Euroero tulisi äärimmäisen kalliiksi ja vaikeaksi

Ekonomisti Roger Wessman perustelee, miksi euroero olisi erittäin kallista ja vaikeaa. Lopputuloskin on epävarma ja realistisessa pahimmassa tapauksessa, kuten Kreikassa, poliitikot ensin vievät maan eron partaalle valtavine epäluottamuskustannuksineen ja sitten perääntyvät. Siksi Wessman ei suosittele Suomen eroa eikä euron hajottamistakaan – tosin ei ehkä mitään. Eurothinktank on esittänyt euron hajotusesityksen. Jäseniä ovat mm. Kanniainen ja Lepomäki.

Professori Vesa Kanniaisen, ekomisti-kansanedustaja Elina Lepomäen ja monien muiden suomalaisten ekonomistien Eurothinktank on esittänyt ECUXIT-suunnitelman euron hajottamisesta. Mitään ei konvertoitaisi kansallisiksi valuutoiksi, vaan sopimukset, talletukset ja lainat säilyisivät euroissa ja euro säilyisi ECU-tyyppisenä korivaluuttana Ekp:n tuella. Tililläsi olisi yhä euroja, ilmeisesti palkkasikin tulisi euroina, kunnes toisin työnantajasi kanssa sovit, vaikka kansallisesti otettaisiin käyttöön omat valuutat, uusi markkakin.

Wessman esittää suunnitelmassa valtavia ongelmia pääomapakoja myöten mutta myöntää sen silti olevan parhaita näkemiään vaihtoehtoja – kaikki vaihtoehdot ovat surkeita, eikä nykytila ole arveluttavin. Kommenteissa Eurothinktankin Sami Miettinen oikoo Wessmanin kantoja ja esittää tämän kritiikin auttavan mallin parantamisessa.

Arvostettu liberaali ekonomisti Roger Wessman on aiemmin arvostellut blogissaan toistuvasti Lepomäen kantoja ja eräitä muita ”talousliberaaleja” kantoja. Tämän voi tietysti tulkita vähienkin erimielisyyksien esiintuomiseksi.

Väyrysen euroeromallin Wessman lyttää täysin lottovoittona spekulanteille: ensin voisi vaihtaa uusia markkoja euroon kurssilla 1:1 ja sitten euron tiedettäisiin vahvistuvan paljon markkaan nähden.

Euro (Liberalismi.net)

2 kommenttia artikkeliin ”Euroero tulisi äärimmäisen kalliiksi ja vaikeaksi

 1. Parempi vaan pitää valuuttakurssien manipulointi kotimaisten päättäjien ulottumattomissa. Mahdollisuus devalvoida oma valuutta ainoastaan jarruttaa rakenteellisia uudistuksia. Mitään devalvointeja ei edes tarvittaisi, jos työvoiman hinta (ja sitä kautta kansallinen hintataso) määräytyisi kysynnän ja tarjonnan mukaan.

  Tykkää

  • Suomessa on ollut nyt seitsemän vuotta puolen miljoonan ihmisen efektiivinen työttömyys ja menetettynä kansantuotteena mitaten ehkä suurempi lama kuin koskaan ennen. Devalvaatiomahdollisuutta ei ole, ja silti mitään uudistuksia ei saatu porvarihallituksen aikana eikä demarien ollessa hallituksessa.

   Milton Friedman toivoisi, kuten sinäkin, että työvoiman hinta määräytyisi kysynnän ja tarjonnan mukaan, mutta se ei selvästikään toimi. Siksi hän 90-luvulla puhui ja kirjoitti toistuvasti euron luomista vastaan. Suomi tarvitsee kaiken mahdollisen jouston, huonompiinkin kohtiin, kun kerran paremmissa sitä ei ole tarpeeksi. EU ei ole USA.

   Voimme olla eri mieltä Friedmanin kanssa, mutta kukaan meistä ei ymmärrä talouden toimintaa puoliksikaan niin hyvin kuin hän.

   Helsingin Sanomissa 12.10.1998 kirjoituksessaan ”Väärä valuuttapolitiikka ja IMF synnyttivät Itä-Aasian kriisin” Friedman suositteli kelluvia valuuttakursseja
   http://www.project-syndicate.org/commentary/exchange-rate-regimes-and-east-asia

   14.5.1996 HS kertoi Friedmanin Geopolitique-haastattelusta otsikolla
   ”Milton Friedman: Euroopan yhteinen raha on joukkoitsemurha”

   ”Minun neuvoni on, että yhteinen raha pitää tehdä vasta sitten, kun koko alue on liittynyt poliittisesti yhteen ja se on monetääriseltä perustaltaan samanlainen. Euroopan täytyy varoa yhteiseen rahaan saakka menevää taloudellista yhdistymistä ilman poliittista yksituumaisuutta”, sanoo Friedman.

   ”Friedmanin mukaan yhteinen valuutta edellyttää niin suurta poliittista ja kulttuurista homogeenisuutta kuin Yhdysvalloissa vallitsee 50 osavaltion kesken.”

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s