Suomen vastarintaliike: natsit vastaan kapitalismi ja vapaus

Suomen ehkä suurin natsistiseksi tunnustautuva järjestö Suomen vastarintaliike (SVL) kannattaa hyvinvointivaltiota ja vastustaa kapitalismia, vapautta ja monikulttuurisuutta kuten alkuperäisetkin natsit. Liikkeen johtajan mukaan kansallissosialismia ei voi olla ilman sosialismia ja liike on vasemmistolainen.

Vuonna 2008 perustettu Suomen vastarintaliike (SVL) näyttäisi olevan 1997 syntyneen Svenska Motståndsrörelsenin (SMR, ”Ruotsin vastarintaliike”) suomalainen etäpesäke. SVL:ää johtaa nimellisesti Henrik Holappa, mutta liike tuntuu olevan varsin keskusjohtoinen. Sen pää-äänenkannattaja Suomessa on verkkosivusto Kansallinen Vastarinta, jonka päätoimittajana toimii Juuso Tahvanainen.[3]

Suojelupoliisin mukaan ryhmittymä ei ole niin paha kuin nettisivuista voisi päätellä. Ruotsin SMR on paljon pahempi, ja SVL:n YouTube-sivustollekin on kirjautunut alle 100 henkeä. [2] Mutta vaikka SVL:n mukaan lakia pitääkin noudattaa, lopulta sen mukaan kuitenkin voidaan tarvita aseellista väkivaltaa. Ryhmittymä on myös yhdistetty taannoin Helsingissä tapahtuneeseen Gay Pride -kulkueeseen kohdistuneeseen kaasuiskuun, kuten tämänvuotiseen munaiskuunkin.

Vasemmistoliiton varavaltuutettu jäi kiinni jäsenhakemuksesta

Vasemmistoliiton varavaltuutettu Nino Nevalainen (sit.) väitti peruuttaneensa oman jäsenhakemuksensa SVL:ään. Muutkin paljastuneet hakijat yrittivät kiistää tarkoituksiaan. Kolmanneksella oli rikostausta.

SVL vs. Finnish Defense League

Finnish Defense League (FDL) on periaatteessa aivan eri järjestö, joka ei ole virallisesti natsistinen vaan islamistivastainen (counterjihadistinen). FDL puolustaa homojen oikeuksia. English Defence Leaguessa on oma HBT-osastokin. Toisaalta FDL:n äskeinen ”osanotto” joukkomurhan 1-vuotispäivään oli törkeä.

Sosialismi ja vasemmisto

Johtaja Holapan mukaan ”kansallissosialismia ei voi olla ilman sosialismia”. Kansallissosialismi on työväenliike mutta sen jälkeen ihmiset ovat ensisijaisesti kansalaisia, ja kansa on nähtävä työntekijöiksi luokkia erottelematta.

Holappa puolustaakin julkisia kirjasto-, koulu-, sosiaali-, terveys- ja joukkoliikennepalveluja varauksetta. Hän myös arvostelee kapitalismia ja sanoo, että oikeat vasemmistolaiset tuntevat hoivahuolta heikommista ”koko kansassa”. ”Näennäisvasemmistolaiset” taasen tuntevat sitä vain tietyssä yhteiskuntaluokassa. [4]

Kapitalismia ja oikeistolaisuutta vastaan

Holappa arvostelee kapitalismia mm. voitontavoittelusta, ”ilmaisen terveydenhuollon” tekemisestä kalliiksi, kapitalisteille vihamielisten valtioiden kiristämisestä pakotteilla ja luonnon kuluttamisesta. Hän kehottaa ihmisiä materialistisuuden sijaan elämään kansalleen.

Päätoimittaja Juuso Tahvanainen puolestaan arvostelee Kansallisessa Vastarinnassa kapitalismia, suomalaisen arvomaailman ”oikeistolaistumista”, ”oikeistolaisen” presidentin Sauli Niinistön valintaa ja sitä seuranneita leikkauksia. Myös ”länsimyönteisyyttä” sekä talouskasvuajattelua, jota hän pitää pankkikriisien syynä.

