EU:n jyrkkä raportti ihmetytti

KARACHI, ISLAMABAD—Euroopan Unionin vaalitarkkailijoiden väliraportti Pakistanin vaaleista sai osakseen paheksuntaa Pakistanissa. Poikkeuksellisen kielteistä raporttia arvosteltiin epärealistiseksi, epäjohdonmukaiseksi ja epäreiluksi. Presidentti Pervez Musharrafin mukaan raportin vakavat syytökset eivät yksinkertaisesti pitäneet paikkansa.

Lisäksi tarkkailijaryhmän irlantilaisen puheenjohtajan John Cushnahanin lauantain lehdistötilaisuudessa Islamabadissa ilmaisema jyrkkä linja herätti ihmetystä ja pettymystä ryhmän kokeneissa vaalitarkkailijaveteraaneissa, jotka ovat seuranneet vaaleja haasteellisissa olosuhteissa mm. Sri Lankassa, Nigeriassa ja Venäjällä. Tarkkailijat, jotka eivät antaneet nimiään julkisuuteen, arvostelivat EU:n kriteerien epäjohdonmukaisuutta: toisessa maassa vaalit olisivat saaneet puhtaat paperit. Useiden eri EU-maita edustavien tarkkailijoiden mielestä julkilausuma ei vastannut tarkkailijoiden kentällä tekemiä havaintoja eikä Cushnahanin itsensä vaalipäivän iltana BBC:lle antamaa haastattelua. Ennen julkilausumaa tarkkailijat olivat pitäneet vaaleja varsin onnistuneina ja rehellisinä.

Raportin yllättävä kielteisyys sai kokeneet tarkkailijat epäilemään, että ryhmän poliittisen johdon mielipiteen muutokseen olivat vaikuttaneet Brysselin poliittiset ja taloudelliset motiivit. Diplomaattilähteiden mukaan myös suuri osa EU-maiden diplomaattisista edustajista Islamabadissa oli kiusaantunut Cushnahanin raportista. Pakistanissa EU:n vaalitarkkailussa oli jo aiemmin epäilty olevan kyse politiikasta pikemmin kuin Pakistanin demokratiaprosessin seuraamisesta. Tarkkailijaryhmän uskottavuutta olivat jo ennen vaaleja nakertaneet huolimattomat lausunnot ja Brysselistä vuodettu sisäinen raportti.

Torstaina 10. lokakuuta järjestetyt vaalit olivat yllätykselliset monessakin suhteessa, eikä vähiten siksi, että suuremmalta vilpiltä ja verenvuodatukselta itse asiassa vältyttiin. Poliittisten puolueiden keskinäinen syyttely ja vaalien leimaaminen epärehellisiksi ovat osa Pakistanin poliittisia perinteitä. Tällä kertaa osapuolet tuntuvat kuitenkin pitävän vaaleja kohtuullisen onnistuneina. Myös Yhdysvaltain, Brittiläisen kansainyhteisön, Etelä-Aasian maiden järjestön SAARC:in sekä Japanin vaalitarkkailijoiden näkemykset olivat huomattavasti EU:n tarkkailijoiden julkilausumaa myönteisempiä.

EU:n vaalitarkkailuryhmän tuomitsevan raportin arvioidaan entisestään kasvattavan kuilua Pakistanin ja EU:n välillä sekä nousevan jatkossakin kysymykseksi, joka vesittää Pakistanin kolmen vuoden sotilashallinnon jälkeen valitun demokraattisen parlamentin ja hallituksen kansainvälistä uskottavuutta.

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on tutkija Konfliktien ja terrorismin tutkimusyksikössä Turun yliopistossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s