Palaako Palestiina?

Palestiinalaiset saivat äänestää parlamenttiaan kymmenen vuoden tauon jälkeen ja ensi kertaa historiassaan verrattain vapaissa vaaleissa. He olivat kyllästyneitä Jasser Arafatin perustaman hallinnon korruptioon ja vasemmistolaisen Fatah-puolueen näköalattomuuteen. Valitettavasti ainoa vaihtoehto vielä tällä kertaa oli islamistinen Hamas-puolue, joka pääsi lopulta juhlimaan ”Pyrrhoksen voittoaan”. Piru häädettiin Belsebubilla. Kuten Khaled Abu Toameh kirjoittaa Wall Street Journalissa, Hamas voitti sisä- eikä ulkopoliittisella ohjelmallaan.

Mutta yksikin tällainen voitto ja Palestiina voi olla hukassa! Hamasilla ei ole varaa hallituksessa sivuuttaa ulkopolitiikkaa, jonka se ymmärsi jättää kampanjassaan taustalle.

Hamasin haasteet

Rauhallisesti sujuneet vaalit olivat sinänsä hyvä asia, mutta todellinen demokratia edellyttää myös kolmen muun periaatteen noudattamista vaalien jälkeen:

1) Fatah, Hamas ja eräät pienet kommunistipuolueet ylläpitävät omia armeijoitaan, joiden riisumista aseista ulkomaiden olisi vaadittava entistä tarmokkaammin. Äänestäjät eivät voi pitää järkeviä puolueita ja ehdokkaita uskottavina vaihtoehtoina niin kauan kun kilpailijat ovat aseistautuneita;

2) Vaalien häviäjän on tunnustettava tappionsa. Fatahin pyssymiehet ovat kuitenkin riehuneet sekä Gazassa että Ramallah’ssa, koska he pelkäävät joutuvansa tappion seurauksena työttömiksi ja jopa syytteisiin valtansa väärinkäytöksistä. Demokratiaan kuuluu kurinalaisuutta;

3) Äänestäjien ja poliitikkojen on kannettava vastuuta valinnoistaan. Yhdysvallat on jo ilmoittanut lopettavansa palestiinalaishallinnon rahoittamisen, koska palestiinalaiset näyttävät äänestäneen Israelin tuhoamisen puolesta. Palestiinan tulevien johtajien asia on joko perua puheensa ja vakuuttaa ulkovallat rauhanrakkaudestaan tai kestää itse aiheuttamansa taloudelliset ja ulkopoliittiset seuraukset.

Me ja palestiinalaiset maksamme korruption

Palestiinalaishallinto on liian pitkään tottunut ulkomaiseen rahoitukseen ja jopa korottanut omia palkkojaan. Ei ole oikein, että kokonainen kansa elää vuosikymmeniä ulkomaisen rahoituksen turvin ja kuvittelee voivansa tehdä mitä huvittaa muiden kustannuksella.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni hyväksyvät toki, että palestiinalaiset äänestävät vapaasti ketä tahtovat, mutta niillä ei ole mitään velvollisuutta elättää vihamielistä hallintoa ja sitä tukevaa kansaa, joka on vieraantunut todellisuudesta. Jos Hamas yrittää hallita Palestiinaa Fatahin tapaan tai tähänastisen ohjelmansa mukaisesti, Palestiina ajautuu vararikkoon, ulkopoliittiseen umpikujaan ja sisällissotaan.

Rauhan mahdollisuus

Hamas on aikapulassa. Sen on löydettävä kadotettu ”tiekartta” samalla kun Israel jatkaa Länsirannan eristämistä muurilla. Israel tulee maaliskuisten vaaliensa jälkeen vetäytymään Länsirannalta yksipuolisesti, mutta se ei tarkoita vetäytymistä tarkalleen vuoden 1967 rajalle, vaan turvallisiin rajoihin, jotka sulkevat sisäänsä jakamattoman Jerusalemin kaupungin. Tätä vastaan palestiinalaiset voivat esittää vastalauseitaan loputtomiin, mutta he ovat omalla taipumattomuudellaan ja toistuvilla väärillä ratkaisuillaan menettäneet mahdollisuutensa neuvotella myönnytyksistä.

Sodalla ja rauhalla on luonnonlakinsa siitä riippumatta, kuka oli alun perin oikeassa tai väärässä. Sodan laki on, että häviäjä joutuu kärsimään, minkä vuoksi sotaan ei kannata ryhtyä kevyin mielin. Arabit ovat käyneet Israelia vastaan neljä sotaa ja hävinneet jokaisen. Ellei kykene käymään sotaa kuutta päivää kauemmin, kannattaa solmia rauha ja pitää siitä kiinni. Rauhan laki puolestaan on, että jokaisen hävityn sodan jälkeen rauhan ehdot ovat entistä ankarammat. Silti katkerakin rauha voi olla pienempi paha kuin rauhanteon lykkäämisen hinta. Historiallisista vääryyksistä voi toki aina muistuttaa, mutta arabit eivät ole ensimmäinen kansa, jonka on täytynyt oppia elämään murheellisten muistojensa kanssa.

Israel ei enää elätä Palestiinaa?

Palestiina tulee julistautumaan itsenäiseksi, mutta se on kahtia jakautunut, köyhä ja sekasortoinen valtio, arabimaailman kääpiösarjalainen, jolla on suuri tulevaisuus takanaan. Se joutuu täysin riippuvaiseksi naapurimaistaan Egyptistä ja Jordaniasta, jotka kunnioittavat rauhansopimuksiaan Israelin kanssa enemmän kuin palestiinalaishallinnon poliittisen suhteellisuudentajun puutetta. Mikäli Hamas ei nöyrry eivätkä palestiinalaiset itse pääse eroon manaamistaan uusista johtajistaan, maa tyhjenee entisestään, kunnes Egypti ja Jordania eristävät tai miehittävät sen. Onko nimellinen itsenäisyys kaiken tämän arvoinen?

Palestiinan itsenäistyminen on liekki, jossa palestiinalaiset polttavat itsensä kansainvälisen yhteisön puhaltamassa keinohapessa. Tuhkasta nousee Lähi-itä suurin piirtein sellaisena kuin se oli 40 vuotta aikaisemmin: egyptiläinen Gaza ja jordanialainen Länsiranta, mutta sotien hintana israelilainen Jerusalem. Tällä välin menetettiin yksi sukupolvi uhmakkaan itsetuhon kierteessä. Seuraavan sukupolven palestiinalaiset joutuvat neuvottelemaan oikeudestaan matkustaa Jerusalemiin ja työskennellä korkeamman palkkatason Israelissa. Elämä oli sittenkin parempaa ennen Fatahia ja Hamasia sekä vuoden 1967 ja 1973 sotia, joiden häviämisestä langennut lasku on vain kasvanut korkoa tällä välin.

[Väliotsikot, ingressi ja ao. kommentti toimituksen. Fatahin korruptio on ollut suunnatonta ja kohdistunut myös eurooppalaisten maksamiin runsaisiin avustuksiin. Parhaassa tapauksessa Hamas lopettaa tämän ja tuo palestiinalaisille rauhan, pahimmassa tapauksessa se rohmuaa jatkossa rahat ja virat itselleen ja vie huomion pois sisäpolitiikasta uhoilemalla Israelille jättäen maan talouden yhä pysähtyneisyyden tilaan. On mielenkiintoista nähdä, tuleeko historian ensimmäisestä demokraattisesta äärimuslimihallituksesta hyvä vai huono esimerkki muille muslimeille.]

Linkkejä:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s