Tieteen kriminalisointi

Tietokirjailija Virginia Postrel viittaa siihen, miten jotkut pitävät Kanadaa liberaalina, ja kertoo kolumnissaan, miten maassa on kriminalisoitu tieteen tekoa.

Esimerkiksi terapeuttinen kloonaus eli tietyn yksilön kromosomeja kantavan koeputkisikiön luominen on Kanadassa rikos, josta on kymmenen vuoden vankeusrangaistus. Tutkimukseen tarvittava kloonaus on myös kielletty tieteilijöiden vetoomuksista huolimatta. USA:n uskonnollisten ryhmittymien yritykset samaan ovat epäonnistuneet, joskin eräissä osavaltioissa terapeuttinen kloonaus on kielletty.

Lisäksi Kanadassa kielletään kohdunvuokraus ja palkkion maksaminen spermaa luovuttaneille (korkeintaan taksimatkan tai vastaavan kulun voi korvata). USA:ssa on lähinnä rajoitettu valtiontukia kloonaustutkimukseen, ja siinäkin senaatissa ollaan lähellä presidentin veto-oikeuden kumoavaa kahden kolmanneksen enemmistöä tukien puolesta. Toisin kuin USA:ssa, Kanadan lait myös kieltävät kaikki mahdolliset tulevatkin tekniikat, joissa ei edes tarvittaisi koeputkisikiöitä eikä muuta uskonnollisia ryhmittymiä provosoivia asioita.

Jotkut feministit vastustavat munasolun luovutustakin tieteelle tai lapsettomuuden hoitoon, koska se johtaa instrumentaaliseen suhtautumiseen ruumiiseen. (Jos olet eri mieltä, hae apteekista elinluovutustestamentti ja pelasta ihmiselämiä.) Jotkut egalitaristit vastustavat lääketieteen kehittämistä siksi, että hyödyt koituvat ensi vaiheessa rikkaimpien hyväksi. Egalitarismin näkökulmasta on parempi kieltää tietty edistys kokonaan kuin sallia sen hyödyttää köyhiä vasta myöhemmin. Tieteen ja lisääntymisen vapaus ovat heistä epäsosiaalisia.

USA:ssa yleensä vasemmisto puolustaa tiedettä ja uskonnollinen oikeisto on keskiajan katolisen kirkon roolissa, mutta muualla maailmassa tilanne on usein päinvastainen.

Linkkejä:
Virginia Postrel
Postrel: Criminalizing Science

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s