Sdp:n ja perussuomalaisten kannattajat tuntevat politiikkaa huonoimmin

Vain Sdp:n ja perussuomalaisten kannattajien ja nukkuvien politiikkatuntemus erosi kokoomuslaisten politiikkatuntemuksesta tilastollisesti merkittävästi, heillä kaikilla alaspäin – muuta tutkimus EI saanut selville. Rkp ja ”Muut” (mm. liberaalien ja kommunistien äänestäjät) tunsivat politiikkaa parhaiten (ei-merkitsevästi). Vasemmistoliiton, kristillisten ja vihreiden kannattajat tunsivat hieman kokoomuslaisia paremmin, mutta ero mahtuu hyvin sattuman piiriin.

Perussuomalaisten ja demarien kokoomuslaisia huonompi tietämättömyys on 99 %:n luotettavuudella tosiasia, nukkuvien 99,9 %:n, mutta muiden kohdalla edes 95 %:n rajaa ei saavutettu, nähtävästi Rkp, ”Muut” tai (alaspäin) Keskusta oli paljon lähempänä 95 %:n rajaa (alaspäin). Siis kaikki muut kuin nämä erot voidaan katsoa hyvin vahvasti sattuman piiriin. (sivu 12)

Keskusta-vasemmistolaiset tiesivät vähiten

Suomessa vasemmiston muodostavat Vasemmistoliitto, Sdp, vihreät ja perussuomalaiset sikäli, että he saavat yhteensä suunnilleen saman verran ääniä kuin heitä oikeistolaisemmat puolueet. Talouspolitiikassa ja tulonjaossa perussuomalaiset on selvästi vasemmalla.

Myös itsearvioissa näiden neljän puolueen kannattajat sijoittivat itsensä selvästi eniten vasemmalle (s. 85). Nukkujien kuvaaja näyttää keskisormea. Tosin kaikkien suomalaisten keskiarvo 5,55 (s. 85) on lievästi oikealla (hieman enemmän kuin perussuomalaisten tai nukkujien, s. 86).

Nykyisistä perussuomalaisten kannattajista vuoden 2007 kannattajat ovat pieni ja epätavallinen osuus, joten nykyperussuomalaisista tutkimustulos ei välttämättä kerro.

Kaikkien tietämyskvartaalien vastaajat sijoittivat itsensä yhtä keskustaan, joten subjektiivista oikeisto-vasemmistoeroa ei syntynyt. Koulutetut olivat hieman oikeistolaisempia. (s. 82)

Sen sijaan Sdp:n kannattajat ovat vanhoja ja huonoimmin politiikkaa tunsivat 18-30-vuotiaat, joten Sdp:n heikko tulos kertoo paljon. Koulutustasokin korreloi selvästi. (s. 16)

Oppikirja valehtelee päinvastaista

Otavan lukion oppikirja väittää, että vasemmistoliittolaiset ja vihreät tietävät politiikasta enemmän kuin oikeistolaiset, vaikka tutkimuksen ainoa tulos on, että kokoomuslaiset tietävät politiikasta enemmän kuin perussuomalaiset, demarit ja nukkujat – muu menee sattuman piiriin. Kyseessä on siis perusteeton ideologinen väite, jota tutkimus ei vahvistanut.

Onko kirja muiltakin osin yhteiskuntaopin piiriin propagandaa tekemään hakeutuneiden vasemmistolaisten tutkimuksenvastaista humpuukia?

Koska vasemmistolaiset eivät ymmärrä yritysten tuottavat huomattasti hyötyä ihmiskunnalle palkkojen, voittojen, verojen ja kuluttajan ylijäämään kautta, he hakeutuvat oikeistolaisia useammin tutkijoiksi, etenkin taloustieteissä. Voimakkaan vasemmistolainen ja ideologisesti värittyneesti kirjoittava Paul Krugmankin on tällä perustellut sitä, miksi taloustieteilijät ovat vihreitä. Osmo Soininvaarankin mukaan Suomenkin taloustieteilijät ovat yleensä vasemmistolaisia.

Tästä syystä oppikirjat ovat usein ideologisesti vääristyneitä. Ajan mittaan kuitenkin tosiasiat yleensä muuttavat etenkin taloustieteilijöitä objektiivisempaan suuntaan, ja toki useimmissa muissakin tieteissä on merkittävästi myös ei-vasemmistolaisia tutkijoita.

Oikeisto on edistyksellistä

Edistyksellisyyden ja muutoshalun suomalaiset yhdistivät useimmiten oikeistoon tai molempiin kuin vasemmistoon, vaikka vähiten politiikasta tietävät yhdistivät ne useammin vasemmistoon. (s. 79-80)

Porvarillisuus, markkinatalous ja globalisaatiomyönteisyys yhdistettiin oikeistoon (s. 80). Oikeastihan jälkimmäiset liittyvät liberalismiin, jota osa oikeistosta ja vasemmistosta on aina vastustanut, ja liberaalit ovat nytkin muutoshaluisia ja edistyksellisiä vasemmistolaisten ja oikeistolaisten konservatiivien ollessa taantumuksellisia. Nykyään liberaalit luokitellaan hieman enemmän oikealle kuin vasemmalle, alunperin (1789), kun liberaalit vieläkin poikkeuksettomammin kannattivat vapaata markkinataloutta, keskusta-vasemmalle.

”Korkeimman politiikkatietämyksen omaavat vastaajat ovat liittäneet muiden kvartiilien vastaajia harvemmin vasemmistoon vaihtoehdot työväenluokka, vahva julkinen sektori sekä tuloerojen kaventaminen.” Vastaava ilmiö on käsitteen ”oikeisto” kohdalla. Tutkijat arvelevat, että parhaat tietäjät tunnistavat vasemmisto-oikeistojaottelun stereotypiset ongelmat.

Naiset tunsivat huonommin

Naiset tunsivat politiikkaa selvästi miehiä huonommin sekä keskimäärin (luotettavuus yli 99,9 %; sivu 7) että parhaiden tietäjien osalta (sivu 9). Tämä voisi ehkä johtua erilaisista kiinnostusten kohteista, koska miehillä ei tiettävästi ole muita etuja.

Lisätietoja:
2008:6 Suomalaisten politiikkatietämys (mainittu Oikeusministeriön julkaisu, 2008; puoluekannat vuodelta 2007; kysymykset ovat julkaisun lopussa ja mittaavat enemmänkin perehtyneisyyttä politiikkaan kuin sen vaikutusten ymmärtämistä)
vasemmisto-oikeistojaottelu (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s