Irak ei kunnioita Geneven sopimusta

Saddam Husseinilla on ollut vuosia aikaa pohtia kenraaliensa kanssa, miten USA:n ylivoimaista armeijaa vastaan tulee toimia. Riskejä ovat mm. oman armeijan sotilaiden tai yksikköjen antautuminen ja kansannousut ja toisaalta totaaliset tappiot avoimissa taisteluissa. Kun aikansa miettii, ratkaisujakin löytää: pelko ja sissisota.

Pelolla – uhkauksilla, kiristämisellä, julmuudella, perheen pitämisenä panttivankina ja tehokkaalla ilmiantajajärjestelmällä varmistetaan sotilaiden ”taistelutahto”.

Sissisota on perinteisesti alivoimaiselle osapuolelle sopiva strategia. Saddam ei kuitenkaan ole tyytynyt tavanomaiseen sissisotaan, vaan on päättänyt turvautua systemaattisesti joukkoon Geneven sopimuksen vastaisia keinoja.

Osa Irakin sotilaista kätkeytyy siviilien sekaan, käyttää naisia ja lapsia ihmiskilpinä tai tekeytyy siviileiksi hyökätäkseen näin amerikkalaisjoukkojen kimppuun. Eräs osasto käytti sairaalaa päämajanaan! Saddam tukee avoimesti tätä toimintaa, jopa myöntää mitaleja siitä.

Varapresidentin sanamuoto ”Käytämme kaikkia keinoja tappaaksemme vihollisen maassamme ja seuraamme sitä sen maahan” on tulkittu tarkoittamaan, että terroristi-iskuja saatetaan käyttää myös USA:ssa.

Reportterit kertovat irakilaisten pelkäävän kenen tahansa voivan olla Baath-puolueen urkkija: ”En voisi edes kotonani puhua niin vapaasti kuin sinulle, kuka tahansa pojistani voisi olla ilmiantaja.”

”Irakilaisnaiset, jotka heiluttivat valkeaa lippua antautumisen merkkinä, löytyivät myöhemmin hirtettyinä kadulta. Miehet pakotetaan taistelemaan uhkaamalla muuten tappaa heidän perheensä.”

Kemiallisia aseita ei ole todistettavasti löytynyt, sen sijaan kylläkin kemialliseen sodankäyntiin tarkoitettuja pukuja.

Kolmantena keinona Saddam on jaellut rahakkaita öljysopimuksia Ranskalle ja Venäjälle, jotta nämä veto-oikeuden omaavat suurvallat pitäisivät hänen puoltaan – ja näin on käynytkin, mutta USA ei alistunut siihen.

Geneven sopimuksista
Sotilaiden on toteutettava mm. seuraavat ehdot

  • ”niillä on määrätty ja välimatkan päästä erotettava tunnusmerkki”
  • ”ne kantavat aseitaan avoimesti”

Näitä vastaan irakilaiset ovat rikkoneet mm. siten, että sotilaat ovat tekeytyneet siviileiksi tai siviilit ovat tehneet tavallisia ja itsemurhaiskuja. Tietysti sotilaankin tekemän itsemurhaiskun kohteena saa olla vain sotilaskohde (esim. sotilaat). Lisäksi irakilaisten harjoittamat valeantautumiset ovat kiellettyjä.

Näitä sääntöjä vastaan rikkoneen sotilaan voi asettaa oikeuden eteen sotarikoksesta vaikka hän olisi ”vain” noudattanut käskyjä.

Lisäksi siviilit ja siviilikohteet on pidettävä erillään sotilaskohteista. Jos vaikkapa vihollinen valtaisi Suomen, voisimme yhä jatkaa sissisotaa kokoontuen öisin sovitussa paikassa metsässä, laittamalla kokardit päähineisiimme ja lähtemällä iskuihimme sieltä. Näin emme pakottaisi hyökkääjiä kohdistamaan voimaansa siviileihiin tai vaikeuttamaan heidän elämäänsä turvatoimilla. Irakissa tällaisesta ei ole puhettakaan, ja sen seurauksena jo nyt siviilejä lienee kuollut turhaan. Ihmiskilpien käyttö on tietysti sekin kiellettyä.

1800- ja 1900-luvuilla solmituista Geneven sopimuksista kerrotaan tarkemmin Punaisen Ristin sivuilla.

Linkkejä:
Osa tiedoista on luettavissa The Economistin artikkelista
VS: Kidutus ja julmimmat ihmisoikeusrikokset arkipäivää Irakissa
Irakin kurdit tavoittelevat vain autonomiaa
Naapurimaiden tilanne ei ole kriisiytynyt
USA aikoo hallita Irakia vuosia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s