Oikeuskansleri ei voi sanella lakeja

Professori Markku Helin: ”Suomi lakkaisi olemasta ­demokratia, jos oikeuskansleri tai muu virkamies voisi määrätä, millaisen esityksen hallitus saa viedä eduskuntaan.” Vasta perustuslakivaliokunta ratkaisee, onko laki perustuslain mukainen. Liberaalit ovat halunneet korvata sen perustuslakituomioistuimella, joka olisi vallan kolmijako-opin mukaisesti eduskunnasta ja hallituksesta riippumaton. Yhden virkamiehen nostaminen diktaattoriksi voisi olla askel taaksepäin.

Viime päivinä on kohistu siitä, että hallitus ei aina noudata oikeuskanslerin mielipidettä. Helin pitää tällaista kohua huolestuttavana tukena oikeuskanslerin saneluvallalle.

Laillisuusperiaate, myös perustuslain noudattaminen, on perinteisesti ollut liberaaleille erittäin tärkeää. Voi arvostella, että perustuslaki estää tärkeitä uudistuksia, mutta tällöin vika ei ole laillisuusperiaatteessa vaan perustuslaissa: siihen on haluttu kaikkea kivaa, vaikka siinä pitäisi olla vain tärkeimmät ihmisoikeudet.

Linkkejä

 • Oikeuskansleri ei voi määrätä, millaisia lakeja hallitus esittää, Markku Helin, oikeustieteen tohtori, emeritusprofessori, Helsingin Sanomat. 20.12.2016.
 • Juha Sipilän hallitus (L.net)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s