Yomango – varkaiden sosialistinen ideologia

Vappuaaton prekariaatti.org-mielenosoituksesta muistetaan paitsi pullojen heittely ja ikkunoiden hajottaminen, etenkin jatkojen hulinointi ja poliisien ja palomiesten hakkaaminen ja heittäminen kivillä ja lasipulloilla.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten jo edellisenä vappuna samassa EuroMayDay-mielenosoituksessa rikottiin ikkunoita ja varastettiin Alkosta viinaa ja One Way -myymälöistä vaatteita, mihin prekariaatti.org www-sivuilla opastikin. Prekariaatti.orgin virallinen tiedote yllytti samaan nytkin. Kyseessä on ylikansallinen viihdeformaatti Yomango, joka tuo varastelevien laiskurien elämään jännitystä, luksuskulutusta ja sankaruutta huonon omantunnon tilalle.

Yomango – shoppaile varastamalla ja ajattele siten parantavasi maailmaa

Prekariaatin A-talk-ohjelmassa esiintyneistä kommunistitiedottajista toinen, Anna-Reetta Korhonen, ylisti Yomangoa Voima-lehdessä.

Hän kuvasi, miten kulutushysterian uhrit purkavat shoppailunhimoaan kaupoissa eivätkä edes maksa siitä vaan varastavat tavaroita – tai siis ”vapauttavat niitä”. Korhosen artikkelissa ”Mari” kertoo: ”Kun pöllin, musta tuntuu, että olen vapaa yhteiskunnan luomista paineista käydä koulua, työskennellä ahkerasti, olla kuuliainen…” Siis tapa irrotella, meidän muiden kuluttajien kustannuksella – eihän kukaan kauppoja perusta tappiota tekemään.

Kannattaisi ennemmin opetella asettamaan typerimmät muiden odotukset omaan arvoonsa ja miettiä, mitä oikeasti haluaa. Opiskelu ja ahkera työskentely voivat hyvinkin edistää sitä, samoin se, ettei tee kaikkea oman mielensä mukaan muttei liikaakaan tingi siitä.

Varastaminen lisää turhaa kulutusta, köyhdyttää taviksia, vähentää luottamusta ja lisää kontrollia

Anarkososialistit ajattelevat, että myymälävarkaudet johtavat lopulta vallankumoukseen ja anarkiaan (tai sosialismiin, riippuen toimijan ideologiasta). Käytännössä Yomango-ideologia on vain keino oikeuttaa omaneduntavoittelu ja näin tukahduttaa omantunnon pistokset, tai joidenkuiden tapauksessa keino saada jännitystä ja väriä elämäänsä.

Varastelun yhteiskunnalliset kustannukset ovat kuitenkin monella tapaa korkeampia kuin ostamisen, sillä paitsi että maksu peritään korkeampana hintana muilta kuluttajilta, päälle tulevat varautumisen, suunnittelun, vahvistettujen turvajärjestelmien, poliisin ym. ylimääräiset kustannukset. Kontrollin lisääntyminenkään ei ole kaikkien mieleen, ja ihmisten luottamus toisiinsa heikkenee. Yhteiskunnalliset seuraukset ovat siis lapsiperheiden kukkaronnyörien kiristyminen sekä köyhyyden ja kontrollin lisääntyminen, ei todellakaan vapaampi maailma.

Siipeilijät ehkä jopa hyödyttävät kapitalisteja

”Jos ostaisin – – vaatteet itse, joutuisin tekemään paljon enemmän töitä. Nyt minulla on enemmän aikaa tavata ystäviä ja rahaa käydä vaikka kaljalla”, 24-vuotias Rosa perustelee varasteluaan NYT-lehdessä 18/2006. Niin, ja siksi minä joudun maksamaan sitäkin enemmän omista ostoksistani ja minulla on sitäkin vähemmän aikaa tavata ystäviä ja rahaa tehdä yhtään mitään. Kuten yllä perustelin, kaikki Rosan hyöty on moninkertaisena pois meiltä muilta; kapitalistit saattavat jopa hyötyä menekin lisääntyessä, myös kontrollivälineiden menekin. Joka tapauksessa ihmiskunta – Rosa mukaanlukien – keskimäärin kärsiin enemmän kuin hyötyy.

Myös köyhillä on oikeus ylellisyystuotteisiin

”Meidän odotetaan tavoittelevan aineellisesti parempaa elintasoa”, Tommi sanoo NYT:ssä. Totta kai markkinoilla on aina ollut helppoheikkejä, jotka yrittävät saada houkuteltua ihmisiä ostamaan tuotteitaan. Ei siihen pidä langeta, vaan miettiä, mikä oikeasti on minulle hintansa arvoista. Kun jokainen tekee näin ja maksaa ostoksensa, vältytään turhalta kulutukselta ja tuotanto suuntautuu siihen, mitä eniten tarvitaan. Siksikin kapitalismi on parempaa kuin kleptokratia. Minä tulen toimeen hyvin vähällä ja mieluummin tapaan ystäviäni. Näiden loisten ja tahallaan tuilla elävien vuoksi minä joudun maksamaan niin paljon ylihintoja ja epäsuoria veroja, että sekin on turhan vaikeaa.

”Myös köyhillä on oikeus ylellisyystuotteisiin, sillä hekin osallistuvat yhteiskunnallisen vaurauden tuottamiseen”, Tommi toteaa. Väärin. Ryhtyessään työhön Tommi tekee työsopimuksen, jossa sopii, mitä hän antaa ja mitä saa vastikkeeksi. Hänellä ei ole oikeutta ottaa mitään väkisin itselleen toisilta, vaan hänelle kuuluu vain se, minkä muut hänelle vapaaehtoisesti antavat, oli sitten kyse tavaroista tai seksistä. Jos tätä ihmisoikeuksien perusperiaatetta ei noudateta, ihmisten – myös tavisten – elintaso keskimäärin laskee ja päälle tulee muuta ikävää.

Ilmiö on samanlainen kuin siinä, kun ihmisjoukot yrittävät rikastua sodilla työnteon ja yrittämisen sijaan: joku onnekas voi tietysti joskus hyötyä, mutta muut menettävät sitäkin enemmän. Kapitalismissa taas voi rikastua vain vapaaehtoisin sopimuksin, joita ei saisi solmittua, elleivät kaikki osapuolet niistä kokisi hyötyvänsä. Minä teen työtäni siksi, että palkkani on minulle vieläkin arvokkaampaa kuin se aika, jonka työhöni käytän. Se vähä, mitä ostan, on minulle vieläkin arvokkaampaa kuin se aika, jonka ostokseni rahoittamiseksi joudun tekemään työtä.

Tällainen vapaaehtoisen vuorovaikutuksen periaate on pienin paha niukkojen resurssien maailmassa. Kun ihmiset voivat hyötyä toisistaan vain vapaaehtoisuuden kautta, he joutuvat hyötyäkseen keksimään keinoja hyödyttää muita sen sijaan, että raiskaisivat tai varastaisivat, ja näin ihmiskunta hyötyy. Tämä todellakin on ideologinen kysymys: uutta tekevät hyvät vastaan pahat, jotka itsekkäillä selityksillä yrittävät oikeuttaa kärsimyksen aiheuttamisen toisille väkipakolla, omaksi nautinnokseen.

Linkkejä:
VS: Vappuyön mellakoitsijat valmistautuivat ennalta pahoinpitelemään
Voima: yomango ”kääntää” luksusta kaikille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s