Saksan luopuminen ydinvoimasta tappaa tuhat vuodessa ja lisää hiilipäästöjä miljoonilla tonneilla

Saksan luopuminen ydinvoimasta tappaa Lancet-lehden lukujen perusteella 1000 ihmistä vuodessa ja sairastuttaa yli puoli miljoonaa. Päälle tulevat hiilidioksidipäästöt, joiden väitetään tappavan jopa satoja miljoonia ihmisiä ja autioittavan valtioita. Luopumisen syy olivat Fukushiman tsunamin aiheuttamat radioaktiiviset päästöt, vaikka ne eivät tapa ketään toisin kuin samalla tapahtunut Fukushiman vesivoimalaonnettomuus.

Kun Fukushiman ydinvoimaonnettomuus sai Saksan liittokanslerin ilmoittamaan ydinvoimasta luopumisesta, ydinvoiman vastustajat lupasivat, että se ei lisää hiilivoimaa.

Kesäkuussa 2011 liittokansleri täsmensi, että ydinvoimasta luopuminen vaatii ainakin 10 GW, todennäköisemmin 20 GW lisää fossiilisia voimaloita. Pelkästään 7 ensimmäistä ydinvoimalan sulkemista 17:sta lisää hiilidioksidipäästöjä 25 miljoonalla tonnilla vuodessa.

Alkuperäisen luopumispäätöksen teki vuonna 2001 SPD:n ja Vihreiden hallitus. Jo se johti hiilivoimabuumiin.

Health and Environment Alliancen raportin mukaan hiilivoima aiheuttaa Euroopassa vuosittain yli 18 000 kuolemaa ja 43 miljardin euron terveysmenot. Saksassa näitä kuolintapauksia olisi kaikkiaan 2 700 vuodessa ja kustannukset olisivat 2 – 6 miljardia euroa.

Forbesin mukaan ei ole mitään mahdollisuuksia, että Saksa nykylinjalla saavuttaisi päästötavoitteitaan. Uudet hiilivoimalat ovat 10 % edellisiä tehokkaampia ja maksavat 3,4 miljardia dollaria kappale. (ks. Germany — Insane Or Just Plain Stupid?, Forbes, 8/31/2012)

Linkkejä
Ydinvoima (Liberalismi.net, viitteet artikkelin faktoille)
Ydinvoima tappaa vähemmän kuin tuuli-, kaasu- tai biovoima (Vapaasana.net 14.3.2012)
Merkel uhrasi työttömät demareiden mieliksi ja ympäristön vihreiden mieliksi (Saksan poliittinen tilanne syksyllä 2013, Vapaasana.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s