Kannustimet ratkaisevat työllisyyden ja käyttäytymisen

Kun yksinhuoltajien työnteosta tehtiin kannattamatonta, heidän työllisyytensä romahti. Korkein työttömyyspiikki on aina työttömyyseläkeputken alussa – vaikka lailla on monesti siirretty alkukohtaa. Ruotsi teki 1. sairaspäivästä palkattoman, jolloin sairaspoissaolot romahtivat. Britannian ikkunavero mullisti arkkitehtuurin ja sai köyhät asumaan pimeässä. Hollannin julkisivuvero teki taloista kiilan muotoisia. Kannustinloukkujen poistaminen lisäisi työllisyyttä 500 000 hengellä.

Jos tuet jotain, se lisääntyy, kuten nyt työttömyys ja erilleen muuttaminen.

Jos verotat jotain, se vähenee, kuten nyt työnteko, työllistäminen, säästäminen ja investoinnit. Verot tulisi langettaa ennemmin saasteille.

Hitas-asuntojonoissa ”tienaa tonnin tunnissa”, joten ihmiset värjöttelivät vuonna 2010 vuorokausia saadakseen alihintaisen kaupungin asunnon. Jotkut lensivät Tukholmasta asti.

Nuorta palkitaan, jos hän muuttaa pois vanhempiensa luota. Tukia saavaa avioparia palkitaan, jos se muuttaa erilleen. Aivan kuin asuntojen hinnat eivät olisi tarpeeksi korkeita muutenkin.

Ongelmalasten tuotantotuki

Toimeentulotuella olevia palkitaan lastenhankinnasta sadoilla euroilla kuussa. Näin tätä ryhmää kannustetaan moninkertaisesti hankkimaan lapsia verrattuna työssäkäyvien kannustamiseen. Sosiaalityöntekijöiden mukaan moniongelmaperheisiin tehdään säännöllisesti lisää lapsia siksi, että sosiaalietuudet elättävät perheen[11].

Huostaanotot, mielenterveysongelmat, rikollisuus, kouluttamattomuus, toimeentulo-ongelmat, teiniraskaudet ja klamydiatartunnat ovat merkittävästi yleisempiä toimeentulotuen saajien lapsilla kuin muilla. Syynä ovat geeniperimä, kasvuympäristö, yhteiskunta ja sukupolvelta toiselle siirtyvät henkiset, sosiaaliset, aineelliset ja kulttuuriset elämänhallinnan voimavarat. [4]

Pitkään toimeentulotukea saaneiden lapsilla ovat huostaanotot, mielenterveysongelmat, rikollisuus, kouluttamattomuus ja toimeentulo-ongelmat paljon yleisempiä. [5]

Työllisyyden parantaminen 500 000 hengellä

Kansantaloustieteen professori Jouko Ylä-Liedenpohjan mukaan työllisyyttä voisi parantaa helposti 500 000 hengellä kohtuuajassa. Tarvitsisi vain poistaa pienituloisten ja ikääntyneiden kannustinloukut kuten ”työttömyyseläkeputki” (joka nykyisellään on ”käytännössä työntekokielto”, ”vaadittu palkka, jolla hän osallistuisi työelämään, on niin korkea että sellaisia työpaikkoja ei ole olemassa”). [15] Myös mm. opintotuen tulorajat pitäisi poistaa.[16]

Vuonna 1985 luotu ansiosidonnainen työttömyyskorvaus tuplasi keski-ikäisten työttömyyden.

Taloustiede on lähinnä kannustinvaikutusten tutkimista. On vaarallista, jos kannustimia ymmärtämättömät päättävät veroista ja tuista.

Lisätietoja ja viiteluettelo:
Kannustin (Liberalismi.net)
Sosiaaliturva (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s