Uusliberalismi = liberalismi?

Olof Palmen (sos.) mielestä ”uusliberalismi” oli vain samaa vanhaa liberalismia. Professori Vesa Kanniaisen mukaan Heikki Patomäki on ottanut vapauden nimitellä vastustajiaan ”uusliberaaleiksi” itse keksiminsä perustein. Professorit arvostelevat termin käyttämistä. Sitä käytetään niin erilaisissa merkityksissä, että se ei tarkoita mitään.

Luultavasti tämä harhauttaminen on tahallista: termi ”uusliberalismi” on tarkoitettu puhujan vastustajien mustamaalaamiseen riippumatta siitä, mitä ideologiaa nämä sattuvat kannattamaan, ja kun termiä käytetään hyvin epämääräisesti, leimaa on mahdotonta todistaa vääräksi.

Uusliberalismi ja uuskonservatismi

Uusliberalismia ei pidä samastaa uuskonservatismiin. Esimerkiksi Milton Friedman vastusti Irakin sotaa, Chilen diktatuuria ym. uuskonservatismiin liitettyjä asioita.

Uusliberaaliksi väitetty vaikutusvaltainen liberaali ajatushautomo Cato-instituutti on suomalaissukuisen puheenjohtajansa suulla todennut George W. Bushin hallinnon uuskonservatismin terrorismiin verrannolliseksi vaaraksi vapaudelle.

Uusliberalismin mittaaminen

Valtion uusliberalismin asteen mittaamiseen on käytetty valtion talousliberalismin astetta mittaavaa taloudellisen vapauden indeksiä. Jos tämä on oikein, pitäisi unohtaa sana ”uusliberalismi” ja puhua talousliberalismista.

Uusliberalismi Suomessa

Professori Matti Wibergin mukaan ”Uusliberalismin väitetyn voittokulun henkilöiminen Paavo Lipposeen on pinnallista ja historiallisesti väärin. Suomen esittäminen uusliberalismin laboratoriona on harha vailla todellisuuspohjaa. – – Valtiovarainministeriön huippuvirkamiehet ovat nähdäkseni pikemminkin jonkinlaisen manageriaalisen kamreeritehokkusajattelun innoittamia kuin valtiointerventiota vastustavia uusliberaaleja.” Kyse on siis managerialismistisesta valtiollisesta toiminnasta eikä markkinaehtoisuudesta saati minimivaltiosta.

Ei ole uusliberaalia taloustiedettä

Professori Vesa Kanniaisen ” Taloustieteessä ei ole olemassa uusliberalismin koulukuntaa” eikä lehtiä eikä taloustieteen konferensseissa käsitellä uusliberalismia, vaikka Heikki Patomäki antaa näin ymmärtää. Kanniainen sanoo kannattavansa minarkiaa suurempaa valtiota kuten useimmat muutkin taloustieteilijät. Taloustieteilijät ovat yleensä vasemmistolaisia ainakin uransa alussa.

Lisätietoja
Uusliberalismi (Liberalismi.net, sisältää myös viitteitä kirjoituksen faktoille)
Uusliberalismi – viholliseksi luotu termihirviö (Vapaasana.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s