Kuvia: Reclaim the Streets Helsingissä 7.6.2003


Reclaim the Streets keräsi suuren joukon nuoria Helsingin Sokoksen ja Postitalon nurkille. Vallattavaa katua ei ilmoitettu etukäteen. Mielenosoituksen tavoitteena oli vastustaa yksityisautoilua ja elävöittää kaupunkikulttuuria.


Innokkaat nuoret katkaisivat autoliikenteen Mannerheimintieltä ja Postikadulta. Poliisi ei puuttunut ilkivaltaa ja sivullisille aiheutunutta haittaa lukuunottamatta rauhallisesti sujuneeseen kadunvaltaukseen.

Tapahtuman henkeä nostatettiin punamustien lippujen liehuessa.

Katu vallattuna

Eräät järjestöt ja ryhmittymät toivat paikalle omat pöytänsä

Teknomusiikki on olennainen osa RTS:aa.

RTS:n väki vaikutti hyvin innostuneelta aatteensa puolesta. Järjestäjien lähettämän kutsun mukaan ”julkinen tila haluttaisiin kaupallistaa äärimmilleen, maksukyvyttömät ajaa vartijoiden väkivaltapalveluiden avulla pois silmistä.”

Iloinen katutaitelija

Ambulanssien kulku vaikeutui huomattavasti RTS:n vuoksi. Toiselle vallatuista kaduista ei ollut järjestetty kulkureittiä hälytysajoneuvoille.

Ambulanssi joutuikin kulkemaan hälytysajossa kiertoreittiä puikkelehtien jalankulkijoiden välissä kävelykadulla.


RTS innosti yleisön maalailemaan iskulauseita ja tunnuksia seiniin, puhelinkoppeihin ja rakennuskontteihin liiduilla, tusseilla ja spray-maalilla (kuvan henkilöt eivät liity maalailuun).

Rautatieaseman taksiliikenne häiriintyi pahasti tapahtumasta

RTS:n katusulut aiheuttivat merkittävästi ruuhkaa myös Mannerheimintielle

Tilaisuus jatkui talonvaltauksella Töölössä Töölönkatu 51 b:ssä. Valtaajien mukaan taloa valtasi 400 henkilöä, Helsingin Sanomien mukaan useita kymmeniä.

Vuonna 1909 rakennettuun suojeltuun rakennukseen tunkeuduttiin rikkomalla Humalistonkadun puoleisia ikkunoita ja – myöhemmin avaamalla ovet.

Poliisin kenttäjohtaja Ari Eskola pyrki neuvottelemaan ”pehmein keinoin”valtaajien kanssa – samaan aikaan sisään pyrki lisää väkeä ikkunoista ja ovista. Talonvaltaajia edustaa Vapaa katto ry -niminen yhdistys.

Valtausbileissä ei pitänyt olla kuivin suin. Järjestäjät olivat varanneet reilusti janojuomaa. Talon käytöksi valtaajat suunnittelevat bileiden ja keikkojen lisäksi ”elokuvanäytöksiä, nettikahvilaa ja kansankeittiötä”.

Valtaajat korjauttivat illalla rikkomansa ikkunat

Helsingin Sanomien (8.6.) mukaan poliisi aikoo puuttua talonvaltaukseen vain jos talossa tehdään ilkivaltaa. Poliisin mukaan sellaista ei esiintynyt sen jälkeen, kun ikkunoita oli rikottu lauantai-iltana. Talon seiniä töhrittiin jo poliisien ollessa paikalla.

Linkkejä:
VS: Reclaim the Streets valtasi kadut ja talon Helsingissä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s