Finanssimarkkinoiden vapauttaminen lisää kasvua ja vakautta

Tutkimusten mukaan finanssimarkkinoiden liberalisointi vähentää talouden suhdanneheilahteluja ja lisää talouskasvua. Vapaat markkinat lieventävät tuotantosokkien vaikutuksia ja mahdollistavat tehokkaamman riskinjaon. Näin oli kaikissa oloissa, mutta vapauttamisen hyödyt olivat suurimpia kehittyneimmissä maissa. Nyt lisättävä pankkisääntely vähentää kilpailua ja pankkien määrää ja lisää suurpankkien voittoja ja valtaa.

Sääntelyn haittoja

Sääntely tuotti rahakuplan ja asuntojen hintakuplan sekä kannusti pankkeja lainaamaan holtittomasti. Johtavat talouslehdet ja liberaalit kirjoittivat jo ennalta tämän aiheuttavan asuntokuplan ja sen puhjetessa maailmanlaajuisen taantuman.

Tämän finanssikriisin (mm. 2008-2010) varjolla ollaan nyt lisäämässä sääntelyä entisestään (mm. ”Basel III” –säädökset). Tämä nostaa alalle tulemisen kynnystä. Siksi pankkikilpailu heikkenee, pankkien määrä vähenee ja suurpankit saavat lisää valtaa velallisiin, tallettajiin ja lainantarvitsijoihin, ehdot heikkenevät ja talouskasvu hidastuu.

Myös ”too big to fail” –ongelma pahenee: valtiot eivät uskalla päästää tällaisia entistä suurempia ja vähempiä pankkeja konkurssiin, vaikka ne toimisivat huonosti, jolloin markkinoiden ”luova tuho” ei pääse parantamaan pankkien laatua korvaamalla huonoja paremmilla ja rankaisemalla huonoihin sijoittaneita, palkitsemalla hyviä. Myös pienempien ryhmien tarpeita tyydyttävät niche-rahoituslaitokset saattavat jäädä puuttumaan.

Sääntely voi vähentää kilpailua enemmän kuin kartellit.

Vapaat finanssimarkkinat lisäävät kasvua ja tehokkuutta

Taloustieteessä on laajalti todistettu teoreettisesti ja empiirisesti finanssimarkkinoiden kehittyneisyyden vähentävän makrotalouden heilahtelua sen lisäksi, että ne lisäävät kasvua. Samaa on todistettu finanssimarkkinoiden vapauttamisesta. Vapauttaminen myös lisää innovaatioiden mahdollisuutta ja kehittymistä, kun taas sääntelyn muuttelut osittain nollaavat kehityksen ja pakottavat rahalaitokset aloittamaan osittain alusta toimivien ja toimimattomien ratkaisujen kehittelyn ja opettelun.
Kehittyneet rahoituslaitokset tekevät tehokasta riskinarviointia ja ohjaavat voimavarat tuottavimpiin kohteisiin. Kehittyneet markkinat myös jakavat riskit tehokkaasti ja absorboivat sokkien vaikutusta. Lisäksi hinnat kuvaavat resurssien arvoja oikeammin, mikä parantaa omistajaohjausta ja voimavarojen kohdentamista. Transaktiokustannukset laskevat ja informaation hankinta halpenee, epäsymmetrisen informaation ongelmat vähenevät.

Kehittyneet finanssimarkkinat vähentävät suhdannevaihteluita

Kehittymättömillä markkinoilla säästämisen ja investointientien välinen tehoton yhteys aiheuttaa kysynnän ja tarjonnan heilahteluja, tarpeettoman useita ja voimakkaita suhdannevaihteluita, taantumia ja lamoja. Investoinnit riippuvat yritysten kassavirrasta, jolloin huippusuhdanteissa investoidaan liikaa ylikuumenemiseen asti ja matalasuhdanteissa investoinnitkin pysähtyvät siten pahentaen sen taantumaksi, jopa lamaksi, itseään ruokkivalla kierteellä.

Kehittyneillä finanssimarkkinoilla matalasuhdanteet kannattaa hyödyntää: kun palkat ja korot ovat laskeneet, kannattaa tehdä investoinnit tavallista halvemmalla, jolloin ne ovat valmiit suhdanteiden taas noustessa. Tämä vaatii, että rahoitusmarkkinat pystyvät luotottamaan yritysten järkeviä investointeja silloin, kun näillä ei ole voittoja.

Muutenkin finanssimarkkinoiden toimintakyky estää kannattavia yrityksiä kaatumasta turhiin likviditeettikriiseihin.

Kehittyneet markkinat myös korjaavat nopeammin kuplia ja epätasapainoja mm. ”lyhyeksi myymisen” kautta. Siinä ”myydään” arvopapereita, joita ei omisteta, ja siten tehdään voittoa, kun kurssit myöhemmin laskevat. Ilman tätä mahdollisuutta vain jo arvopaperia omistavien suostuminen myymiseen alemmalla hinnalla voi laskea kursseja, mikä hidastaa uuden tiedon vaikutusta hintoihin ja siten kuplien puhkeamiseen ajoissa.

Lisätietoja viitteineen:
Finanssimarkkinat (Liberalismi.net)

Katso myös:
Spekulaatio vähentää hintapiikkejä ja säästää oikean määrän raaka-aineita tuleville ajoille (Vapaasana.net)
Sääntely tuhosi luottoluokitukset (Vapaasana.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s