Homoministeriä ei olisi erotettu tekstiviesteistä?

Jos ulkoministeri Ilkka Kanerva olisi lähettänyt eroottiset tekstiviestinsä miehelle, häntä ei varmaankaan olisi kehdattu erottaa. Luultavasti monet viestimet olisivat vaatineet ministerille oikeutta yksityiselämään. Miksei heteroille sallita samaa?

Halonen: tasa-arvo ja käytöstavat!

Presidentti Tarja Halonen iloitsi Kanervan erosta: ”Sukupuolten tasa-arvo ja säällinen käytös korostuvat” (HS 4.4.).

Kanervan tekstiviestit eroottiselle tanssijalle Johanna Tukiaiselle olivat selvästikin toivottoja ja jopa yllytettyjä. Ilmeisesti ne eivät myöskään olleet edes sen vertaa riettaita, kuin puolisoidenkin välillä toisilleen lähettämien viestien pitäisi olla, mikäli parisuhdeasiantuntijoiden kolumneihin on uskomista. Monet kunnioitettavat perheenäidit ja -isät lähettelevät paljon riettaampia, kuten pitääkin. Se ei ole moraalitonta vaan suotavaa – ja ennen kaikkea yksityisasia.

Ministereillekin oikeus yksityisyyteen

Ministereidenkin pitää saada harrastaa romantiikkaa ja/tai seksiä. Kuten päivänpolitiikasta vetäytynyt Soininvaara sanoi, olisi hyvä suoda poliitikoillekin yksityisyyttä, koska on pahasta, jos vain kaikkein kovanahkaisimmat viitsivät hakeutua politiikkaan. Minä en viitsi, osin juuri voidakseni kävellä kaupungilla rauhassa suosimani sukupuolen edustajien kanssa tai tehdä yksinkin mitä huvittaa, niin kauan kuin en tee väärin.

Ay-liike ei hyväksyisi sitä, että tavalliset työnantajat puuttuisivat näin työntekijöidensä yksityiselämään. Miksi ministereiksi pitäisi saada vain tiukkapipoisimpia ja kovanahkaisimpia ihmisiä?

Pääministeri Matti Vanhanen ei tietääkseni ole esiintynyt esiaviollisen seksin vastustajana, ja hänen seksielämänsä yksityiskohdat eivät ainakaan ole yhteiskunnallisesti niin merkittäviä asioita, että sen vuoksi häntä tarvitsisi näin työpaikkakiusata. Jos Kanerva kaipaa eroottista flirttailua tekstiviestitse, se on hänen ja hänen kumppaniensa välinen asia. On Kanervan avovaimon asia päättää, haluaako hän paljastaa, mikä kaksikon suhteessa on sallittua ja mikä ei, ja jos hän ei halua, Kanervaa ei saa asettaa asiassa selkä seinää vasten. Avovaimo onkin sanonut tukevansa Kanervaa.

Jos minun exäni juoruavat luottamuksellisesta kanssakäymisestämme, he rikkovat luottamustani ja tekevät väärin. Jos kustantamot julkaisevat tällaisia juoruja, ne rikkovat lakia. Ei pappikaan saa elämänkerrassaan paljastaa asiakkaittensa salaisuuksia, vaikka ne olisivat koskettaneet häntä miten syvästi tahansa, eivät muutkaan saa paljastaa salaisuuksia ilman ne heidän tietoonsa luottamuksella uskoneiden lupaa. Tietysti on silti aina suositeltavaa suhteen alussa sopia, mikä on luottamuksellista ja miten uskollisia ollaan, mutta jos näin ei tehdä, osapuolten täytyy yrittää ymmärtää, millaisen sanattoman sopimuksen toinen uskoo tehneensä, ja kertoa tälle, jos arvelee tämän olevan väärässä. Muu on harhaanjohtamista.

Käräjäoikeudessa tuomari piti Susan Ruususen kirjaa laittomana yksityisyyden suojan rikkomisena, mutta kokoomuksen ja demarien nimittämät lautamiehet olivat eri mieltä. Asia käsitellään hovioikeudessa.

Arvostelukyvyn puutetta?

On esitetty, että Kanervalta puuttuu arvostelukykyä, kun hän lähentelee naisia yhtenään ja näin Suomi saa kansainvälisesti huonoa mainetta. Huonoa mainetta voi myös saada vaikka homoseksuaalisuudesta, ehkäisyvälineiden käytöstä tai ateismista. On parempi, että vapaiden maiden poliitikot tulevat kaapista – jos vapaaehtoisesti niin päättävät tehdä – ja näin muuttavat asenteita kansainvälisesti. Vapaata rakkautta tulee pitää moraalisesti hyväksyttävänä, vaikka pitäisikin sitä typeränä pinnallisuutena, samoin lyhyitä, jopa yhden yön suhteita ym. Nyt ilmeisesti ei ollut kyse edes sellaisesta vaan tavallista pidemmälle menevästä flirttailusta.

