Virossa alle 20 000 työtöntä

Viron työttömyys on laskenut 2,3 %:iin, alle 20 000 henkeen, MTV3 kertoo. Sen mukaan korkein työttömyys, 5,6 %, on Itä-Virumaalla. Tässä itäisimmässä maakunnassa vain 18 % asukkaista on vironkielisiä mm. Stalinin harjoittamien väestönsiirtojen vuoksi.

Suomessa virallinen työttömyysaste on 8,4 %, todellinen n. 16 %. Viron menestystekijöitä ovat melko vapaat työ- ja hyödykemarkkinat ja melko alhainen minimipalkka ja työttömyyskorvaus sekä heikko ay-liike. Näiden ansiosta työllisyys ja itäeurooppalaisittain myös keskipalkka ovat erittäin hyvällä tasolla.

Palkat myös kohoavat nopeasti itsestään, markkinoiden toimesta, ja työehtoihinsa tympääntynyt työntekijä löytää helposti mukavamman työnantajan. Työllisyys on siis parasta työsuojelua, ei sääntely. Virossa talousuudistuksia on tehty nopeammin ja pidemmälle menevinä kuin missään muussa ex-sosialistimaassa. Latvia ja Liettua ovat osittain seuranneet Viron menestyksekästä esimerkkiä.

Taloudellisen vapauden indeksien mukaan Virosta on äskettäin tullut Suomeakin kapitalistisempi maa. Sen työmarkkinat ovat jo pidempään olleet täkäläisiä vapaampia, minkä ansiosta sillä on paljon työllisyys sosialismin päättymisestä koituneesta rankasta rakennemuutoksesta huolimatta. Pitkällä aikavälillä vapaus selittää työllisyyttä paremmin kuin ulkoiset shokit.

Suomessa jo kolmas hallitus peräkkäin epäonnistuu työttömyyden puolittamisessa, ja pitkäaikaistyöttömyys on yhä kohtuuttoman korkea.

Linkkejä:
MTV3: Virossa enää vajaat 20 000 työtöntä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s