Milton Friedman – köyhien asialla

Milton Friedmanin mukaan mustien korkeaa työttömyys oli ”häpeä ja skandaali” ja minimipalkka ”eräs pahimmista mustien vastaisista laeista”. Hän vaati valtion koulumonopolin sortamille köyhille ja syrjäytetyille samoja koulutusmahdollisuuksia kuin hyväosaisille, palvelusetelein. Hyvinvointivaltio on ”kone köyhien ihmisten tuottamiseksi”.

Professori Bryan Caplanin mukaan sata vuotta sitten syntynyt Milton Friedman (1912-2006) oli äärimmäisen ystävällinen ja jalo, “oikeudenmukaisessa maailmassa me kaikki olisimme nyt friedmanilaisia”. Monet libertaarit kuitenkin väheksyvät Friedmania tämän maltillisuuden vuoksi.

Bill Clintonin ja Barack Obaman talouspoliittisena neuvonantajana toiminut Harvardin taloustieteen professori Lawrence Summers kirjoitti New York Times -lehdessä otsikolla Suuri vapauttaja: ”Jokainen rehellinen Demokraatti tunnustaa, että olemme kaikki nyt friedmanilaisia.” Summers totesi, että vaikka Friedmanin rahapoliittisia tuloksia on ylistetty paljon, hänen tärkein saavutuksensa voi olla se, miten hän on vakuuttanut ihmiset vapaiden markkinoiden tärkeydestä.

Köyhien asialla

Milton Friedman ajoi nimenomaan köyhien asiaa. Vuodesta 1955 Friedman julkaisi artikkeleita siitä, miten valtion koulumonopoli ei saa kunnolla koulutettua köyhiä ja syrjäytettyjä. Hän ehdotti palveluseteleitä, jotta nämä saisivat samat koulutusmahdollisuudet kuin parempiosaiset.

Friedman totesi, miten minimipalkka on ”eräs pahimmista ellei pahin mustien vastainen laki” ja mustien korkea työttömyys on ”häpeä ja skandaali”. Friedmanin mukaan ”koskaan ei ole ollut mitään tehokkaampaa köyhyyttä poistavaa koneistoa kuin vapaa yrittäjyys ja vapaat markkinat”, kun taas hyvinvointivaltio on ”kone köyhien ihmisten tuottamiseksi”.

Lisätietoja viiteluetteloineen:
Milton Friedman (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s