Kuinka vasemmistosta tuli oikeisto?

Ian Buruman analyysi siitä, kuinka vasemmistosta tuli oikeisto, on julkaistu lukuisissa lehdissä kautta maailman, mm. Helsingin Sanomissa su 5.10. sivulla D6, ja on luettavissa englanniksi netistäkin.

Ian Buruma on hollantilaissyntyinen ihmisoikeuksien ja journalismin professori ja kirjailija sekä ahkera kolumnisti. Hän kuvaa esimerkein, miten vasemmisto on ottanut harteilleen nationalististen kulttuurikonservatiivien amerikkalaisuuden ja globalisaation vastaisuuden.

Kansallissosialistien hovifilosofi ”Martin Heidegger kirjoitti paljon ’amerikanismista’, sieluttomasta, ahneesta ja epäaidosta voimasta, joka kuolettavasti näiversi eurooppalaista henkeä. Poliittisten konservatiivien, varsinkin lajin äärioikeistolaisen tyypin, mielestä kapitalismin, demokratian ja etnisen yhtenäisyyden puute uhkasivat kaikkea, mihin he uskoivat: rotupuhtautta, sotilaallista kuria ja auktoriteettiuskoa.”

Ei-kansallissosialistiset kulttuurikonservatiivit jakoivat samat näkemykset, esim. kirjailija Evelyn Waugh’lle yhdysvallat oli ”rahvaanomainen, rahanahne, juureton röyhkeä ja tyylitajuton maa. Lyhyesti sanottuna: uhka Euroopan hienolle sivistykselle”.

”Vasemmiston vastenmielisyys anglosaksista kapitalismia kohtaan ulottuu ainakin Marxiin asti. Oikeistolaisesta anglofobiasta ja antiamerikkalaisuudesta loikattiin vasemmistolaiseen muunnelmaan kuitenkin vasta toisen maailmansodan jälkeen. Neuvostopropagandalla oli siinä iso osa”.

”Vasemmisto tuomitsi Yhdysvaltain tukemat diktaattorit (Suharto, Pinochet) mutta siunasi Neuvostoliiton vasallit.” ”- – juuri Yhdysvallat oli tehnyt paljon lopettaakseen Euroopan siirtomaaimperiumit.” [Tämä ei tarkoita USA:n motiivien puhtautta mutta kyseenalaistaa imperialismin leimaamisen Usaan eikä esim. NL:ään ja Euroopan maihin.]

”- – vuoden 1989 myötä – – vasemmistolaiset kääntyivät puhumaan kulttuurisen ja poliittisen nationalismin puolesta. – – vasemmistolaisista on tullut konservatiiveja. Alkuperäisen kulttuurin puolustus on pukeutunut anti-imperialismin valepukuun – -”

”Vasemmisto halusi muuttaa maailmaa, sama se missä. Vasemmistointernationalismi ei halunnut tunnustaa kulttuurisia tai kansallisia esteitä.” Nyt on toinen ääni kellossa, ja esim. Nato ei olisi saanut sodallaan estää sitä, että serbit olisivat tappaneet satojatuhansia kosovolaisia. On helppo vastustaa sotaa ja sulkea silmänsä vastustamisensa seurauksilta.

[Sosialistiset maat kyllä saivat estää tappamista sodilla, esim. Vietnam sai vapauttaa Kambodzhan ja Tansania Ugandan, mitkä toimet ovat objektiivisen tarkkailijan näkökulmasta hyväksyttäviä – kuten Saksan, Japanin, Kuwaitin, Kosovon ja Irakin vapauttamisetkin. Milloin Tshetshenia, Iran, P-Korea ja Myanmar? Mihinkään niistä tosin ei pitäisi jäädä pitkäksi aikaa, kenties P-Korea poikkeuksena, sillä se ei ole vielä valinnut itselleen demokraattista hallintoa.]

Nobel-palkittu Itä-Timorin José Ramos-Horta vastusti Usan tukemaa Suharton hallintoa. Juuri ennen Irakin sotaa hän totesi, ”miten länsimaat ’puhdistivat itsensä’ vapauttamalla Itä-Timorin asevoimin. Miksei irakilaisia pitäisi vapauttaa?”

[Vapaudessa eläneiden länsimaiden vasemmistolaisten on helppo sulkea silmänsä tällaisilta vaikeilta kysymyksiltä toisin kuin vaikkapa Vaclav Havelin kaltaisten Irakin-sotaa tukeneiden valtiomiesten, jotka ovat toisinajattelijoina istuneet sosialistien vankiloissa toivoen vuosikaudet turhaan lännen tulevan apuun.]

”Jos sodanvastainen liike saa Yhdysvallat ja sen liittolaiset luopumaan Irakin sodasta, se on edistänyt vain kuolleiden rauhaa”, Ramos-Horta kirjoitti. Tämän oppisuunnan edustajat ”voisivat rehellisyyden nimissä kutsua itseään Henry Kissingerin oppisuunnan konservatiiveiksi ja lakata esiintymästä liberaalin vasemmiston äänitorvina”, Buruma päättää.

[Sitaatit Saska Snellmannin HS:ssä julkaistusta käännöksestä, jonka pituus on noin kymmenkertainen. Kaikki HS:n artikkelit ovat luettavissa mm. verkko-HS:stä maksullisena.]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s