Maamiinamme turvallisia, Halosella imago-ongelma

Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja ovat joutuneet ottamaan kantaa jalkaväkimaamiinat kieltävän Ottawan sopimuksen puolesta vastoin tosiasioita, sillä muuten he menettäisivät kasvonsa ydinkannattajiensa silmissä, näille kun mielikuvat ratkaisevat ja tosiasiat ovat tekosyitä. Tämän imagonkohennuksensa, jonka hinnaksi äsken selvitettiin 185-600 miljoonaa euroa, he haluavat maksattaa veronmaksajilla, aivan kuin maassamme ei olisi tärkeämpiä menokohteita.

Suomessa jokaisesta miinoitteesta tehdään kolminkertainen lomake, jossa ei sallita yli puolen metrin heittoja miinojen sijainneissa. Tästä syystä suomalaisten miinoitteet eivät aiheuttaneet käytännössä lainkaan siviilivahinkoja toisessa maailmansodassa eivätkä sen jälkeenkään, vaikka niitä käytettiin laajamittaisesti. Oikeinkäytettynähän miina on miltei täydellinen pasifistin ase: puolustajalle halpa ja tehokas, hyökkääjälle vähähyötyinen. Äärimmilleen kehittyneinä tällaiset aseet siis tekisivät hyökkäyksen aina kannattamattomaksi ja puolustusbudjetit silti pieniksi, ja jo miinat ovat pitkä askel oikeaan suuntaan. Ottawan sopimuksen ulkopuolelle tulisikin jättää Suomen käytännön mukaiset miinoitteet.

Sopimus kyllä sallii panssarimiinat, mutta niidenkin hyödystä jää jäljelle kovin vähän, ellei niiden purkamista voi estää ympäröimällä niitä jalkaväkimiinoilla.

Ai että eihän Venäjä kuitenkaan koskaan hyökkää Suomeen? Luultavasti ei, mutta ei se sentään niin epätodennäköistä ole kuin ydinvoimaonnettomuus Suomessa, ja silti sellaisenkin estämiseen käytetään huomattavia summia vaikka sen seurauksetkin olisivat mitättömiä Venäjän hyökkäyksen seurauksiin verrattuna. Harva on puolustusbudjetista valmis kokonaan luopumaan. Sitä voi toivottavasti karsia nykyisestään, vaikka pakkotyöarmeijasta luopuminen tulee sitä kirjanpidollisesti kasvattamaan, mutta ei sitä pidä turhaan paisuttaa luopumalla puolustajan ihanneaseesta.


Lisäys 11.12.04:
Lokakuussa 2004 miinasopimuksen kannattajat toivat brittikenraali Paddy Blagdenin Suomeen puhumaan sopimuksen puolesta. Blagden käytti kaikki mahdolliset argumentit vakuuttaakseen suomalaiset siitä, miten haitallisia maamiinat meille ovat:

”Olen ensimmäistä kertaa Suomessa, joten en tiedä, onko täällä paimentolaisväestöä. Mutta juuri tällainen väestö ja heidän eläimensä ovat erityisen alttiita miinoille.”

Yksi kommentti artikkeliin ”Maamiinamme turvallisia, Halosella imago-ongelma

  1. Nyt kun olemme Maailman Pankille velkaa,emme ole enään köyhä maa,vaan pa-velkainen maa,joten millaiseen puolustukseen on sitten nykyisin varaa?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s