Seitsemän periaatetta, osa 1

1. Periaate: Vapaat ihmiset eivät ole tasa-arvoisia, eivätkä tasa-arvoiset ihmiset ole vapaita.

Ensinnäkin minun tulisi selventää mitä tarkoitan ”tasa-arvolla” tassä lauseessa. En puhu tasa-arvoisesta kohtelusta oikeusistuimissa, jossa olet syyton kunnes todistetaan toisin omien tekojesi perusteella, eikä rotusi, sukupuolesi, vaurautesi, vakaumuksesi, tai uskontosi takia. Tämä on tärkeä länsimaisen sivilisaation perusajatus, ja vaikka usein emme kykenekään täyttamään sen vaatimuksia, epäilen, että kukaan ei kyseenalaista periaatetta.

Kun puhun ”tasa-arvosta”, puhun tulojen ja materiaalisen hyvinvoinnin tasa-arvosta, jonka me ansaitsemme työn, kaupan ja vaihdon markkinoilla. Puhun taloudellisesta tasa-arvosta. Ottakaamme ensimmäinen periaate ja tarkastelkaamme sitä kahdessa osassa.

Vapaat ihmiset eivät ole tasa-arvoisia. Kun ihmiset ovat vapaita olemaan itsensä, olemaan oman kohtalonsa herroja, toteuttamalla itseään parantaakseen omaa hyvinvointiaan ja perheidensä hyvinvointia, markkinoilla toteutuva loppputulos ei ole kaikille sama. Ihmiset ansaitsevat varsin eri määriä ja keräävät eri määrän varallisuutta. Toiset surevat tätä totuutta ”rikkaiden ja köyhien tuloerojen kasvuna.” Itse pidän ihmisiä vapaassa yhteiskunnassa upeana asiana. Miksi meidän pitäisikään odottaa markkinoilla tapahtuvan vuorovaikutuksen tuovan kaikille saman verran?

Meillä on erilaiset lahjat ja kyvyt. Toisilla on enemmän ja arvokkaampia lahjoja kuin toisilla. Toiset eivat löydä lahjojaan ennen kuin myöhäisessä vaiheessa, toiset eivät lainkaan. Magic Johnson on lahjakas koripalloilija. Varmaankaan ketään ei hämmästytä, jos hän tienaa enemmän koripallolla kuin minä koskaan kykenisin.

Me olemme erilaisia ahkeruudessamme, halussamme tehdä työtä. Toiset työskentelevat kovemmin, pidempään, tai tehokkaammin kuin toiset. Tämä aiheuttaa suuria eroja siihen kuinka toiset arvostavat työtämme, sekä siihen, kuinka paljon he ovat valmiita työstämme maksamaan.

Olemme erilaisia säästämisessämme. Väittäisin, että vaikka presidentti kykenisi jotenkin napsauttamaan sormiaan ja tasaamaan kaikkien tulot ja vaurauden, olisimme eriarvoisia jo huomenna, koska jotkut meistä säästäisivät kun taas jotkut kuluttaisivat tulonsa. Nämä ovat kolme, mutta eivät missään nimessä ainoat kolme, syytä, joiden takia vapaat ihmiset eivät voi olla taloudellisesti tasa-arvoisia.

Tasa-arvoiset ihmiset eivät ole vapaita—toinen osa periaatetta—johtaakin jo rajumpiin esimerkkeihin. Näytä minulle missäpäin maailmaa tahansa joukko ihmisiä, jotka ovat taloudellisesti tasa-arvoisia, niin minä osoitan teille hyvin ei-vapaan joukon ihmisiä. Miksi?

Ainoa tapa, jolla tuloja ja vaurautta voidaan tasoittaa on asettaa ase jokaisen ohimolle. Ihmisten tasa-arvoistamiseksi täytyy kirjaimellisesti käyttää väkivaltaa. Tasa-arvon saavuttamiseksi täytyisi antaa käskyjä, joita toimeenpannaan giljotiinin, hirttoköyden, luodin tai sähkötuolin voimalla. Käskyt kuuluisivat: älä ole toisia parempi, älä tee töitä kovemmin taikka paremmin kuin naapurisi, älä säästä enempää kuin kukaan muukaan. Älä ole ensimmäinen uutta tuotetta luotaessa. Älä tuota mitään tuotetta tai palvelua, jonka ihmiset haluaisivat enemmän kuin kilpailijasi vastaavaa.

Uskokaa, että emme halua tämänkaltaisia käskyjä tuottavaa yhteiskuntaa. Punaiset khmeerit yrittivät tätä Kamputseassa 1970-luvulla ja onnistuivat lähes täydellisesti. Lopputuloksena oli, että yli 2 miljoonaa ihmistä kahdeksasta miljoonasta kuoli alle neljässä vuodessa. Eliittiä lukuunottamatta. Niitä, joilla oli valta antaa käskyjä tässä surullisessa maassa. Ne, jotka selviytyivät elivät lopulta lähes kivikautisissa olosuhteissa.

Mikä on ensimmäisen periaatteen viesti? Älkää jääkö roikkuko tuloeroissa, jotka ovat seurausta ihmisten henkilökohtaisista kyvyistä. Jos epätasaarvo on poliittisten esteiden aiheuttamaa, esteet tulee kumota. Mutta koskaan ei pidä yrittää tehdä erilaisista ihmisistä homogeenista massaa. Tämä ei ole mahdollista, ja sitä yritettäessä päädymme tuhoamaan enemmän kuin saamme aikaan.

Esimerkiksi kiristysluonteiset verot eivät tee ihmisistä tasa-arvoisempia, vaan vain ajavat ahkerat ja yritteliäät ihmiset rooleihin, joissa heidän työnsä köyhdyttää muita. Muuten heidän työnsä hyödyttäisi kaikkia.

Abraham Lincoln onkin kuulemma sanonut: ”Et voi nostaa miestä ylös vetämällä toista alas.”

Teksti on käännetty luvalla Mackinac Centerin artikkelista.

Linkkejä:
Seitsemän periaatetta, osa 2
Seitsemän periaatetta, osa 3
Seitsemän periaatetta, osa 4
Seitsemän periaatetta, osa 5
Seitsemän periaatetta, osa 6
Seitsemän periaatetta, osa 7

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on Mackinac Center for Public Policy:n palveluksessa. Keskus on Michiganissa sijaitseva think tank.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s