Tahvanaisen mukaan kapitalismi riistää vähäosaisia ja tuhoaa kansallisvaltioita, vaatii työvoimaa kehitysmaista ja aiheuttaa terveyspalvelujonoja sekä työttömyyttä. Ainoana ratkaisuna hän pitää uutta talousjärjestelmää, joka olisi riippumaton suuryrityksistä ja talouskasvuajattelusta. [5]

Fasistista talonvaltausta

Lokakuussa 2011 SVL kutsui vieraakseen sellaisia talonvaltausliikkeitä kuin CasaPound ja Freie Nationale Strukturen (vapaat nationalistit). 5000 jäsenen CasaPound kannattaa Mussolinin fasistista talouspolitiikkaa, ja on sitä kuvaavasti omaksunut nimensä vasemmistorunoilijalta Ezra Poundilta. Pound oli Mussolinin tavoin sosialisti jo ennen fasismin syntyä. Hän pysyi loppuun asti jyrkkänä kapitalismin vastustajana sekä Mussolinin kannattajana. [6]

FNS puolestaan on poikkeuksellisen väkivaltaiseksi koettu urbaaniseparationistijoukkio

Natsit ja fasistit ovat vasemmistolaisia

Vaikka Suomen vastarintaliike ja sen kaltaiset järjestöt usein liitetään oikeistoon, todellisuudessa ne puolustavat sosialismia ja vastustavat kapitalismia jopa omin sanoineen. Eivät ne muuten voisi tehdäkään, kun Hitlerin aate oli kansallissosialismia, ja Mussolinin ajama fasismi oli hyvin läheistä vasemmistolaista sukua sekin. Molemmat aatteet olivat leimallisen autoritaarisosialistisia. Useimmat riippumattomat tutkijatkin pitävät kansallissosialismia ja fasismia vasemmistolaisina lähiaatteina, eikä vain siksi, että ne vetoavat samaan kannattajajoukkoon aina tähän päivään.

Aikanaan niitä pitivät sekä johtajat että ulkopuoliset kommunismin ja oikeistolaisuuden välissä olevana aatteena, joka pohjautui valtiojohtoisuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointivaltioon. Fasismihan esimerkiksi syntyi sosialistipuolueen osasta, ja moni sen kannattaja kutsui itseään sosialistiksi, samalla tietoisesti hyläten marxilaisuuden leiman. Tästä jopa professoritasolla ollaan yhdenmielisiä, kuten vaikkapa artikkeleista Fasismi ja Kansallissosialismi voidaan nähdä.

Aatteellinen perintö

Suurin osa uusnatseista ja uusfasisteista seuraa niin taloudellisesti kuin yhteiskunnallisestikin oppi-isiään. Heidän eronsa muihin sosialisteihin on lähinnä kansallisaatteen merkittävyys yhteiskuntafilosofialleen: siinä missä natsit ja fasistit ovat kansallissosialisteja, marxilaiset ovat internationalistisosialisteja. Ensimmäisten samastumisryhmä ovat omanmaalaiset, -kieliset ja -näköiset, kun taas jälkimmäisten samastumisryhmä ovat samanluokkaiset, samastapuhuvat ja samaa työtä tekevät.

Täysin tämä ei päde koska omienkin joukosta löytyy aina erilaisia joita voidaan syrjiä, kuten natsisaksassa syrjittiin arjalaisennäköisiä homoja, ja toisaalta fasismiin ei kuulunut erillistä rotuteoriaa, vaan kaikenväriset italialaiset kelpasivat. Mussolini piti rotupuheita hömppänä. Yleiskuvaus kuitenkin lienee lähellä totuutta, ja uusinnetut nykyversiot molemmista aatteista tuntuvat suorastaan seuraavan mustavalkoisempaa tulkintaa historiasta.

Tuosta samaistumisryhmästä koituvia eroja lukuun ottamatta kansallissosialistit ja internationalistisosialistit olivat pitkälti samaa, ryhmien sisäisten erojen ollen suurempia kuin välisten. Sikäli kuin vasemmistolaisuudella tarkoitetaan talous- ja sosiaalipolitiikkaa, useimmat riippumattomat tutkijat sijoittavat molemmat sosialistiryhmät vasemmalle, nykymittapuulla usein äärivasemmalle.

