Puolustusvoimien komentaja: asevelvollisuudesta luopuminen laskee kustannuksia

Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen varoitti taas, että jos puolustusbudjettia ei kasvateta, yleisestä asevelvollisuudesta joudutaan luopumaan. Näin hän tunnusti sen kalleuden valtiolle. Kansantaloudelle se tulee vielä miljardeja kalliimmaksi työurien lyhenemisen vuoksi. Maanpuolustuskorkeakoulun raportissa dosentti, pääesikunnan erityisasiantuntija Joonas Sipilä toteaa asevelvollisuuden järjettömän kalliiksi ja tehottomaksi.

Maanpuolustuskorkeakoulun raportti: asevelvollisuus tulee kalliimmaksi

Maanpuolustuskorkeakoulun maaliskuussa 2013 julkaiseman Asevelvollisuuden tulevaisuus -raportin 1. luku toteaa, että asevelvollisuus on järjettömän kallista ja tehotonta ja tämä kallis hinta peritään nuorilta miehiltä vanhemmille ikäluokille. Luvun kirjoittaja on: ”Sipilä, Joonas, filosofian tohtori, erityisasiantuntija, Pääesikunta. Dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa.”

”Asevelvollisuuden kustannuksia arvostelevassa taloustutkimuksessa onkin nähty, että näennäisestä julkistaloudellisesta edullisuudestaan huolimatta asevelvollisuus tulee yhteiskunnalle kalliiksi sen koettujen kansantaloudellisesti kielteisten vaikutusten kautta. Talousteorian pohjalta argumentoivat ja bruttokansantuotetta mittarinaan pitävät kiinnittävät huomiota siihen, että asevelvolliset itse asiassa maksavat itse puolustusmenojaan joutuessaan tekemään alipalkattua työtä. Asepalveluksen suorittaminen myös lykkää opiskeluja ja lyhentää työuria.”

”Kyseessä on siis tulonsiirto nuorilta (miehiltä) vanhemmille ikäluokille, joiden verorasitus pysyy pienempänä, koska osa puolustusmenoista maksetaan kaikilta perittävien verovarojen sijaan nuorten ikäluokkien tietyn osan työllä. Tilanteen ongelmallisuutta vahvistaa länsimaiden heikkenevä huoltosuhde, jolloin nuorempiin ikäluokkiin kohdistuu muutenkin aiempaa suurempia taloudellisen tuottavuuden paineita.”

”Talousteorioista ammentava kritiikki näkee myös asevelvollisuuden rikkovan räikeästi suhteellisen edun ja erikoistumisen periaatteita vastaan. Ihmisten kyvyt ovat erilaisia ja yksilön on mielekästä erikoistua sellaiseen tuottavaan toimintaan, johon hänellä on taipumuksia ja jossa hänen panoksellaan saavutetaan suurin hyöty. On taloudellisen logiikan vastaista määrätä asepalvelukseen siihen huonosti sopivia tai sellaisia, joiden tuottavuus olisi merkittävästi suurempi jollain toisella sektorilla. Talouden näkökulmasta ei siis ole järkeä ”tehdä ekonomisteista pakolla kiväärimiehiä.””

Poliitikotkin ovat aiemmin valitelleet, että jos määrärahoja ei koroteta, Suomen on pakko liittyä Natoon maanpuolustuksen turvaamiseksi vähemmin rahoin. Kansalaisaloite ei kuitenkaan ota kantaa Natoon eikä maanpuolustuksen järjestämiseen, mutta osa aloitteen takana olevista järjestöistä on esittänyt tehokkaampia maanpuolustusmalleja varusmiespalveluksen ja reservin pohjalta ilman pakkotyötä.

Linkkejä
Voit allekirjoittaa aloitteen asevelvollisuudesta luopumisesta. Aloite ei vastusta maanpuolustusta, vain orjuutta.
UKK/FAQ asevelvollisuudesta luopumisesta. (OhiOn.fi)
Valehteleeko Ohi on -kampanja (Roope Luhtala)
Asevelvollisuus (Liberalismi.net, kattavampi FAQ ja lähdeviitteet lähes kaikelle)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s