Yrittäjät Suomen neekereitä

Kaikkien niiden hirveiden seuraamusten uhallakin, joita otsikosta voi koitua, totean, että hyllyssäni on Pertti J.Siikarlan samanniminen kirja noin kolmen vuosikymmenen takaa. Ensimmäistä sanaa ei enää saa käyttää, mutta toista hoetaan sitäkin uutterammin. Olisi ehkä kuitenkin paikallaan, että senkin turhaan lausuminen sanktioitaisiin yrittäjän pilkkana, sillä aina kun sen merkitystä tosipaikan tullen testataan, se ei merkitse mitään.

Tästä saatiin jälleen vakuuttava näyttö Myyrmäen murhenäytelmän yhteydessä. Aineellisia vahinkoja ja niiden korvaamista sekä jälkien siivoamista on puitu monissa radio- ja tv-ohjelmissa, mutta tyypillisen yksipuolisesti, ”maassa maan tavalla”, kuten ”Kivikasvo” Ilkka Lähteenmäki uudemmassa aihetta käsittelevässä kirjassa esittää.

On selvitetty juurta jaksain työntekijöiden ja asiakkaiden mahdolliset vakuutuskorvaukset ja valtiolta ehkä tulevat rahasuoritukset, mutta korviini ei ole osunut yhtään kysymystä siitä, voivatko yritykset ja yrittäjät saada korvausta jostakin vahingostaan. Ei ole edes kerrottu, onko sellaisia mahdollisesti syntynyt.

Yrityksiltä tuhoutui varmasti melkoisia määriä tuotteita ja rakenteita, mutta edes sitä ei ole tarkemmin selvitetty saati kyselty korvauksien perään. Joku yrittäjä saattoi vahingoittua itsekin, mutta ei saa samoja korvauksia kuin työntekijänsä, jolle hän voi joutua maksamaan keskeytys- tai sairasajan palkkaa. Yritysten toiminta on ollut keskeytyneenä päivä- tai ehkä viikkokausia, mutta vahingot ja niiden korvaaminen eivät kiinnosta ketään. Ne voivat olla joillekin yrittäjille elintärkeitä kysymyksiä.

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa jälkiselvityksiä ja korvauksia käsiteltiin hyvinkin perusteellisesti. Ei sanaakaan yritysten vahingoista. Kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja kertoi, että poliisi ”luovuttaa” kiinteistön heille lähiaikoina. Olisi luullut kiinnostavan, minkä lain nojalla poliisi oli ottanut kiinteistön haltuunsa ja kuinka kauan se voi sitä pitää hallussaan ja korvaako sitä kukaan. Ei kiinnostanut.

Maassa on suuri määrä talouslehdiksi itseään nimittäviä julkaisuja, jotka seuraavat henkeään pidättäen jokaista Dow Jonesin ja Nasdaqin tai Hexin pienintäkin liikettä, mutta mainitut asiat ovat loistaneet samalla tavoin poissa olollaan niiden sivuilla. Yrittäjäjärjestöllä on ollut puheenjohtajan valinta ja muita tärkeämpiä asioita, tämmöisistä arkisista pikkujutuista ei ole irronnut julkisuuteen sanaakaan. Voisi arvata, että järjestön lehden seuraavassa numerossakaan ei löydy asiasta mainintoja, vaan se pursuaa pelkästään juhlatunnelmaa valintakokouksesta.

Onko syytä ihmetellä, miksi Suomessa on kymmenien tuhansien yrittäjävajaus?

Kirjoittajasta:
Kauko Parkkinen on juristi ja valtiotieteilijä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s