Etiopia ja Zimbabwe: sosialismilla nälänhätiin

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen suurnälänhätiä on ollut vain sosialistisissa maissa – edes sodat eivät ole pystyneet samaan.

Neuvostoliitossa maatalousmaasta oli vain pari prosenttia yksityisomistuksessa, mutta yksityinen maa tuotti parikymmentä prosenttia koko maan maataloustuotannosta.

Sosialistisessa Etiopiassa nälänhädät ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Sosialistinen maanomistus lannistaa yritteliäisyyden ja estää innovaatiot ja vie motivaation ponnistella oman ja läheisten paremman tulevaisuuden eteen. Tämänhetkinen nälänhätä on uutisoitu jälleen Suomenkin lehdistössä, ja nykyään jotkin lehdet jopa paljastavat syyksi sosialismin, tosin yleensä artikkelin loppuun piilotettuna. Jotenkin s-sanaa ei tunnu saavan mainita Suomessa negatiivisessa mielessä edes nyt kylmän sodan päätyttyä.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe, entinen (?) marksisti, on sosialisoinut suurmaatiloja ja jaellut niitä hallituksen suosikeille, mikä on romahduttanut maan maataloustuotannon puoleen.

Useimmat Afrikan maat ovat sosialistisia ja siksi erittäin köyhiä. Aasian maat olivat viisikymmenluvulla puolta köyhempiä, mutta osa niistä valitsi kapitalismin ja vaurastui, sittemmin yhä useampi on seurannut naapureiden mallia.

Yhteiskuntatieteilijä Johan Norberg kertoo toisaalla Vapaassa Sanassa, miten sosialismilla köyhtynyt Vietnam valitsi 80-luvulla vapaamman talouden ja on sittemmin rikastunut kovaa vauhtia. Kun Kiinakin on toiminut samansuuntaisesti, maanosan hyvin sosialististen maiden joukossa on enää lähinnä Pohjois-Korea.

Sekin aikoi perustaa täysin kapitalistisen provinssin viime vuonna, mutta Kiina pidätti provinssin kuvernööriksi (täysin vapain käsin) aiotun liikemiehen, ja hanke kariutui. Pohjois-Korea kärsii yhä sosialismin nälänhädistä ja väestö pysyy hädin tuskin hengissä – osa kapitalististen maiden hätäavulla, osa myymällä lapsiaan ruoaksi toreilla.

Suomi on maailman kapitalistisimpia maita. Vaikka täälläkin on yhä jäljellä paljon tarpeetontakin sääntelyä, voisimme toimia esimerkkinä muille ja alkaa viedä Afrikkaan kapitalismia – sekä ryhtyä tuomaan sieltä kaikkea, mitä he haluavat viedä ja suomalaiset tuoda. Poistettakoon tullimuurit – tullit, tuontikiintiöt, kotimaisen tuotannon tukiaiset ja muut tuonnin esteet. On kahden ihmisen keskinäinen asia, mitä he haluavat keskenään tehdä niin kauan kuin eivät vahingoita muita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s