Haiti: omistusoikeuksien puute köyhdytti, tuhosi metsät ja altisti katastrofeille

Haiti on Amerikan köyhin maa ja maailman köyhimpiä ja korruptoitunein. Syynä on omistusoikeuksien surkeus (maailman 4. heikoin), joka on myös johtanut metsäkatoon ja maanjäristyksiä kestämättömään rakennuskantaan.

Maailman vähiten kapitalistisia maita

Maailmanpankin mukaan Haitissa on maailman 4. vaikeinta perustaa yritys (sija 180/183)[3]. Omaisuudensuoja on maassa äärimmäisen heikko ja byrokratia on työlästä. Monet investoinnit vaativat erityisluvan, ulkomainen maanomistus on rajoitettua ja valtionomaisuuden yksityistäminen hidasta. Hallitus sääntelee hintoja jonkin verran. Haitin taloudellinen vapaus on sijalla 141/179 maailman maista. [4]

Omistusoikeuksien puute selittää paljon hävityksestä

Haitissa omistusoikeudet ovat maailman 4.-15. huonoimmat taloudellisen vapauden indeksin mukaan. Esimerkiksi Hernando de Soton kirjan Mystery of Capital mukaan 68 % kaupunkien ja 97 % maaseudun asukkaista asuu kodeissa, joita kukaan ei omista – kukaan. Kapitalismin puute selittää suurelta osin sen, että Haiti on maailman korruptoitunein ja köyhimpiä maita ja kyvytön kestämään tammikuun 2010 maanjäristyksen kaltaisia luonnonkatastrofeja siinä määrin kuin rikkaammat maat kuten Japani. Omistajalla olisi suurempi kannustin tehdä rakennuksistaan järistyksenkestävämpiä, ja rikkaassa maassa siihen on paremmin varaa ja intressiä. Omistajattoman talon voi joku tulevaisuudessa viedä ja sitä on vaikea saada myytyäkään. [5]

Globaalilla tasolla luonnonkatastrofissa kuolemisen riski on laskenut 90 % vuosisadassa: rikkaampina voimme rakentaa turvallisempaa ja kehittää hälytys-, pelastus- ja hoitotoimintaa. [6]

Omistusoikeuden puute selittää senkin, että aiemmin runsaspuustoinen Haiti (taloudellinen vapaus 141.) on nyt paljas toisin kuin saaren itäosa, Dominikaaninen tasavalta (taloudellinen vapaus 86.) – kuten Pääsiäissaarillakin kapitalismin puute teki: kellään ei ole kannustinta rajoittaa hakkuita kestävälle tasolle ja istuttaa uusia puita. [5]

Vielä 30 vuotta sitten Dominikaaninen tasavalta oli melkein yhtä köyhä kuin Haiti, nyt 7 kertaa rikkaampi[6].

Professori T. Norman Van Cottin mukaan Haitin pelastusyritykset ilman omistusoikeuksien puuttumisen korjaamista ovat vain tulevien tuhojen siementen kylvämistä[5].

”Corporate responsibility” teki Haitista köyhemmän

”Vastuullinen yritystoiminta” teki Haitista köyhemmän: täyttääkseen ”sosiaaliset minimivaatimukset” mm. ”hyvistä työehdoista” Ruotsin ”Vin & Sprit” lakkasi muutama vuosi sitten ostamasta pomeranssia Haitista ja alkoi ostaa sen rikkaasta Espanjasta. [6]

Viitteet:
http://liberalismi.net/wiki/Haiti

Yksi kommentti artikkeliin ”Haiti: omistusoikeuksien puute köyhdytti, tuhosi metsät ja altisti katastrofeille

  1. Kannattaisi tutustua suurvaltojen rooliin Haitin historiassa, etenkin Yhdysvaltojen, syyt onnettomaan tilanteeseen on varsin helppo paikallistaa tuon jälkeen. Kannattaisi tosiaan kaksi kertaa miettiä mitä juttuja alkaa laukomaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s