Heavy Metal – klassisen musiikin individualistinen haara

Hevarit ovat luonteeltaan identtisiä klassisen musiikin fanien kanssa: luovia, syvällisiä, sinut itsensä kanssa. Hevarit ovat myös suvaitsevia liberaaleja individualisteja. Ristiinkuuntelijoita on paljon, ja kenties musiikkiopistojärjestelmä teki Suomesta heavyn luvatun maan.

Professori Adrian North totesi näiden kahden eri kuuntelijaryhmän luonteet virtuaalisesti identtisiksi kyselytutkimuksessaan, joskaan siinä individualismia ei ilmeisesti tutkittu. Artikkelissa haastateltu sävellyksenopettaja uskoi ristiinkuunteluun ja arvioi säveltäjien olevan usein heavy-faneja. Hän ei kuitenkaan viitannut klassista musiikkia lähimpänä olevaan neoklassiseen heavyyn vaan molempien taustalla olevaan teatraalisuuteen ja ihmisluonteen pimeämpään puoleen.

Promised Land of Heavy Metal –dokumentissa sitä, miksi koko maailmassa vain Suomessa hevi on valtavirtaa eikä marginaalia, selitetään mm. musiikkiopistojärjestelmällä ja itsepäisellä ja intohimoisella kansanluonteella sekä hevimäisellä kansanmusiikillamme. ”Ja missä mennään kun jopa evankelisluterilainen kirkko järjestää metallimessuja? Ja kun vauvatkin puetaan hevibändi-paitoihin ja metallibändit voittavat Pop Idolsit ja Euroviisut?” dokumentti selvittää (1.5.2009 TV2 Klo 00.30). Dokumentin tekijä, 1977 perustetun Sarcofaguksen Kimmo Kuusniemi, tunnetaan tittelillä ”Suomen ensimmäinen hevari”.

Hevareita on perinteisesti pidetty suvaitsevaisina ja syvällisinä siinä missä esim. popparit ovat pinnallisia ja meneviä. Jotkut nuoret tuoreimman heavy metallin kuuntelijat kutsuvat itseään metallisteiksi eikä hevareiksi, ja eräät heistä päinvastoin saattaa löytää skinien seurasta näiden rasistiset ja väkivaltaiset asenteet jakaen.

Heavy metal ja individualismi

Hevi ei ole poliittista tai uskonnollista musiikkia. Hevareita kuitenkin pidetään individualisteina, joskin niin laajasta joukosta löytyy kaikenlaisia ihmisiä.

“Sabbath was everything that the 60’s weren’t. Their music was so cool because it was completely anti-hippie. I hated the Beatles, Jethro Tull, and all that happy shit.”
–James Hetfield, Metallica

Andrew Kemp kuvaa ilmiötä artikkelissaan (pdf) siteeraten Megadethin Dave Mustainea, jonka mukaan muusikot eivät ymmärrä politiikkaa ja siksi esim. vaativat lisää veroja, vaikka se tarkoittaa työpaikkojen menetystä.

Siinä missä popparit ovat usein vasemmistoa ja konservatiivit kuuntelevat kantria, heavy metal syleilee klassisia liberaaleja. Hevarit usein äänestävät ei-vasemmistoa, mutta Alice Cooper (osa tuotannosta heavyä) toteaa, että rokkarit soittavat yöt, nukkuvat päivät ja harvoin seuraavat politiikkaa, ei muusikoiden poliittisia mielipiteitä kannata kuunnella. Mustaine ja Lars Ulrich komppaavat.

Jeffrey Arnett totesi tutkimuksessaan Metalheads: Heavy Metal Music and Adolescent Alienation heavy metallin sanoitukset ääri-individualistisiksi mutta yhdisti sen nuorten vieraantumiseen yhteiskunnasta. Rush otti innoituksensa Ayn Randilta.

