Tulo- ja terveyserojen vastustaminen on väärin ja haitallista

Sairaiden tervehdyttäminen on hyvä tavoite. Terveyserojen kaventaminen ei ole, koska siihen kuuluu terveiden sairastuttaminen. Vähätuloisten vaurastuttaminen on hyvä tavoite. Tuloerojen kaventaminen ei ole, koska siihen kuuluu hyvätuloisten köyhdyttäminen. Lisäksi, kun tuloerot jossain maassa kasvavat, terveys paranee, elinikä kasvaa ja lapsikuolleisuus vähenee. Arkkipiispa on väärässä.

Arkkipiispa ja muu vasemmisto ja osa oikeistoakin vaativat tulo- ja terveyserojen kaventamista. Pitäisikö tartuttaa sairauksia terveille, pakko-ottaa heidän munuaisensa sairaille ja puhkoa heidän silmiään, polttaa hyvätuloisten seteleitä ja kieltää ahkerilta työnteko aamupäivisin?

Tällaiset älyllisesti epärehelliset iskulauseet kaventamisesta kuulostavat monen korvissa muulta kuin mitä ne oikeasti sanovat. Jos haluaa sairaille parempaa terveyttä, se on sanottava ääneen. Jos haluaa köyhille parempaa terveyttä, sekin on sanottava ääneen. Jos oikeasti haluaa myös sairastuttaa terveitä vaikka siitä ei olisi hyötyä sairaille, sekin on sanottava ääneen eikä puhuttava terveyserojen kaventamisesta.

Tuloerojen kaventaminen on tutkimusten valossa myös haitallista. Ei niitä silti tarvitse väkisin lisätä, mutta Suomen nykyistä maailmanennätystason tasaamispolitiikkaa olisi ehkä syytä höllätä.

Terveyserot

Moni seikka viittaa siihen, että ahkerimmat ja tunnollisimmat noudattavat terveitä elämäntapoja, hankkivat korkean koulutuksen ja panostavat työuraansa, keskimäärin. Ei siis ole ihme, että matalasti koulutetut tupakoivat ja kuolevat keuhkosyöpään muita useammin. Ratkaisu tähän ei ole huonontaa ahkerimpien elintapoja – päinvastoin, ilman heidän ponnistelujaan meillä olisi nykyistä vähemmän varaa pitää huolta laiskimmista.

Tuloerot ja terveys

Vattin ylijohtaja Aki Kangasharjun mukaan muun muassa itsemurhat, hiv-tartunnat, alkoholinkulutus ja avioerot ovat runsaampia pienten tuloerojen maissa.[26]

Äärimmäiseksi epätasa-arvon vastustajaksi itseään kuvaava tuloerojen tutkija Andrew Leigh toteaa joutuneensa tekemään toiveittensa vastaiset johtopäätökset tutkimuksensa perusteella: kun tuloerot jossain maassa kasvavat, terveys paranee, elinikä kasvaa ja lapsikuolleisuus vähenee enemmän kuin jos tuloerot vähenevät (ja 1960-luvulta alkaen tuloerot ovat olleet myös hyväksi talouskasvulle). [27]

Mm. Ruotsissa ja USA:ssa tuloerot ovat viime vuosina kasvaneet ja silti terveys on parantunut ja sosiaaliset ongelmat ovat vähentyneet. [31]

Tutkimusten mukaan vain aito köyhyys vaikuttaa terveyteen negatiivisesti, ei ”köyhyys suhteessa muihin ihmisiin”, ”taloudellinen epätasa-arvo”, ”rikkaiden rikastuminen”. [32]

Tuloerojen syitä

Suomessa köyhyys johtuu lähinnä työttömyydestä. Siihen tulisi puuttua ensisijaisesti, ei keksiä lisää työllisyyttä heikentävää sääntelyä.

Vanhojen ja koulutetuimpien tuloerot ovat yleensä suurimpia, ja näiden ihmisryhmien lisääntyminen väestössä selittää 3/4 tuloerojen kasvusta Yhdysvalloissa.

Monet kulttuurikriitikot ovat kannustaneet ihmisiä vähentämään työtuntejaan, ja tästä syntyvä elämäntapojen moninaisuus on tuloerojen osasyy. [6]

Tuloerojen kasvu on hyvä merkki

Vuosina 1995 – 2007 Suomessa pienituloisimman kymmenyksen reaalitulot kasvoivat 16,7 % ja suurituloisimman 75 %. Köyhien tilanne siis parani ja samalla tuloerot kasvoivat. Tämän jälkeen ja tätä ennen tuloerot tasoittuivat ja ainakin 2007-2009 suhteellisesti köyhien määrä väheni, mikä oli merkki huonosta ajasta.

Vuodesta 1980 alkaneella uudella globalisaation ja talouden vapauttamisen kaudella taloutta on vapautettu erityisesti köyhissä maissa, joten niiden rikastaminen on vähentänyt globaaleja tuloeroja huomattavasti. [22]

Maiden taloudellinen vapaus ei ole yhteydessä tuloeroihin kumpaankaan suuntaan.

Tuloeroja tarvitaan lisää

Ay-liikkeen Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkijakin kannattaa tuloeroja ja lisää: ”jos kakkua vain jaetaan, se ei kasva”[33]. Myös palkkaerojen pitäisi olla riittävän suuret, myös samassa tehtävässä, koska työntekijöiden tuottavuudessa on suuria eroja. [34]

Tuloerot kasvattavat palkkatasoa

Säästäminen johtaa pääoman lisääntymiseen ja sitä kautta nostaa työn tuottavuutta, mikä kohottaa palkkoja. Suurituloiset säästävät ja investoivat suuremman osan tuloistaan kuin muut, joten heidän progressiivinen verottamisensa eliminoi tätä palkkoja nostavaa tendenssiä. [35]

Tuloerojen merkitys on pienentynyt

Ihmisten hyvinvointierot ovat pienentyneet viimeisten sadan ja kai myös kahdenkymmenen vuoden aikana. Ennen miljonäärit elivät tavattoman paljon paremmin kuin tavalliset ihmiset, jotka työskentelivät ainakin kuusi päivää viikossa koskaan lomailematta, usein rankoissa töissä vähällä koulutuksella ja vailla mitään rokotuksia ja pääsyä maailman kulttuuriin. Nykyään tavalliset länsimaalaiset saavat olennaiset rokotukset ja antibiootit, voivat lentomatkustaa ja käyttää Internetiä ja useimpia samoja teknisiä tuotteita kuin maailman rikkaimmatkin. [6]

Kateus

Kateus on yleensä paikallista – kateellisia ei niinkään olla superrikkaille vaan tuttaville. Lähinnä älymystön eliitti johtaa kampanjaa rikkaiden eliittiä vastaan, mahdollisesti todellisena syynä näiden eliittien välinen statuskamppailu. [6]

Perheensisäiset sosiaali- ja tuloerot ovat suurempia

Professori Pertti Tötön mukaan Yhdysvaltojen tuloeroista 3/4 on perheensisäisiä, sisarustenvälisiä tuloeroja ja vain 1/4 tuloeroista selittyy eri perheiden erisuuruisilla tuloilla. Vastaavasti myös ammatit ja koulutus vaihtelevat sisarusten välillä enemmän kuin perheestä toiseen. [36]

Viiteluettelo ja lisätietoja

Tuloerot (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s