Castro vaati Neuvostoliittoa aloittamaan ydinsodan Kennedyn Yhdysvaltoja vastaan 27.10.1962

Hruštšov kieltäytyi: ”Luonnollisesti ymmärrät, mihin se johtaisi… Kuuba olisi palanut sodan liekeissä… Kuuban kansa olisi tuhoutunut sankarillisesti.” Castro kosti mielenosoituksella, jossa Hruštšovia haukuttiin homoksi. Castro vietti aikaansa yksityisellä paratiisisaarellaan keilaratoineen, luksusjahteineen ja omine terveyskeskuksineen kansan kärsiessä nälkää.

Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov vastasi Castron sähkeeseen (cable) lokakuussa 1962, kun tämä halusi ydinsotaa John F. Kennedyn (dem) Yhdysvaltoja vastaan: ”In your cable of October 27 you proposed that we be the first to carry out a nuclear strike against the enemy’s territory. Naturally you understand where that would lead us. It would not be a simple strike, but the start of a thermonuclear world war. Dear Comrade Fidel Castro, I find your proposal to be wrong, even though I understand your reasons. … First of all, Cuba would have burned in the fires of war. Without a doubt the Cuban people would have fought courageously but, also without a doubt, the Cuban people would have perished heroically.

Kun Hruštšov vetikin Kuubaan sijoitetut ydinohjukset pois, Castro lähetti mielenosoittajat kadulle huutamaan: ”Nikita, pikku homo, sitä mitä annetaan, ei oteta pois.” Castro uskoi, että olisi voinut voittaa ydinsodan, Hesari kirjoittaa. Castro ja Che Guevara vainosivat homoja julmasti.

Ökyelämää köyhän kansan rahoilla

Castro väitti, ettei omista mitään ja elää alle dollarilla päivässä. Castron omaisuus oli lähes miljardi dollaria Forbes-lehden mukaan.
Iltalehti raportoi Castron ex-henkivartijan kirjan sisällön perusteella: ”Lomaillessaan Castro saattoi viettää aikaa esimerkiksi Aquarama II -luksusjahdillaan. Usein vene vei matkustajansa sikarit suussaan Castron omalle yksityissaarelle Cayo Piedralle Karibianmerellä. Paratiisisaarella presidentillä oli tapana osallistua vedenalaisiin jahteihin, joissa pyydystettiin haita ja muita eksoottisia vedeneläjiä. Castron paratiisisaarella oli hänen omassa käytössään muun muassa keilarata, koripallokenttä, oma terveyskeskus, luksusasunto sekä huvivenesatama.”

Lähteet

Castro: A Letter from Khrushchev (National Review, 26.11.2016)
Letter from Nikita Khrushchev to Fidel Castro, October 30, 1962 (PBS)

Lisää aiheesta

 • Pahimmat murhaajat: Castro vastaa 32 Pinochetia, Tito 500, Lenin 1800, Hitler 9 000, Stalin 20 000 ja Mao 30 000 Pinochetia (Vapaasana.net)
 • Kuuban liberaali vallankumous 1959 ja Castron vastavallankumous 1959 (Vapaasana.net, kertoo miten Castron vallankumous nosti liberaalit ja maltilliset Kuuban johtoon mutta Castro lupauksensa vastaisesti palasi keväämmällä politiikkaan, ajoi vallankumoustoverinsa pois ja muutti maan totalitaariseksi ja sosialistiseksi)
 • Kuuban terveydenhoito: propaganda ja todellisuus (Vapaasana.net)
 • Kuuba (L.net, lisätietoja lähdeviitteineen)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s