Jagdish Bhagwati – globalisaation guru

”Jos päätät taistella vapaakaupan eteen, sitoudut koko elämäksesi. Kuten Rautahammas (Jaws) James Bond -filmeissä, protektionismi nousee uudelleen ja uudelleen ottaen yhä uusia muotoja”, sanoi professori Jagdish Bhagwati Finance and Development -lehden haastattelussa.

Bhagwati syntyi vuonna 1934 köyhään intialaisperheeseen, jossa kuitenkin uskottiin kirjojen ja opin voimaan, ja hänen veljensäkin kouluttautuivat alojensa huipuiksi. Oikeustieteilijäveljestä tuli tiukka sosialisti ja taloustieteen maailman huipulle kohonneesta Bhagwatista vapaakaupan johtava puolustaja, F&D kertoo.

Bhagwatia pidetään erittäin monipuolisena. Hänen teoreettiset työnsä nauttivat suurta arvostusta ja silti hän on myös johtava tiedon popularisoija ja valtioiden neuvonantaja. Bhagwati on myös ollut perustamassa lehtiä Journal of International Economics (1971) ja Economics and Politics (1989). Hänen populaarikirjansa mm. kertovat koskettavia esimerkkejä siitä, miten tuhoisaa esimerkiksi Intian aiempi sosialismi on ollut maan köyhille. 70-luvulla hän kulki lähes yksin vastavirtaan maan intellektuellien ja taloustieteilijöiden joukossa ja myöhemminkin mm. Bhagwatin vasemmistolainen oppilas Paul Krugman välillä piti vapaakauppaa vain osittain oikeana ratkaisuna.

Linkkejä:
koko Bhagwatin haastattelu (F&D)
VS: Lehmät – köyhät 6-0 – WTO-kokouksesta ei parannuksia
Bhagwati: Vapaakaupan koskettavin populaari puolustus (VS)
Bhagwati: Vapaakaupan painavin tieteellinen puolustus (VS)
VS: Tekstiilit viimeinkin vapaakaupan piiriin?
VS: Köyhät haluavat lisää globalisaatiota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s