Olisiko Kanervaa syytetty Suomen maineen mustaamisesta, jos hänellä olisi ollut miessuhteita ja niiden julkitulo olisi pilannut Suomen maineen katolisissa ja islamilaisissa maissa? Samat feministit, jotka nyt olivat haukkumassa Kanervaa, olisivat kiihkeästi vastustaneet hänen erottamistaan. He ovat siis seksistejä tai heteroita syrjiviä. Myönnän toki, että itsekin puolustaisin Kanervaa kiivaammin, jos Tukiainen olisi ollut stripparimies, hieman seksisti taidan minäkin olla (ja paljon feministi), mutta minä sentään yritän puolustaa häntä nytkin.

On myös väitetty, että Vanhanen tai Kanerva joutuvat asemansa puolesta syynäämään potentiaaliset kumppaninsa tarkemmin kuin muut, koska nämä voivat olla uhkia heidän turvallisuudelleen tai udella tai penkoa valtionsalaisuuksia. Totta, mutta on kohtuutonta vaatia paljonkaan. Onko meillä tietoa, että jompikumpi olisi ollut liian varomaton? Sille pitäisi asettaa aika korkea todistustaakka, sillä ihmisen oikeus yksityiselämään on jotain, jota ei työnantajan (tässä kansan) hevin pitäisi riistää.

Naispoliitikkojen seksinhimo?

Naispoliitikko todennäköisesti saisi vastaavasta toiminnasta kevytkenkäisen leiman. Ehkä nuori liberaali nainen voisi vielä saada edistyksellisen leiman äänestäjiensä silmissä, mutta jo Tarja Cronbergiä (vihr) kai jo pidettäisiin epätoivoisena ja hänen äänestäjissään lienee paljon iäkkäämpiäkin, jotka saattaisivat katsoa moista pahalla. Minä en katsoisi – tai ehkä strippareiden tapauksessa – mutta jos olisivat seksikkäitä tohtoreita, niin ehkä jopa positiivisesti. Valitettavasti äänestäjien valtaenemmistö lienee kaksinaismoralistisia konservatiiveja. Samoista konservatiiveista moni arvostaa Urho Kekkosta, jonka pitkäaikaisistakin rakastajattarista media kiltisti vaikeni ja vaimo kärsi.

Kanerva tarjosi töitä

Aiemmin on uutisoitu, että Kanerva olisi hankkinut mallien puhelinnumeroita lupailemalla näille töitä edustamiensa tahojen piikkiin. Tätä voi pitää nepotismiin verrattavana kavalluksena, sillä hänelle on uskottu valtaa vain käytettäväksi yleiseksi eduksi, ei omaksi eduksi. Vastaavaa nepotismia olisi, jos Stora Enso suosisi suomalaisten työllisyyttä muunmaalaisten kustannuksella – tai omistajien voittojen.

Kanervaa siis ei olisi pitänyt alunperin nimittääkään. Lopputulos oli kuitenkin sikäli hyvä, että Kokoomuksen punasiiven keulakuva korvattiin tieteellisestikin kansainväliseen politiikkaan pätevöityneellä Alexander Stubbilla, joka ottamalla vastaan ulkoministerin tehtävät EU-parlamentaarikon paikalta pudottaa nettopalkkansa noin 15 000 eurosta 5000 euroon. Tohtori Stubb on myös College of Europen professori ja näkemyksiltään suhteellisen liberaali.

3 kommenttia artikkeliin ”Homoministeriä ei olisi erotettu tekstiviesteistä?

 1. Kanervan valinta oli täysin oikea, tässä nyt ”vain” näytettiin taas miten elämän vastainen nyky-yhteiskunta
  medioineen on! Homous on jopa trendikästä mutta mites heteron elämä?

  Tykkää

 2. Kanerva on jo aikaisemmin osoittanut oman vapaamielisyytensä, ja mieltymyksensä nuorempiin naisiin. Mitä vikaa tässä on? Ministerit ovat kuitenkin samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin.

  Suuri ero tapaus Kanervan ja tapaus Vanhasen välillä on se oleellinen fakta, että Vanhanen oli vapaa, Kanerva varattu. Tämä taas johti siihen, että Kanerva valehteli julkisuudessa lähettämiensä viestien sisällöstä. Ja nimenomaan tämä valehteleminen oli se syy, jolla perusteltiin Ilkka Kanervan eroa. Ei niinkään se, että hän erehtyi kehumaan ”nuoren” naisen puutarhanhoitokykyjä.

  Julkisuudessa puitiin tosiaan myös sitä, onko Kanervalla riittävästi harkintakykyä. Mutta minkäs mies sille voi, jos heikkoutena ovat nuoret ja menevät blondit. Tosin on aivan turha kuvitella että Johanna Tukiainen ei olisi tiennyt olevansa niskan päällä. Kuten viestit julkaiseessa aikakauslehdessä mainittiin, julkisuuteen tulivat ainoastaan Kanervan lähettämät viestit. Tukiainen ei lähettämiään viestejään halunnut julkaista. Tukiainen myös parkui suurelle ja suositulle juorulehdelle sitä, miten Kanerva pilasi hänen elämänsä ja ihmissuhteensa. Pakottiko Ilkka tosiaan julkaisemaan tekstiviestit?

  Huvittavaa…

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s