Irtisanomissuoja lisää työntekijöiden turvattomuutta

Euroopan maissa työpaikka koetaan sitä turvattomammaksi mitä enemmän työpaikkoja suojellaan laeilla. Tällaisten irtisanomista vaikeuttavien lakien katsotaan myös vähentävän rekrytointeja. Tiukempi työpaikkojen suojeleminen irtisanomisilta pidentää työttömyyskausia sekä teoreettisten että empiiristen tulosten mukaan (jopa PT:n). Irtisanomiskorvaus on puhdas tulonsiirto yritykseltä työntekijälle, mutta muut toimet kuten irtisanomisproseduurin kustannukset, oikeuskulut ja irtisanomisajat tuottavat suoranaista hyvinvointitappiota (deadweight costs).

Työttömyyskorvaukset näyttävät olevan vähemmän haitallinen työntekijöiden suojelemisen muoto, vaikka ne heikentävät kannustimia.

Irtisanomisen vaikeuttaminen saattaa olla poliittisesti suosittua siksi, että työntekijät näkevät sen välittömät edut mutta eivät myöhemmin koituvia haittoja turvattomampien työpaikkojen kautta.

PT: työsuhdeturva lisää pitkäaikaistyöttömyyttä

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan korkea työsuhdeturva voimistaa työntekijöiden jakoa sisäpiirityöläisiin ja ulkopiirityöläisiin ja nostaa työntekijöiden kynnystä työllistää heikossa työmarkkina-asemassa olevia. Monien tutkimusten mukaan työsuhdeturva näyttäisi heikentävän muiden kuin parhaassa työmarkkinaiässä olevien miesten työllisyyttä. Korkea työsuhdeturva lisää pitkäaikaistyöttömyyttä, naisten ja nuorten työttömyyttä ja määräaikaisten työsuhteiden määrää.

Palkat laskevat ja muut joustot lisääntyvät

Irtisanomissuoja myös laskee vastaavasti palkkatasoa sekä johtaa muiden joustojen lisääntymiseen, esimerkiksi työtuntien määrän. [5][6][11]

Tuotemarkkinat on hyvä vapauttaa samalla

Työ- ja tuotemarkkinoiden sääntely korreloivat vahvasti keskenään, ja näyttää siltä, että työmarkkinoiden vapauttaminen tehoaa paremmin, jos samalla vähennetään tuotemarkkinoidenkin sääntelyä. Uusien yritysten pitää päästä helposti tuotemarkkinoille.

Tanska poisti irtisanomissuojan

Tanskassa poistettiin irtisanomissuoja, mikä ammattiliittojenkin mukaan alensi työllistämiskynnystä. Pienyritysten määräkin lisääntyi.

Lisätietoja viiteluetteloineen:
Työsuhdeturva (Liberalismi.net, viitteet tämän artikkelin tiedoille)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s