Tuloerot vai epätasa-arvo? Yhdenmukaistaminen ei ole tasa-arvoistamista

Erilaisuus pituuden, urheilutulosten tai tulojen suhteen ei ole epätasa-arvoa eikä moniarvoisuuden ja moninaisuuden tukahduttaminen tasa-arvon lisäämistä vaan yhdenmukaisuuden. HS:n kuvaaja esitti maiden ”epätasa-arvoa” tarkoittaen tuloeroja muttei kertonut tätä lukijalle.

Helsingin Sanomat 4.1. esitti kuvaajan ”epätasa-arvon” kehittymisestä. 95 % lukijoista ei mitenkään näe kuviosta tai sen teksteistä, mitä se kuvaa. Oikeasti kyse on tuloeroista eikä tasa-arvosta.

Tasa-arvo tarkoittaa ensisijaisesti tasa-arvoa lain edessä. Taloudellinen tasa-arvo on sitä, että valtio ei suosi ketään taloudellisesti vaikkapa myöntämällä tuottavia urakoita suosikeilleen kilpailuttamatta kuten Putinin Venäjä tekee – ja usein Suomenkin valtio ja kunnat. Mitä vähemmän valtio puuttuu talouteen, sen vähemmän onkin korruptiota. Sääntely selittääkin 71 % korruptiosta.

Epäyhdenmukaisuus eli moninaisuus tulojen, elämäntapojen, ahkeruuden, lahjakkuuksien, ulkonäön, urheilutulosten tai muun suhteen on yleensä rikkautta. Tulo-, ulkonäkö- tai urheilumenestyserojen pienentämistä voi pitää perusteltuna, mutta se on yhdenmukaistamista, ei tasa-arvoistamista.

Ovatko Kiinan tuloerot hyvästä?

HS:n artikkelin kuvaajan mukaan tuloerot ovat pienentyneet globaalisti koko ajan vuodesta 1988. Sitä edeltävää aikaa kuvaaja ei näyttänyt, mutta tutkimusten mukaan pieneneminen alkoi jo aiemmin, Reaganin ja Thatcherin valtaantulon tienoilla, lisääntyneen globalisaation vuoksi.

Kuvaajassa Kiinan sisäiset tuloerot ovat keskimäärin kasvaneet tänä aikana, joskin pienentyneet sen jälkeen. Haastateltu ekonomisti Eric Maskin varoittaa tällaisista ongelmista mutta korostaa, ettei hänen argumenttinsa ole vapaakaupan vastainen ja että globalisaatiota ei pidä torjua.

Keskimäärin kiinalaistenkin hyvinvointi on kasvanut paljon ja myös niiden köyhimpien tulee kasvamaan tulevaisuudessa siksi, että maassa on nyt niin paljon enemmän pääomia ja osaamista. On parempi, että vaurastuminen alkaa osasta kansaa kuin että se ei ala lainkaan. Se loppuosakin tosin elää nyt paljon paremmin kuin ennen 1980-luvulla alkanutta talouden osittaista liberalisointia.

Linkkejä
Tasa-arvo (Liberalismi.net)
Tuloerot (Liberalismi.net)
Kiina (liberaalit talousuudistukset ja niitä vaatineet Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitukset, Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s