Vasemmistotutkijat vääristelevät kansallissosialismin aateperintöä

Kansallissosialististen aatteiden nykymaineelle on myös valtapoliittisia syitä. Neuvostoliitto nimittäin aloitti jo ennen toista maailmansotaa kampanjan, jossa niiden yhteyttä sosialismiin pyrittiin vähättelemään sekä sosialismin yleisten ongelmien taakkaa sälyttää nimenomaan pääkilpailijan kansallisajattelun piikkiin. Sama jatkui myöhemmin ja on tarttunut myös osaan ei-vasemmistolaisista, aina tähän päivään. Kampanjaan kuului myös kansallissosialismin ja jopa Neuvosto-vastaisuuden virheellinen nimittäminen fasismiksi, jotta sosialismi-sana unohtuisi.

Dan Koivulaakso ja ”Pride-kaasuisku”

Yhä aihepiiristä kiinnostuvat yleensä vain vasemmistolaisimmat tutkijat, jotka sitten levittävät myyttiä edelleen. Nytkin uusnatsijärjestöjä tutkii lähinnä äärivasemmisto. Muun muassa Vasemmistoliiton Vesa Puuronen on aiheen haastatelluimpia tutkijoita. (Liberalismi.netin lähdeviite aiheesta on sattumalta Mikael (Mika) Brunilan artikkeli Suomen Kuvalehdessä, vaikka Brunila on anarkistien Satama-intoilija, joka kirjoittaa Dan Koivulaakson kanssa äärioikeistokirjaa.)

Vasemmistoliiton Dan Koivulaakso on yhdistetty Wikipediaa myöten väkivaltaisiin mielenosoituksiin. Hän myös ylpeilee Ultimate Fighting (äärimmäinen taistelu, vapaaottelu) -harjoittelullaan. Koivulaakso kertoi takaa-ajamansa ”SVL:ään kuuluvan” miehen puolustautuneen Koivulaaksoa vastaan kaasusumuttimella 19.7.2012. Tästä syntyneellä julkisuudella Koivulaakso yrittää myydä äärioikeistokirjaansa, jonka kirjoittajissa on toinenkin Vasemmistonuorten puheenjohtaja (Koivulaakson seuraaja). Poliisin lausunnossa uusnatseja ei mainittu ja todettiin, että kyseinen äärivasemmiston tilaisuus ei ollut osa Pridea toisin kuin lehdet väittävät.

Koivulaakso myös ihaili sitä, miten estettiin FDL:n osallistuminen homoseksuaaleja puolustavaan Tampere Pride -mielenosoitukseen, vaikka Priden järjestäjät tuomitsivat estämisen.

Koivulaakso kuuluu Vasemmistoliiton taistolaiskommunistivähemmistön, maolaisten ja anarkokommunistien yhteenliittymänä syntyneeseen Paavo Arhinmäen puoluefaktioon, joka yhä häviää osan äänestyksistä ay-valtaisemmalle ”enemmistösiivelle”.

”Ellet ole puolellamme, olet fasisti”

Ennen Neuvostoliittoa arvostelevia haukuttiin fasisteiksi. Nyt äärivasemmiston harjoittamaa poliittista väkivaltaa arvostelevia haukutaan natseiksi tai ”puolensa valinneiksi”. Tämän kirjoittaja ja muista artikkeleista päätellen kai myös Vapaasana.net vastustavat natsismia, fasismia, äärivasemmistolaisuutta ja erityisesti ihmisoikeuksien polkemista väkivalloin. Ennemmin puolensa ovat valinneet ne, jotka eivät arvostele sekä natsien että muiden äärivasemmistolaisten touhuja.

Seuraaviin tietosanakirja-artikkeleihin on merkitty lähdeviitteet monille artikkelin faktoille
Suomen vastarintaliike (Ln): sosialismia puolustava uusnatsijärjestö
Fasismi (Ln)
Kansallissosialismi (Ln)
Lisää aiheesta:
SvD: Äärivasemmisto hyökkäilee Pride-festivaalia vastaan (Vapaasana.net)
Osa vasemmistoa estää Pride-mielenosoittamista ja ihannoi poliittista väkivaltaa (Vapaasana.net: tämä artikkeli joutui korjaukseen, koska se oli helppo lukea väärin, jos vain silmäili. Artikkeli palautetaan toivottavasti pian.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s