USA:ssa pitää tehdä kahta työtä elääkseen – eipäs

Suomalaiset vasemmistopoliitikot väittävät usein, että USA:ssa pitäisi tehdä kahta työtä elääkseen. Tämä ei ole totta. USA:ssa palkat ovat yleensä korkeampia kuin Suomessa ja elinkustannukset alhaisempia.

Silti 5 % amerikkalaisista tekee kahta työtä, esim. kahta eri osa-aikatyötä. Heistäkin vain neljännes tekee sitä maksaakseen aiempia velkoja tms., 17 prosenttia siksi, että pitää työstä ja 35 prosenttia siksi, että haluaa ylimääräisiä tuloja. Useimmat kahta työtä tekevistä ovat opettajia, tutkijoita tai tilintarkastajia, jotka ottavat toimeksiantoja muiltakin kuin päätyönantajaltaan, esim. professori toimii lehden kolumnistina.

Yleinen termi USA:sta puhuttaessa on myös työtä tekevät köyhät. Heitä on 5 %, mutta tämä luku koostuu työttömistä ja osasta osa-aikatyöntekijöitä. Todellakin, USA:ssa ”working poor” –ryhmään lasketaan työttömät, ja käytännössä kaikki heistä ovat koko- tai osa-aikaisesti työttömiä. Suomessa työttömiä on todellisuudessa vajaat 20 %, joista tosin vain vajaat 10 %-yksikköä on ”working poor”, ts. kirjattu työnhakijoiksi – tai edes kaikki työttömät eivät ole köyhiä.

Työntekijöistä 1,8 % elää minimipalkalla. Paljon suurempi osa työntekijöistä tulee maista, joissa USA:n minimipalkka olisi korkea, eli heille kyse on valtaisasta elintason noususta. Tietysti suurin osa heistä on pärjännyt vieläkin paremmin ja vastaavasti jotkut syntyperäiset yhdysvaltalaiset ovat minimipalkalla. Joka kahdeksas yhdysvaltalainen on syntynyt ulkomailla, lähinnä kehitysmaissa. Lisäksi Yhdysvalloissa köyhyys on yleensä ohimenevää toisin kuin Suomessa.

Linkkejä:
VS: Minimipalkkojen turmiollisuus ja USA:n working poor
VS-Heikka: Verotuksen keventäminen—ratkaisu köyhyyden ongelmaan?
Norberg: Fel om dubbeljobb (DN)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s