Reclaim the Streets valtasi kadut ja talon Helsingissä

Helsingin ydinkeskustassa järjestettiin 7.6.2003 Reclaim the Streets ”Street Party”—kadunvaltausjuhlat.

Tapahtuma alkoi klo 12.30 kokoontumisella Kiasman edessä. Sambaava kulkue lähti vetämään joukkoja ensin Mannerheimin patsaan ympäri ja jalkakäytävää pitkin Sokoksen kulmalle, josta pääjoukko suuntasi Mannerheimintielle. Innokkaat nuoret sulkivat Mannerheimintien puoliksi sekä koko Postikadun ”Reclaim the Streets” ja ”Street Party” -banderoillein.

Poliisilla oli ilmeisen suurta epäselvyyttä tapahtuman luonteesta. Tapahtumapaikkaa ei ilmoiteta etukäteen, eikä ollut täyttä selvyyttä, oliko tilaisuudesta jätetty ilmoitusta poliisille vai ei. Poliisi ei alkuun tiennyt tapahtuman kestostakaan. Kadunvaltausjuhlien musiikillisesta annista vastasivat mm. Luminescent (live), Halo, Indigo, Åke Kara sekä monet muut artistit. Tapahtuma veti silti yllättävän vähän väkeä paikalle, odottivathan järjestäjät paikalle tuhansia ihmisiä.

Reclaim The Streets -ilmiö on lähtöisin Englannista, jossa ensimmäinen kadunvaltausjuhla järjestettiin vuonna 1995. Suomessa on järjestetty katujuhlia vuodesta 1997 lähtien ja valtauksia on pidetty useissa kaupungeissa. Mielenosoituksen tavoitteena on vastustaa yksityisautoilua ja elävöittää kaupunkikulttuuria. RTS:n väki vaikutti hyvin innostuneelta aatteensa puolesta. Järjestäjien lähettämän kutsun mukaan ”julkinen tila halutaan nykyään kaupallistaa äärimmilleen ja maksukyvyttömät ajaa vartijoiden väkivaltapalveluiden avulla pois silmistä.”.

Tapahtumassa oli myös telttoja, joista jaettiin ruokaa ja tiedotusmateriaalia. Pöytää pitivät ainakin Anarkistinen Toiminta, Oikeutta Eläimille, julkisen liikenteen pummilla-ajoa edistävä pummit.org sekä Vasemmistonuoret. Jaossa oli myös ”ympäristövallankumoukselliseksi” itseään nimittävää Muutoksen Kevät -lehteä, jota jaettiin samalta teltalta kuin Anarkistisen Toiminnan lentolehtisiä. Tapahtuman henkeä nostatettiin punamustien lippujen liehuessa. Silti suurin osa ihmisistä vaikutti tulleen paikalle bileiden, ei niinkään poliittisten tavoitteiden puolesta.

Poliisi ei puuttunut ilkivaltaa ja sivullisille aiheutunutta haittaa lukuunottamatta rauhallisesti sujuneeseen kadunvaltaukseen. RTS innosti yleisön maalailemaan iskulauseita ja tunnuksia seiniin, puhelinkoppeihin ja rakennuskontteihin liiduilla, tusseilla ja spray-maalilla. Tapahtuman järjestäjät eivät tähän silti puuttuneet, sillä vastuulliset tuntuvat olevan kateissa; paikalla ollut Kansan Uutisten toimittaja yritti etsiä tilaisuuden järjestäjää tai vastuuhenkilöä haastateltavaksi, mutta ei löytänyt paikalla olleiden mukaan jututettavaksi kuin esiintyneen artistin.

Tapahtuma haittasi merkittäväsi keskustan liikennettä, vaikka poliisi ja kaupunki tekivätkin yhteistyötä järjestäjien kanssa järjestämällä useissa paikoissa liikenteenohjausta, Mannerheimintien suluttamisen jo Stockmannin luona sekä sammuttamalla liikennevaloja. Liikenne ruuhkaantuikin huomattavasti erityisesti keskustaan päin tullessa. Rautatieasemalla käynyt ambulanssikaan ei kyennyt käyttämään sille edullisinta reittiä, vaan joutui kiertämään vallatun kadun Elielinaukion kävelykadun kautta poistuessaan hälytysajossa. Lisäksi rautatieaseman taksiasema ruuhkautui.

Kadunvaltauksessa jaettiin lentolehtisiä, joissa kerrottiin tapahtuman jatkumisesta talonvaltauksella Töölössä. Valtaajien mukaan taloa valtasi 400 henkilöä, Helsingin Sanomien mukaan useita kymmeniä. Tilaisuus oli alkuunsa rauhallinen, kunnes joukko nuoria tunkeutui vuonna 1909 rakennettuun suojeltuun rakennukseen rikkomalla Humalistonkadun puoleisia ikkunoita ja—myöhemmin—avaamalla ovet poliisien katsoessa vierestä. Poliisin kenttäjohtaja Ari Eskola pyrki neuvottelemaan ”pehmein keinoin” valtaajien kanssa—samaan aikaan sisään pyrki lisää väkeä ikkunoista ja ovista. Valtaajat raahasivat sisään äänentoistolaitteistoa, korikaupalla alkoholia ja tiputtivat näyttävästi banderollin rakennuksen katolta valtauksen merkiksi. Talon käyttöä valtaajat olivat jo ehtineet pohtia: bileiden ja keikkojen lisäksi ”elokuvanäytöksiä, nettikahvilaa ja kansankeittiötä”.

Helsingin Sanomien (8.6.) mukaan poliisi aikoo puuttua talonvaltaukseen vain jos talossa tehdään ilkivaltaa. Poliisin mukaan sellaista ei esiintynyt sen jälkeen, kun ikkunoita oli rikottu lauantai-iltana. Talon seiniä töhrittiin kuitenkin jo poliisien ollessa paikalla.

Vapaasanalla on erillinen sivu paikalta otettuja kuvia varten.

Linkkejä:
Reclaim the Streetsin kotisivut
Reclaim the Streets yltyi mellakaksi vappuna 2002 Tukholmassa
Valtaussivut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s