Öljy ei loppunutkaan – sen tuotanto lisääntyy vuosikymmeniä ja sitten tulee jotain muuta

Öljy loppui vuonna 1924? Ei kun 1952? Ei kun 1964? Ei kun 2000? Väärin, IEA:n mukaan sen tuotanto lisääntyy lähes 20 % vuoteen 2035. Kivihiilikään ei loppunutkaan vuonna 1900. Markkinataloudessa luonnonvarojen riittävyys on turvattua – se on parantunut ja reaalihinnat ovat laskeneet vuosisadasta toiseen.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n ennusteen mukaan öljyn tuotanto nousee lähes 20 % nykyisestä vuoteen 2035, jolloin hinta olisi 113 dollaria barrelilta. Perinteisen raakaöljyn tuotanto pysyisi ennallaan. Öljyn hinnan ennustaminen on historiallisesti ollut hyvin vaikeaa. [1]

Koska luonnonvaroihin on omistusoikeus, niiden riittävyydelle markkinatalous ei ole ongelma vaan ratkaisu. Saasteet ovat eri asia, koska niitä saa päästää korvaamatta sitä uhrelle.

Pitkällä aikavälillä ruoan ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat vain laskeneet. Lyhyellä aikavälillä tietysti yllättävät tiedot voivat tuottaa hailahduksia molempiin suuntiin tämän trendin sisällä.

Ekonomisti Paavo Sunin mukaan öljy ei lopu koskaan, koska sitä on maaperässä niin paljon ja saatavuuden vähentyessä hinnannousu hillitsee kulutusta mm. korvikkeiden, energiatehokkaamman tekniikan ja kulutusmuutosten kautta. Öljyhiekan käytön kannattavuusraja on 70 – 80 dollarin barrelihinta. Venezuelan itäosassa olisi lähes kaksinkertainen määrä raakaöljyä Saudi-Arabian tunnettuihin öljyvaroihin nähden. [1]

Öljy-yhtiöiden valtio-omisteisuuden vuoksi porataan liian vähän?

On arveltu, että öljy-yhtiöiden valtio-omisteisuuden vuoksi alan investoinnit jäävät pahasti jälkeen optimista ja siksi öljyntuotannon lasku tulee keinotekoisesti nostamaan öljyn hintaa. Esimerkkeinä Putin sosialisoi öljyntuotannon Venäjällä ja Hugo Chavez Venezuelassa, ja Iranin nykytila ei myöskään houkuttele investoimaan maahan. [2] Sosialismin myötä Venezuela on alkanut kärsiä energiapulasta maan suunnattomista öljyvaroista huolimatta aivan kuten sosialismi muutti Venäjän, Burman ja Zimbabwen kaltaiset viljanviejät ruoantuojiksi.

Hiilenkin piti loppua vuonna 1900

1860-luvulla arvioitiin, että hiili loppuu vuoden 1900 tienoilla, öljy ei pysty korvaamaan sitä pitääkseen taloutta yllä. Hinnannousu kuitenkin sai ihmiset etsimään vaihtoehtoja, ja öljyn hyödyntämisteknologiaa kehitettiin, alettiin porata kaivamisen sijaan.[3] Toisin kuin luultiin, talous ei romahtanutkaan.

Vuonna 1914 USA:n kaivosvirasto ennusti maan öljyvarojen ehtyvän 10 vuodessa. Vuosina 1939 ja 1951 se ennusti 13 vuoden aikaa. [4]

Sekä vanhoilla että tuoreilla ympäristötuomiopäiväennusteilla on niin surkea historia, että niihin tulee suhtautua varauksellisesti. Painostusryhmät, journalistit ja maineentavoittelijat tuottavat ekokatastrofiennusteita yhtenään eri syin. [4]

Tuomiopäivän ennusteet ovat epäonnistuneet vuosisadasta toiseen. Kun valaisuun käytetty valasöljy uhkasi loppua, Abraham Gesner kehitti kerosiinin vuonna 1846, ja vuonna 1900 valasöljyn hinta oli pudonnut vuoden 1831 tasolle. [5]

Viiteluettelo ja lisätietoja:
Öljy (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s