisesti. Tummaihoisia stilaita kummeksuttiin ja heidän isänmaallisuuttaan epäiltiin’, Lahelma sanoo. Hänen mukaansa on arveluttavaa, ettei armeijassa paheksuta tai edes kyseenalaisteta rasistisia ja seksistisiä käsityksiä.”

Puolustusministeriön osastopäällikkö Pauli Järvenpään mukaan Suomi tarvitsisi nykyistä pienemmän joskin edelleen aika suuren reservin. Lisäksi vapaaehtoisen toiminnan avulla tulisi vapauttaa puolustusvoimien resursseja. (SK 24/2005, s. 8) Jos siis siirryttäisiin vapaaehtoiseen armeijaan, siihen ei tarvitsisikaan saada nykytapaan yli 40 % ikäluokasta vaan jonkin verran pienemmänkin joukon houkutteleva palkkio riittäisi jopa puolustusministeriön pääideologin mukaan.

Järvenpää myös totesi, että esim. viikkoja kestävän strategisen iskun varalta tarvitaan ”kavereita”. Hän ei pitänyt Nato-jäsenyyttä välttämättömänä tähän, mikäli muita keinoja löytyy. Hänen mukaansa EU-vaihtoehto tuskin kuitenkaan toimisi sotilaallisena tukena edes siinä tapauksessa, että perustuslaki turvatakuineen sittenkin hyväksyttäisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s