Ruotsin feministipuolue hajoaa käsiin – Ayn Randin vauhdittamana

Ruotsin Vasemmistopuolueen pitkäaikainen ja innokkaan kannattajakunnan omannut puheenjohtaja Gudrun Schyman joutui eroamaan tehtävistään huijattuaan veronmaksajien rahoja itselleen ja törttöiltyään kännissä julkisissa tilaisuuksissa. Schyman oli tehnyt samantapaisia aiemminkin mutta aina palannut voitokkaana. Ratkaiseva isku oli, kun tammikuussa 2003 kävi ilmi, että hän oli maksattanut valtiolla ja puolueella matkoja mm. pariisilaisen rakastajansa luokse ja silti vähentänyt ne veroissa salaten sen, ettei ollut itse maksanut matkoja. Kansanedustajana hän silti jatkoi. Koska Schyman kuitenkin halusi johtaa sosialistista puoluetta, hän perusti tämän vuoden alussa itselleen uuden sellaisen, nimellä Feministinen aloite (Feministiskt initiativ).

Schyman yritti alussa väittää puolueen olevan aaterajat yrittävä ja saaneen joukkoonsa porvareitakin. Kun häneltä sitten kysyttiin, keitä porvareita, pitkän miettimisen jälkeen hän keksi yhden. Kysyttäessä tämäkin ”porvari” tunnusti olevansa Vasemmistopuolueen äänestäjä.

Puolueen tarkoitus oli päästä valtiopäiville vuoden 2006 vaaleissa, mutta mielipidekyselyjen mukaan sellaisesta ei ole toivoakaan, puolueen kannatus on madannut nollan tuntumassa ja Ruotsissa on äänikynnys (4 % / 12 %).

Uuskieli ja aatteen salailu vasemmiston korttitaloja tukemassa

Puolueessa oli myös tyypillinen uuden vasemmistojärjestön ennakkoinnostus: aluksi kaikki luulevat tämän olevan se järjestö, joka ajaa meidän kannattamiamme asioita ”noita pahoja vastaan”, ja vasta vähitellen huomataan, että viholliseni viholliset eivät välttämättä olekaan ystäviäni, että heidän ajatuksensa eivät välttämättä ole hyväksyttäviä. Riitaisasta puolueesta on eronnut nimihenkilö toisensa jälkeen, ja se on hajoamassa käsiin.

Puolue lykkäsi hajoamista klassisella huijaustekniikalla, tekemällä puolueohjelman niin epäkonkreettiseksi, että kukin saattoi tulkita sen haluamallaan tavalla. Sama tekniikka on käytössä monessa suomalaisessakin liikkeessä ja ylipäänsä ”uusliberalismin vastaisissa” yhteenliittymissä, esimerkiksi Maailman sosiaalifoorumin säännöt jopa kieltävät julkilausumat juuri erimielisyyksien lakaisemiseksi maton alle. Tosin tällaisissa liikkeissa osa tekniikasta on juuri olkinukkesanan ”uusliberalismi” käyttö: koska missään ei ole uusliberaaleja, kukin voi tulkita sen tarkoittavan vastustamiaan asioita. (”Uusliberalismilla” kuitenkin usein tarkoitetaan ennemmin konservatiiveja kuin liberaaleja.) Tämäkään tekniikka ei kuitenkaan toimi loputtomiin.

Feminismiin liittyy vastaava asia: tietosanakirjamääritelmissä käsite usein määritellään tarkoittamaan tasa-arvon kannattamista. Moni itseään feministiksi kutsuva kuitenkin määrittelee sen käytännössä (myös) kapitalismin vastustamiseksi mutta haluaa silti lippujensa taakse myös tasa-arvon kannattajat.

Orwellilainen ”Uuskieli” onkin pitkään ollut vasemmiston keskeisiä työkaluja. Viimeksi torstaina vasemmistoliiton kansanedustaja raivostui televisiossa käsitteestä ”tasavero”, koska hänestä sanaa ”tasa” ei saa käyttää missään ei-vasemmistolaisessa termissä.

Naistutkija väärensi ”uhkauskirjeen”

Eräs Feministisen aloitteen johtohenkilöistä oli Tiina Rosenberg, naistutkimuksen tutkija Tukholman yliopistosta. Suomalaissyntyisenä hän on saanut huomattavasti julkisuutta täkäläisissä lehdissä mutta Ruotsissa hän on ollut tunnettu pidempään.

