Raha ja kapitalismi lisäävät onnellisuutta – ylärajaa ei ole löytynyt

Tutkimusten mukaan bruttokansantuote, sen kasvunopeus ja taloudellinen vapaus (kapitalismi) kaikki lisäävät kansalaisten onnellisuutta, sosiaaliturva ei. Ylärajoja ei ole löytynyt, vaan rikkaidenkin maiden talouskasvu lisää onnellisuutta, toisin kuin ennen Japanista pääteltiin.

Ennen luultiin, että BKT:n tasolla 20 000 $/vuosi/henkilö lisäraha ei enää tuo onnea. Richard Layard oli virheellisesti tehnyt tämän yleistyksen Japanista, jossa kuitenkin on ollut taantuma toistakymmentä vuotta, mikä on kompensoinut vaurastumisen tuomaa hyötyä.

Sittemmin on tutkittu maaryhmiä niin laajalti, kuin tietoa on ollut, ja todettu, että korkeammillakin tasoilla onnellisuus on sitä korkeampaa, mitä vauraampi maa on. Yhteys näyttäisi olevan logaritminen, eli vaurauden kaksinkertaistuminen lisää onnellisuutta saman verran lähtötasosta riippumatta.

Liberalismi ja talouskasvu lisäävät onnellisuutta

Vaurauden lisäksi myös kasvun nopeus sinänsä luo onnellisuutta. Siis kahdesta yhtä vauraasta maasta nopeammin talouskasvava on onnellisempi, ceteris paribus. Myös taloudellinen vapaus (talousliberalismi) lisää kansalaisten onnellisuutta.

Nollasummayhteiskunnassa, jossa talouskasvua ei ole, ihmiset kääntyvät toisiaan vastaan, koska siellä jokaisen hyöty on toisilta pois, ei voi saada mitään lisää muuten kuin ottamalla toisilta. Sellainen johtaa totalitarismiin – jos nyt kasvua edes voi pitkäaikaisesti pysäyttää ilman totalitaristista yhteiskuntaa, joka kieltää kapitalismin hyvin suurelta osin.

Taloudellinen vapaus ei vain edistä vaurastumista vaan muutenkin lisää ihmisten vapautta elää haluamallaan tavalla.

Sosiaaliturva ei lisää onnellisuutta

Hollantilainen professori Ruut Veenhoven yritti todistaa, että sosiaaliturva lisäisi onnellisuutta, mutta totesi korrelaation nollaksi, eikä sosiaaliturva edes vaikuttanut onnellisuuden jakaumaan kansalaisten kesken. Tämä voi johtua siitä, että yksilötasollakaan ansioton vaurastuminen (esim. lottovoitto) ei näytä lisäävän onnellisuutta.

Onnellisuus on väärä tavoite

Hallituksen ei tule vähentää kansalaisten vaihtoehtoja ”onnellisimpiin” vaan maksimoida kansalaisten valinnanvapaus, jotta he voisivat itse tehdä valintansa. Ihmiset tekevät jatkuvasti tietoisesti valintoja, jotka vähentävät heidän onnellisuuttaan, koska heillä on muitakin, tärkeämpiä tavoitteita, kirjoittaa Harvardin professori Edward Glaeser.

Onnellisuuteen vaikuttavat myös monet ei-taloudelliset tekijät, esimerkiksi pienten lasten vanhemmat ovat onnettomimpia ja onnellisissa parisuhteissa olevat onnellisimpia.

Lähteet ja paljon lisätietoja:
http://liberalismi.net/wiki/Onnellisuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s