Kukkahattutätien PMRC jakoi varoitustarroja levyille, jotka olivat nuorille sopimattomia. Hevi-levyt peittyivät tarroilla tiuhimmin, tällaiseksi katsottiin jopa Twisted Sister –bändin yksilönvapautta puolustava We’re Not Gonna Take It, vaikka sen sanat ovat siistit mutta libertaristiset, seuraavistakin otteista osa kuin suoraan liberaalien Thomas Jefferson ja Benjamin Franklin kirjoittamasta Amerikan itsenäisyysjulistuksesta.

– – We’ve Got The Right To Choose And
There Ain’t No Way We’ll Lose It
This Is Our Life, This Is Our Song
We’ll Fight The Powers That Be Just
[kaikki yllä kuin itsenäisyysjulistuksesta paitsi song-sana]
Don’t Pick Our Destiny ’cause
You Don’t Know Us, You Don’t Belong
[antipaternalismin, holhouksenvastaisuuden keskeisiä perusteluja, kuin Anders Chydenius tai John Stuart Mill puhuisi]
Oh We’re Not Gonna Take It
– – We Don’t Want Nothin’
Not A Thing From You
[libertarismia: negatiivinen vapaus]
Your Life Is Trite And Jaded
Boring And Confiscated
If That’s Your Best, Your Best Won’t Do
– – We’re Right (yeah)
We’re Free (yeah)
We’ll Fight(yeah)
You’ll See (yeah)
– – Oh You And Your Uniform
We’re Not Gonna Take It, Anymore

Kemp ei pidä heviä sinänsä satanistisena, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, vaan vertaa heavyn synkänkaunista tyyliä John Miltonin kirjaan Paradise Lost ja William Blaken teoksiin.

Gootit

Tietenkään kaikki hevarit eivät ole syvällisiä tai liberaaleja eivätkä kaikki liberaalit pidä hevistä, esimerkiksi Johan Norberg on ”old synth/new romantic/EBM/goth” -fani, lapsena hevareiden vastustaja. Toisaalta, vaikka gootit ovat punkin perillisiä, tyylisuunta on kehittynyt lähelle heviä, osin jopa osaksi heviä, ja nykyään usein gootit ovat olennaisesti hevareita, myös Suomessa.

Punk ja anarkokapitalismi

Toisaalta myös vasemmistoanarkistiseksi mielletyssä punkissa on hyvin paljon ääri-individualistisia, libertaristisia, jopa anarkokapitalistisia ajatuksia seassa, ja esimerkiksi Corporate Avenger vastustaa verotusta ja IRS:ää, ja Sex Pistols -vokalisti John Lydon toteaa nykyään:

Sosialismi ei tee mitään hyvää työväenluokan ihmisille. Se vain saa rikkaille tunteen, että he välittävät. Mikään, mikä pitää köyhät hallitukset asunto-ohjelmissa, ei ole etumme.

VS: Mozart 250 vuotta – vapauden säveltäjä (artikkeli luettelee myös muita liberaaleja taiteilijoita Beethovenista Sibeliukseen, Leinoon ja Gallen-Kallelaan)

3 kommenttia artikkeliin ”Heavy Metal – klassisen musiikin individualistinen haara

  1. Poliittisesta musiikista suurin osa on vasemmistolaista genrestä riippumatta, liberaalit ajatukset ovat useimmiten alitajuisia ja löytyvät juuri kaikista itsenäisyydestä ja yksilöllisyydestä kertovista sanoituksista. Tämä on melko sääli, sillä esim. anarkokapitalismista saisi vaikka mitä irti.

    Tykkää

    • Hyvää juttua taas! Olen itse kitaristi ja biisinkirjoittaja ja omissa kappaleissani olen yrittänyt ottaa kantaa juuri näihin asioihin ihan tietoisesti. Ja kyllä tällaisia ajatuksia tosiaan ihan populaarimusiikistakin löytää kun tarpeeksi etsii.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s