Rosenberg ilmoitti torstaina (13.10.05) jäävänsä pois puolueen hallituksesta. Hänen mukaansa syynä ovat ”mediajahti ja uhkaukset”. Rosenberg väitti täkäläistä Evaa hieman vastaavan Timbron (joka tosin on paljon suurempi ja sen aatteellista toimintaa vetävät kolmikymppiset liberaalit ja (ex-)anarkisti-idealistit) lähettäneen hänelle kirjan ja uhkauskirjeen, jossa sanottiin:

Hei Tiina! Tämä kirja käsittelee turhauttavaa tilannetta, jossa yksi toisensa jälkeen katoaa. Tilanne, joka ei varmaankaan ole täysin tuntematon. Hauskaa lukemista!

Oikeasti kirjeessä luki ”jättäytyy pois ja katoaa” (hoppar av och försvinner), ja se oli viittaus feministipuolueen tilanteeseen.

Eron todellisiin syihin kuului myös tutkinta Rosenbergin mahdollisesti harjoittamasta plagioinnista.

Ayn Rand – loukkaamattoman ihmisarvon filosofi

Kirjan kirjoittaja oli Ayn Rand (1905-82), Neuvosto-Venäjältä USA:han tyhjätaskuna paennut nainen, joka puki yksilönvapautta puolustavat ajatuksensa kaunokirjallisiksi romaaneiksi, näytelmiksi ja filosofiaksi. Hän taisteli sosialismia vastaan kaikilla foorumeilla aikana, jona USA:ssakin alettiin uskoa tulevaisuuden olevan sosialistinen ja harva uskalsi edes julkaista Randin tekstejä, saati elokuvia. Lopulta hän tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi bestseller-kirjailijana ja miljoonien (mm. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan) omaksuman filosofian luojana, jonka vaikutus on yhä vahva.

Rosenbergille lähetetty kirja oli Randin klassikko Atlas Shrugged (ruots. Och världen skälvde), jossa yhteiskunnan tukipylväs toisensa jälkeen lakkaa vetämästä itseensä kiinnitettyä kivirekeä ja päättää kadota maan alle. Valtio joutuu kokemaan seuraukset siitä, että se on halunnut orjuuttaa yksilöitä omien tarkoitusperiensä vetojuhdiksi sen sijaan, että olisi antanut heidän edistää omiaan vapaina ihmisinä.

Randin filosofian yksityiskohdista voi hyvinkin olla eri mieltä, mutta hänen perussanomansa sosialismin teoreettisesta ja Neuvostoliiton käytännöllisestä kammottavuudesta on aina ajankohtainen – ja jotain, jota silloisessa USA:ssa tahdottu uskoa, etenkään ”älymystön” keskuudessa. Eihän Neuvostoliitossa voisi mitään pahaa tapahtua.

Timbro lähetti 50 Randin kirjaa julkkiksille

Timbron kampanjassa 50 kopiota kirjasta lähetettiin tunnetuille henkilöille saatekirjein. Väärentämätöntä viestiä ei olisi voinut tulkita uhkaukseksi, joten Rosenbergin piti väärentää se. Hän vieläpä kertoi tehneensä kirjasta rikosilmoituksen ja sanoi, että vaikkei ole mafiafilmien ystävä, hän kyllä tunnisti kirjeen ”Kummisedän” lähettämäksi, selvästi Timbrohon viitaten.

Pienikin yleissivistys olisi kertonut Rosenbergille, ettei Ayn Randin kirjaa kannatta yrittääkään selittää uhkaukseksi. Ayn Randin objektivistisen filosofian ydinkohtia oli kieltää toisiin kohdistettu väkivalta tai sillä uhkaaminen, ja hän oli hyvin voimakastahtoinen nainen, joka ei pitänyt ketään miestä itseään parempana. Vielä vanhuksenakin hän TV-haastatteluissa kuunteli kohteliaasti tyhmimmätkin kysymykset, ymmärsi oudoimmatkin järjenjuoksut, analysoi ne, sekä selitti hetkeäkään epäröimättä, mikä niissä meni väärin ja miten kyseinen asia oikeasti on – hänen mielestään, ja hänen silmiensä palo vakuutti, ettei hän hetkeäkään epäillyt olevansa oikeassa.

Rand oli välillisesti Immanuel Kantin perillinen: jokainen yksilö oli hänestä itsetarkoitus, eikä kukaan saanut käyttää ketään toista pelkkänä välineenä. Tosin Neuvosto-Venäjällä annetun filosofianopetuksen seurauksena Randilla oli hyvin huono kuva Kantin ajatuksista.

Linkkejä:
Gudrun Schyman (L.net)
Tiina Rosenberg (L.net)
Timbron kirjakampanja
Schymanin alkoholiongelma ja verohuijaukset
SVT: Tiina Rosenbergs forskning utreds inte

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s