Veronkevennys elvyttää paremmin kuin menonlisäys

OECD-maiden elvytystoimien tulokset 1970-2007 osoittivat, että taantumassa verotuksen keventäminen lisää talouskasvua enemmän kuin julkisten menojen lisäys. Kun nousu alkaa, alijäämää ei tule kuroa umpeen nostamalla verotusta vaan leikkaamalla valtion menoja, jos halutaan varmistaa, ettei tule uutta taantumaa, sama tutkimus osoittaa.

Lisäksi Bushin-Obaman elvytys ei vaikuttane talouteen, vain siirtää veronmaksajien rahoja kapitalisteille: ”Taannoin tutkijat John Cogan, John Taylor ja Volker Wieland etsivät todisteita siitä, että Yhdysvaltojen elvytyspaketti [finanssikriisiin] vaikuttaisi talouteen. He eivät tällaisia todisteita löytäneet.”

HS-pääkirjoitus kertaa nämä kaksi tulosta (HS 27.11.2009)

Parempi olla elvyttämättä lainkaan, jotta saataisiin kestävä nousu

Kuuluisan itävaltalaisen taloustieteilijän Joseph Schumpeterin mukaan toipuminen kriisistä on kestävä vain, jos se tulee itsestään. Valtion elvytys ”lisää vikasäätöön uuden vikasäädön, joka sekin pitää purkaa, mikä uhkaa taloutta uudella kriisillä.” Finanssikriisin 2008-2009 syynä olivat liika halpa luotto, liika velkaantuminen ja liiat huonot investoinnit. Elvytys tarkoittaa, että hallitukset yrittävät ”parantaa” kriisin ”vieläkin halvemmilla luotoilla, suuremmalla velkaantumisella sekä huonojen investointien ja ylituotannon tukemisella ja suojelemisella – asuntosektorilla, autoteollisuudessa ja kaikkialla siltä väliltä”, kirjoittaa Johan Norberg artikkelissa Bailouts, Debt Magnify Risk of Future Economic Troubles (Richmond Times-Dispatch, 20.9.2009).

Monetaristit jakavat Schumpeterin kannan elvytyksen haitoista mutta kannattavat mekaanisia rahapoliittisia sääntöjä, jotka laskevat keskuspankkikorkoja rahamäärän vähentyessä taantumassa ja siten tekevät investoinnit houkutteleviksi. Jotkut libertaristit puolestaan korvaisivat valtiollisen rahan yksityisillä rahoilla, joista toimivimmat pärjäisivät markkinoilla.

Yksi kommentti artikkeliin ”Veronkevennys elvyttää paremmin kuin menonlisäys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s