Obaman pasifismi lisäsi Isiksen ja Venäjän väkivaltaa

Toimittaja Laura Saarikosken mukaan diktaattorit oppivat, että Obama ei halua käyttää voimaa. Obaman asenne rohkaisi Venäjää ja vastaavia. Yhdysvaltojen maajoukot vedettiin Irakista, jolloin äärijärjestö Isis tuli tilalle. Obama uhkasi Syyrian Bashar al-Assadia seurauksilla, jos al-Assad käyttäisi kemiallisia aseita, mutta ei tehnyt mitään, kun tämä käytti. Varapresidentti Joe Biden, Obaman läheinen ystävä, arvosteli tätä: ”Suurvallat eivät bluffaa.” Jo kuusi vuotta kestänyt sota on tuottanut miljoonia pakolaisia ja satojatuhansia kuolleita, ja nyt Syyriassa toimii Yhdysvaltojen sijaan Venäjä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Obaman haluttomuus puuttua Syyriaan tuki Isisin nousua ja haluttomuus huolellisempaan operaatioon Libyassa johti Libyan hajoamiseen.

Hillary Clintonin mielestä fasismin ja kommunismin kaataminen olivat niin tärkeitä saavutuksia, että Yhdysvaltojen ulkopoliittiset virheet olivat pientä niiden rinnalla.

Pasifistinen asenne vähentää väkivaltaa maailmassa, jossa muutkin ovat pasifisteja. Tässä maailmassa se usein lisää väkivaltaa, sortoa ja vääryyksiä.

Obaman saavutuksia

Obaman tavoitteista menivät läpi 20 miljoonan pienituloisen sairausvakuutus, Yhdysvaltojen osallistuminen Pariisin ilmastosopimukseen, diplomaattisuhteet Kuubaan, ydinaseriisuntasopimus Venäjän kanssa ja nousu suuresta taantumasta. Toisaalta perheiden keskitulot ovat vuonna 2017 alemmat kuin vuonna 2000, sairausvakuutus korotti keskiluokan vakuutusmaksuja.

Politiikan kahtiajako paheni entisestään ja johti Trumpin valintaan. Professori Tyler Cowenin mukaan hyvien demokraattien pitäisi nyt toivoa, että olisivat äänestäneet Mitt Romneyä 2012, niin että tältä olisi vältytty.

Lähdeviiteluettelo ja lisätietoja

 • Barack Obama (L.net)
 • Yksi kommentti artikkeliin ”Obaman pasifismi lisäsi Isiksen ja Venäjän väkivaltaa

  1. Koko juttu on ihan potaskaa. Syy lähi-idän väkivaltaisuuksille on se, että USA on aikanaan luonut sinne valtatyhjiön. Jokainen voi googlen kuvahausta katsoa millaista elämä oli lähi-idässä ennen USA:n interventioita. Varsinkin Iran muistutti länsimaita. Ei tarvinnut naisten liikkua jätesäkeiksi naamioituneena.

   Toki USA:n vetäytyminen viimeisen 10 vuoden aikana on lisännyt väkivaltaa, koska joku täyttää valtatyhjiön. Mutta miksi ylipäätään alunperin piti mennä mulkkaamaan niitä maita. Irak olisi paljon paremmassa tilassa, jos siellä hallitsisi Saddam Hussein. Toki ihmisoikeuksia loukattiin silloin, mutta eipä USA parantanut tilannetta, eikä pysty mitenkään parantamaan. Aina sieltä enemmin tai myöhemmin vetäydyttäisiin ja joku tulee täyttämään tyhjiön

   Tykkää

  Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s