Maailma on entistä vapaampi

Freedom Housen vuosiraportin mukaan demokratioiden määrä maailmassa on kasvanut 122:een eli 64 %:iin maailman maista, mikä on historian ennätys.

Ei-vapaiden maiden määrä on laskenut 45:een, mikä on ennätys yli 10 vuoteen. Vuoden kuluessa 28 maata lisäsi ja 9 vähensi vapauttaan.

Kymmenen vuoden kuluessa vapaiden muslimimaiden määrä on noussut 1 -> 3, osittain vapaiden 13 -> 20 ja ei-vapaiden 32 -> 23.

Enää 8 maata täysin vailla vapautta

Maailmassa on enää 8 maata, joissa ihmisoikeudet ja poliittiset oikeudet (civil and political rights) ovat alimmassa mahdollisessa luokituksessa: Burma, Kuuba, Libya, Pohjois-Korea, Sudan, Syyria, Turkmenistan ja Uzbekistan. Niistä kaikki ovat sosialistisia, joskin Sudanin hallitusta voi pitää enemmän islamistisena ja sosialismi on heillä lähinnä työkalu, ei alkuperäinen itsetarkoitus, mitä se on Turkmenistanissa ja Uzbekistanissakin vain osittain. Syyria ja Libya ovat ei-uskonnollisia arabisosialistisia valtioita; esimerkiksi Syyriaa hallitsee sama arabisosialistinen Baath-puolue kuin vuoteen 2003 Irakiakin. Kuubassa ja Pohjois-Koreassa hallitsee kommunistinen puolue (kuten myös Kiinassa, Vietnamissa ja Laosissa – siksi nämä maat olivat nälkärajalla kapitalistisemman Aasian vaurastuessa alkoivat 80-luvulla vapauttaa talouttaan luopumatta yksipuoluevallasta).

”Burman tie sosialismiin” on pitänyt maan jo puolisen vuosisataa kurjuudessa. Sosialismin romahtaessa Itä-Euroopassa maassa oli hetken toivoa demokratiasta, mutta Britanniassa koulutetun rauhannobelisti Aung San Suu Kyin liberaalihkon ryhmittymän vaalivoitto ei sopinut sosialismia ylläpitäneiden sotilaiden suunnitelmiin ja sosialistinen kurjuus jatkuu, tosin nyt vähemmän ideologisena.

Freedom House on vasemmistolaisen presidentin Franklin D. Rooseveltin puolison Eleanorin perustama instituutti, jonka tehtävänä on tutkia rauhan ja demokratian esteitä maailmassa.

Taloudellinen vapaus

Ihmisoikeudet ja poliittiset oikeudet korreloivat vahvasti myös taloudellisen vapauden kanssa, minkä näkee vertaamalla Freedom Housen indeksejä taloudellisen vapauden indeksiin, jonka tunnetuimpia versioita ovat tehneet Fraser Institute ja Heritage Foundation. Tämä ei ole mikään yllätys, sillä esim. sananvapaus on kovin vaillinaista ilman vapaata media-alan yrittäjyyttä.

Näitä indeksejä tarkastellessa kannattaa muistaa, että arvot riippuvat painotuksista. Suomi sijoittuu sijoille 13 ja 17, Tanska, Islanti ja nyt Virokin ovat vieläkin vapaampia. Kannattaa tosin muistaa, että Suomen työmarkkinat ovat huomattavasti vähemmän vapaita, mikä näkyy työllisyydessä ja syrjäytymisessä, vaikka osa taloudesta onkin paremmassa kunnossa.

Taloudellinen vapaus ei korreloi tulonjaon epätasaisuuden kanssa.

Linkkejä:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s