Onko osinkoverossa mitään järkeä?

Hallitus pudottaa yritysverotuksen tason 29 %:sta 26 %:iin mutta samalla panee pörssiyritysten osingoista 70 % 28 %:n verolle, eli yrityksen omistajat saavat yrityksen tekemästä voitosta 59,5 % ja verottaja ottaa 40,5 %, paitsi että omistajien yritykseen jättämästä osuudesta menee vain tuo 26 %:n yritysvero.

Periaatteessa osinkoverossa ei ole minkäänlaista järkeä. Jos yrityksellä B on rahalle parempaa käyttöä kuin yrityksellä A, tietysti omistajien pitäisi ottaa rahaansa pois yrityksesta A ja siirtää ne yritykseen B, mutta nyt verottaja rankaisee tällaisesta kansantalouden parantamisesta. Tuloksena on yrityksen A tarpeetonta rönsyilyä löysällä pääomalla ja yrityksen B kannattavampien investointien jääminen tekemättä rahan puutteessa.

Siksi pitäisi verottaa tuloa mieluummin sen syntyessä (yritysvero, jota maksetaan yrityksen voitosta) kuin omistajien siirtäessä sitä tuloaan taskustaan toiseen (yrityksestä A yritykseen B tai pankkitilille tai kulutukseen).

Valitettavasti kansainvälinen verokilpailu on saanut kilpailijamaat verottamaan osinkoja keventääkseen yritysverotustaan. Tähän Suomen on vastattava keventämällä omaa yritysverotustaan – nykytasolle jäämistä hallitus siis pitää jopa kaavailtua osinkoveroakin haitallisempana. Vaikka Kalliomäen vahva ay-sidonnaisuus näkyy uudistuksessa, se voi olla mainettaan parempi.

Juuri tämä on verokilpailun huono puoli: veroja ei voida kerätä tavalla, joka aiheuttaisi vähiten haittoja, koska yritykset pakenisivat veroja kilpailijamaihin. Useimmat omistajat eivät sen sijaan pakene yhtä helposti – jos osinkovero on riittävän alhainen. Vastaavasti Suomessa verotetaan kohtuuttomasti työtä ja liian vähän ympäristöä, kilpailusyistä nekin – sekä SAK:n ja TT:n painostuksesta (vastoin Palvelutyönantajien tahtoa).

Toisaalta verokilpailulla on hyväkin puolensa, se asettaa edes jonkin rajan poliitikkojen ahneudelle, verotuksen haitat kun ovat ”hyvinvointivaltion” hyötyjä epäsuorempia ja siksi äänestäjiä (ja valitettavasti poliitikkojenkin) vaikeammin ymmärrettävissä.

Mutta onko yritys- ja osinkoverotus mennyt Suomessa liian pitkälle? Näin arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala viimeisessä haastattelussaan. Hänestä taloutemme tila on hälyyttävä: vaihtotaseen jatkuva valtava ylijäämä osoittaa, että sen paremmin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkaan yritykset eivät näe investointeja Suomeen kannattaviksi.

TT:n, PT:n ja opposition arvostelut yritysverouudistusta kohtaan eivät ole vakava merkki, sillä oppositio ja työmarkkinajärjestöt marisisivat aina kun on joitain etuja saatavissa. Sen sijaan eropäätöksensä jo tehnyt Vanhala, jolla on valtaisa asiantuntemus muttei mitään muuta intressiä kuin epäitsekäs auttamisen halu, on jo vakavasti otettava signaali siitä, että kriittinen raja on kenties jo ylitetty.

Oma vaihtoehtoni olisi silti pitää pääomatulojen verotus – yritysverotus mukaanlukien – sekä varallisuus ja perintövero kovina ja suosia yrityksiä mieluummin purkamalla sääntelyä. Parempi tehostaa taloutta minimoimalla sääntely ja antamalla jokaisen halutessaan sopia työehdot, joilla hänet kannattaa työllistää. Sellaisissa olosuhteissa Suomessa riittäisi töitä nykyisen kovan pääomaverotuksenkin oloissa, ja työn verotusta voitaisiin keventää.

Yritysverouudistuksen jälkeenkin pitäisin tärkeimpänä veronalennuskohteena työn verotusta, en osinkoverotusta, keinoina taas talouden ja työllisyyden parantamista sääntelyä purkamalla, menojen karsimista ja haittaveroja.

Haitatonta verotusta ei ole (paitsi jos ”haittaverot” eli korvaukset lasketaan veroiksi), mutta köyhien asemaa on paljon tehokkaampaa parantaa kohtuullisen verotuksen rahoittamilla tulonsiirroilla kuin sääntelyllä – se kun kutistaa kakkua verotustakin rajummin. Nykylinja on ajanut lähes puoli miljoonaa työtöntä ja monia työssäkäyviäkin syrjäytysuhan alle, kuten tuore tutkimus todellisesta työttömyydestä osoittaa.

Linkkejä:
TS: Yritysveron uudistus on riskihanke
VS: Todellinen työttömyys on puoli miljoonaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s