Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ajaa EU:hun rahoitustoimiveroa osoittaakseen, että hän panee ”pankit kuriin”, Suomen Kuvalehti kertoo. Vasemmistolainen The Guardian ja eduskunnan kuulemat professorit vasemmistolainen Pertti Haaparanta mukaan lukien haukkuivat veron haitalliseksi ja typeräksi.
Ranska uhkaa menettää AAA-reittauksensa ja Sarkozy pelkää häviävänsä presidentinvaalit ilman pölhöpopulismia.
EU:n komissio ehdotti syksyllä 2011 osake- ja lainakaupalle vähintään 0,1 %:n ja johdannaisille vähintään 0,01 %:n veroa. Ruotsi, Hollanti, Tshekki ja Britannia vastustavat EU:n laajuista veroa [2] – ja vero vaatisi yksimielisyyden. Epätoivoinen Sarkozy uhkaa toteuttaa veron vaikka yksin dirigistisessä Ranskassa.
Epärealistinen, heikkotuottoinen, talouskasvulle ja yritysrahoitukselle haitallinen
Eduskunnan kuulemat asiantuntijat, Hankenin professori Timo Korkeamäki ja Aalto-yliopiston vasemmistolainen professori Pertti Haaparanta tyrmäsivät ehdotuksen: finanssivero ei lisää vakautta vaan se päinvastoin lisää hintavaihteluja. Tuottoväitteet ovat epärealistisia, koska veroa voidaan paeta EU:n ulkopuolelle tai kiertää. Tarkoitus kerätä veroja hätävaraksi saisi pankit jatkamaan riskinottoa. Kohtamäen mukaan finanssivero nostaisi pääoman hintaa ja haittaisi talouskasvua, osakeanteja ja yritysrahoitusta. Haaparannan mukaan vero ei mitenkään hillitsisi riskinottoa.
The Guardian tyrmää
Vasemmistolaisen The Guardian -lehden mukaan Tobinin vero tekisi kaikista köyhempiä: likviditeetin heiketessä hinnat heiluisivat enemmän, tavaroiden siirtäminen tulisi vaikeammaksi. Spekulantteja tarvitaan riskeeraamaan rahansa, jotta likviditeetti pysyisi parempana. [1]
The Guardianin mukaan veron kannattaminen on typerää harhautusta ja veroa ei ole mahdollista toteuttaa. Toiminta siirtyisi aina sinne, missä veroa ei ole, ja kaikkia maita ei ole mahdollista saada mukaan. [1]
Lisätietoja viitteineen:
Tobinin vero (Liberalismi.net)
Tobinin vero köyhdyttäisi kaikkia sekä lisäisi valuuttakurssiheilahteluja ja korruptiota (Vapaasana.net, edellisen osa)