Euroopan unioni asettaa uusia ajatusrikoksia

EU kriminalisoi mm. eräiden joukkotuhontojen epäilyn. Sen sijaan kasvihuoneilmiön epäilijöitä ei sittenkään suljeta vankilaan – vielä.

Euroopan unionin neuvosto hyväksyi perjantaina 28.11.2008 puitepäätöksen, joka pyrkii kriminalisoimaan kaikissa jäsenmaissa “rasismin ja muukalaisvihan” rikokset ja tiettyjen joukkotuhontojen, ihmiskunnan vastaisten rikosten ja sotarikosten vähättelyn tai kieltämisen. Enimmäisrangaistukseksi on säädettävä vähintään 1-3 vuotta vankeutta, kertoi uutiskynnys.fi.

Unioni suunnitteli myös kasvihuoneilmiön epäilyn kriminalisoimista. Alan professorit onnistuivat kuitenkin vaatimaan tieteelle vapautta kyseenalaistaa vallitsevia totuuksia, hehän itsekin pitävät kasvihuoneilmiön todisteita merkittävinä muttei aukottomina. Historioitsijat eivät onnistuneet vastaavassa. Luonnontieteilijöillä on ollut parempi menestys: maan pyöreyden epäilystä ei vielä aiotakaan sulkea vankilaan.

Vika ei ole Euroopan unionin vaan poliitikkojen: monissa jäsenmaissa on ennestään jo pahempia ajatuskieltoja. Näyttää siltä, että poliitikkojen mielestä kritiikki ei kuulu demokratiaan, koska se voi uhata laillista yhteiskuntajärjestelmää.

Euroopan unioni asetti uusia ajatusrikoksia (uutiskynnys.fi 4.12.08)

Lisäys 3.1.09:

Euroopan parlamentti aikoi viime keväänä päätöslauselmassaan ”tuomita yritykset saada ilmastonmuutoksen syitä ja vaikutuksia koskevien tutkimusten tulokset näyttämään epäilyttäviltä, epävarmoilta tai kyseenalaisilta”. Onneksi päätöslauselman sanamuotoa – joidenkin tiedettä ymmärtävien parlamentin jäsenten ansiosta – korjattiin.

Näin kirjoitti ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, MEP Eija-Riitta Korholan (kok) puoliso (HS 11.12.08). Korhonen korostaa, että siinä missä opettajat, poliitikot, journalistit ja konsultit väittävät ilmastonmuutostietoja varmoiksi, sen tiedon tuottaneet tieteilijät kyseenalaistavat ne ja pitävät niitä epävarmoina, ja vaati tämän epävarmuuden uutisointia ympäristökeskustelussa. Hän korosti, että saastuttavasta energiasta on joka tapauksessa monia muitakin haittoja kuin hiilidioksidipäästöt.

Ilmastonmuutosongelmien torjuminen on järkevää, vaikkei asia olekaan varmaa – onhan autoissakin turvatyynyt, vaikkei autoa valmistettaessa tiedetä, onko turvatyynyn asentaminen siihen autoon täysin tarpeeton kustannus. Kyse on todennäköisyyksistä ja riskeistä.

2 kommenttia artikkeliin ”Euroopan unioni asettaa uusia ajatusrikoksia

 1. Kuulostaa uskomattomalta, että ”kasvihuoneilmiön epäilyä” olisi edes harkittu kriminalisoitavaksi. Tiedän, että mm. NASAn Hansen on sitä vaatinut, mutta silti…
  Pyytäisin siksi lähdettä tälle väitteelle. Uutiskynnyksen jutussa asiaa ei käsitelty.
  rouhiainen

  Tykkää

 2. ” Ilmastonmuutosongelmien torjuminen on järkevää vaikkei asia olekkaan varmaa”

  Mitähän tällä tarkoitetaan?

  Väitetyn ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien torjumista vai väitetyn ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien torjumisen aiheuttamien ongelmien torjumista?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s