Tutkimus: vasemmistolaisten korkeakoulutus saa uskomaan hölynpölyyn

Salaliittoteorioihin uskomista ennustavat tekosyvälliset ajatukset menevät täydestä korkeakoulutettuihin vasemmistolaisiin. Oikeistoliberaalit ovat niille immuuneja, totesi ruotsalaistutkimus. Sosiologian ja sukupuolentutkimuksen ”Sokal-huijaukset” osoittavat, että ”marinatieteiden” huippulehdissä julkaistaan täyttä hölynpölyä, kunhan se kuulostaa ideologisesti sopivalta. Hölynpölyuskomuksiin altistavien tieteiden rahanjako tulisi uusia niin, että nämä ilmiöt katoaisivat.

”Salattu merkitys muuttaa abstraktia kauneutta”, ”Hyvä terveys ja suvaitsevaisuus antavat todellisuudelle luovuutta”. Tällaiset väitteet voivat vaikuttaa viisailta mutteivät oikeasti merkitse mitään. Sama koskee ideologisimpien tieteiden väittämiä ja ”perusteluja”. Niiden opiskelijat ja harjoittajat tottuvat hyväksymään perusteluiksi sanahelinää ja hölynpölyä.

Salaliittoteoriat uppoavat paremmin juuri tekosyvällisyyksiin uskoviin ihmisiin, ja he levittävät niitä, aiempi tutkimus kertoi. Tiedeuutisen mukaan Ruotsissa vasemmistoon lukeutuvan ympäristöpuolueen kannattajissa on paljon uskomushoitoihin ja sähköallergiaan uskovia, vaikkei tiede tunnusta niitä.

Vasemmistossa se voi johtua kritiikittömästä avoimuudesta ideoille, jotka vaikuttavat ideologisesti kiinnostavilta tai tutuilta.” Myös arvokonservatiiveilla oli alttiutta hölynpölyyn muttei oikeistoliberaaleilla.

Linkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s